The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Roberto Voerzio nyomdokában

Azienda Agricola Cesare Bussolo Santa Lucia Barbera’d Alba 2013

2016. február 23. - sweetsole

Cesare Bussolo borászatát nemrégiben indította el egy saját tulajdonú La Morra-i dűlőből származó Barberával, melyet hamarosan egy Langhe Nebbiolo és egy Voerziotól bérbe kapott Fossati dűlős Barolo követ. Főállásban Roberto Voerzio főborásza, aki ismeri az ottani borászati filozófiát és borokat, az vélhetően ebben a borban sem fog csalódni.

santa_lucia_barbera.jpg

A nyugati fekvésű Santa Lucia dűlőt 2009-ben vásárolta Cesare, melyen 90 éves Barbera tőkék voltak. 2010-ben a teljes terület felújításra került, a régi tőkéket kivágták, majd 8000 tőke / hektár sűrűséggel telepítették újra. A magas tőkesűrűség lehetővé teszi, hogy a tőkénkénti terhelés mindössze 1 kilógramm legyen. Az új telepítésű szőlők organikusan műveltek, műtrágyák, rovar és gyomirtók mellőzésével. A természetes vonal a pincében is folytatódott, a bor beavatkozás-mentesen erjedt acélban, majd egy évet töltött tölgyhordókban, melyek 15%-a volt új. Szűretlenül került letöltésre, alkohol 14,1%, sav 7,1 gramm/liter.

A 2013-as év telén és tavaszán sok csapadék esett Piemontban, majd július közepétől beköszöntött a melegebb időjárás, mely megmaradt egész augusztus folyamán, hűvösebb éjszakákkal. A szeptember napos és száraz volt, de a szüretek az átlagoshoz képest két hetes késéssel kezdődtek, derül ki Jancis Robinson piemonti évjárat értékelője alapján. A 2010-es évjárathoz hasonló borok várhatók, remek savakkal, közel tökéletes egyensúlyú borokkal, derül ki Jancis Robinson piemonti évjáratértékelőjéből.

A bort több napon keresztül kóstoltam, első nap két órát töltött a dekantálóban, lényegi változás nem következett be még a harmadik napon se.

Azienda Agricola Cesare Bussolo Santa Lucia Barbera’d Alba 2013
Illatában ibolyás virágosság, kirobbanó gyümölcsösség, van itt fekete cseresznye, málna és szilva, finom fűszerek, ánizs, a hordó nem tolakszik a képbe, csak elegánsan keretez, a poharat hosszabban pihentetve egy csipetnyi kávé bukkan elő. Élénk savak, a tannin jó állagú, nem tapad, de azért még némi integrálódásra van szüksége, ezzel együtt is nagyon szép íve van a kortynak. Közepesnél nagyobb test, remek egyensúly, a 14-es szesz észrevehetetlen, fűszerek és tobzódó cseresznyés, meggyes, savanykás gyümölcsök, melyek igazán a hosszú lecsengésben erősödnek fel. Már most is szép, de igazi erényeit évek múlva fogja megmutatni. Erős 6 pont (89)

A múlt hónapban kóstolt Voerzio borok után bátran állíthatom, hogy hasonló a filozófia és a bor az ott kóstolt Barberákhoz, csak a hordó minősége gyengébb.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr748398044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása