The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Érlelési kísérlet

Bukolyi Kisfiam 2011

2016. január 22. - sweetsole

A pincészet induló alapbora volt anno, 1.790,- forintos erősen best buy árral, a Gesztenyés dűlő kékfrankosa, valamint merlot és cabernet franc házasítása, 40%-a soha nem látott fát, és a nagyobb hányad sem volt újhordóban. Összesen 3200 palack készült, egy kartont vettem, melynek egy részét elajándékoztam. Gondoltam évente rápillantok, megfigyelem az érését. Ez volt az utolsó palack, most visszatekintek az elmúlt évek jegyzeteivel.

kisfiam.jpg

(2012. november) Sötét bíborvörös lilás széllel, szinte átláthatatlan. Illatra magasra hangolt pirosbogyósokkal, ha nem pörgetjük minimális kávéssággal rukkol elő. Közepes test, teljesen száraz, simogató csersavakkal, nagyon finom, szépen érett gyümölcsökkel, kis rumos felhanggal, lecsengésében hosszan tombolnak a gyümölcsök. Egyetlen hibája, hogy melegedve picit érezhető a 14,8-as alkohol. Ezt leszámítva szép és remek vétel. 6 pont (87)

(2013. november) Gyümölcsorgia, kirobbanó, remek korty, ott is sok-sok gyümölcs, fűszerek, fiatalos lendület. Baromira tetszett. 6 pont (88)

(2014. szeptember) Színben öregedésnek nyoma sincs, sötét bordó, átláthatatlan. Az illat nem túl összetett, enyhén lakkos, alkoholos, lédús sötét bogyósokkal, minimális hordós dohányosság. A kortyot kissé megbillenti az alkohol, de szép savak és enyhén szárító tanninok is vannak. Vakon sokkal melegebb borvidékre tippelnék. Összességében nem egy rossz bor, kár az alkoholért. 6 pont (86)

(2015. február) Sötét rubin szín, illatra enyhe alkoholosság, kis bőr, földesség, sötét bogyós gyümölcsök. A kortyban is érezni enyhe alkohotöbbletet, és enyhén szárító tanninokat, de nagyon szép sötétbogyós gyümölcsök, enyhén lekvárosan, jólesően, közepesen hosszú lecsengéssel. Magabiztos 6 pont (86)

(2016. január) Színén még mindig nem látszik öregedésnek jele, illata kezdetben tele sötétbogyósokkal, szederrel és áfonyával, melegedve viszont erősen likőrös, rumosdiós hangulat uralkodik el rajta, nemhiába a 15-ös szesz. A korty közepesnél nagyobb testet hoz magával, az illatban tapasztalt érett gyümölcsök szilvával kiegészülve lekvárosság nélkül kínálnak szépséget, tannin is sav oldalon nincs probléma, ugyanakkor az alkohol enyhén melenget. Ezt leszámítva szép bor, még mindig fiatal, de azt hiszem a magas alkohol itt nem feltétlen kedvez az érési folyamatnak. Régen jobban szerettem, most egy kicsit nehézkesnek éreztem, így a palack is lassabban ürült. Persze lehet, hogy három napon keresztül gyökérnapom volt. 5 pont (84)

A magas alkoholt leszámítva szép bor volt, remek áron, és a négy év alatt nem sokat öregedett. Sajnos az infláció szele némileg megérintette, de a jelenleg futó 2013-as hasonló erényeket villant 2.650,- forintért, amiért jár neki a jó vétel titulus.

Kiegészítés:
A hűtőben felejtett levákumolt palack alja 12 nappal a bontás után állt mint a cövek, az utolsó 5 pontot akkor inkább 6 adtam volna.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr918274436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása