The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Organikus mozgolódás

Cantina D'Isera Marzemino 2013

2016. február 18. - sweetsole

A Svéd nemzeti italelosztó hálózat három éve kiadott előrejelzése szerint 2020-ra a forgalmazott alkoholos termékek 10%-a organikus termelésből kerül a Svéd emberek asztalarára. Annyit tévedtek az előrejelzéssel, hogy az eladások már most meghaladják a 10%-ot. Hazánkban is érezhetően erősödik az irányzat, egyre több termelő csatlakozik a Terra Hungarica mozgalomhoz, de külföldi organikus vagy biodinamikus termelésből származó borokat számottevően eddig csak a Terroir Club kínálatában találhatott a hazai fogyasztó. A legnagyobb kereskedőlánc is ébredezni látszik, bár lassan őrölnek a malomkerekek, de az első fecske feltűnt a térképen.

marzemino.jpg

A Cantina D’Isera 1907 óta működik termelőszövetkezetként észak Olaszországban, Trentino déli részén. Napjainkban több mint 200 termelő szőlőtermését dolgozzák fel 230 hektárról. Alapelvük, hogy a bor a szőlőben születik. Nem minden boruk organikus, de posztunk tárgya organikus művelés terméke, azaz nem használnak felszívódó rovar és növényvédő szereket, gyomirtót, az erjedés és a borkészítés hozzáadott anyagok nélkül megy végbe. A hátcímke szerint az üveg újrafelhasználható, a dugó természetes parafa, a címke újrahasznosított papírból készült.

A Marzeminot mint szőlőfajtát elsősorban Iserában termesztik, késői érésű fajta, magas hozamra képes, fogékony a lisztharmatra és a gombás betegségekre. Bora könnyű, élénk savakkal, gyakran házasításokban, vagy habzóborként végzi.

Cantina D'Isera Marzemino 2013 DOC
Kezdetben vágtató paripák, földes, bőrős jegyek, mely pár perc alatt kipörgethető, hecsedli, csipkebogyó, cseresznye, áfonya, málna és ibolya marad helyette. Nagyon szép, izgalmas és szálazható, de tetten érhető a természetes borok alacsony kénhasználatának jellegzetessége is. A korty épphogy közepes, rengeteg szép gyümölccsel, meggy, cseresznye, málna, szilva, a könnyedebb vonalon mozog. A magasabb savak nagyon lendületessé teszik, a tannin jó állagú, a 12%-os szesz példaértékű. Nekem nagyon bejön, de aki nem szereti a friss, savas, könnyedebbre hangolt gyümölcsös borokat, annak akár csalódás is lehet, aki viszont szereti a jó kékfrankost és kadarkát, bátran tehet vele egy próbát. 6 pont (88-89) Egyetlen fájó pontja az ára, 4.500,- Forint, de ittam már ennyi pénzért rosszabb bort is, alkalom adtán megvenném újra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr38398020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása