The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Tudom unalmas, de megint Mátra

Losonci Bálint Riesling 2014

2016. március 04. - sweetsole

Bálint 2012-es saját telepítésű szőlője, 0,25 hektár a Vár Mege dűlőben, a 13-as minimális szűztermés után, a 14-es évjáratból már értelmezhető mennyiség is lett. Tavaly a Mitiszolon már volt hozzá szerencsém, így bátran emeltem le a polcról.

losoncirajnai14.jpg

Az esős év szerencsére a mátrai borvidéken nem özönvíz formájában jelentkezett, így a bio művelésű szőlő tökéletesen beérett. Friss, fehér virágos illat, kajszibarackkal, szőlővel, nagyon intenzíven, mely a kortyra is jellemző. Lendületes savak, az illatban érezhető barack és szőlő a kortyban is visszaköszön, majd a lecsengésben hosszan búcsúzik. A test talán közepes sincs, nincs lehengerlő koncentráció, de nehéz megállni egy pohárnál, mivel az egyensúly tökéletes. Száraznak hat, de elképzelhető, hogy intenzív savait minimális maradékcukor kerekíti, melyet nem igazán érezni. Ami a legfontosabb, hogy fajtajelleges, ami itthon sokszor már önmagában is erény, pláne, ha ilyen szép beltartalom kíséri. Az esős év ellenére ez bizony meggyőző teljesítmény. 6 pont (87)

Akik nem bírják a fickós savakat, csak óvatosan közelítsenek, akik viszont tudják, hogy milyen egy igazi rajnai, gyorsan repüljenek rá, mert mindössze pár száz palack elérhető a kereskedőknél, kapható a Terroir Clubban és a Bortársaságnál, de nem éppen olcsó.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr298433650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása