The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Mitiszol?

A természetes italok fesztiválja

2015. november 20. - sweetsole

Ötödik alkalommal került megrendezésre a Terra Hungarica mozgalom által szervezett Kárpát-medencei régió természet- és tájhű gazdálkodásra törekvő borászainak bemutatója, kiegészítve más természetes italokkal, és idén először organikus alapanyagokból készült ételekkel. Nálam a hangsúly a borokon van, itt pedig lehetőség nyílt 11 borvidék, közel 30 borász és 100 bor kóstolására. Mi ez egy borisszának ha nem a Kánaán, főleg úgy, hogy kedvenc borászataim jelentős része felvonult.mitiszol_web_1-01.jpg

Kitérhetnénk a bevezetőben a Terra Hungarica alapelveire is, de azok könnyen fellelhetők a fent linkelt weboldalon, helyette emlékezzünk meg inkább a rendezvény negatívumairól.

Kezdjük a Riedel Swirl nevezetű förmedvényével, mint a rendezvény poharával. Szándékosan nem borospoharat írtam, mert arra több okból is alkalmatlan. Egyrészt a kóstolómennyiségek (főleg a fehérborok esetén) elvesznek benne, másrészt a szárnélküli kialakítás miatt a bor hamar túlmelegszik, a pohár felülete újlenyomatos lesz. Egyetlen előnye, hogy nem kellett megvásárolni, a rendezvény végén visszaváltották. Kezdetben szellősen lehetett közlekedni, beszélgetni, kóstolni, de fél négy környékén erősen besűrűsödött a tömeg, a maligán szint emelkedett, s egyeseknél megbukott a fenti csodapohár a törésteszten. A nagyobb csalódást elkerülendő négy előtt le is léptem. A bevezetőben említett ételek készítéséhez ugyan az épületen kívül helyezték el a sütő részeket, de a terem egyes pontjain így is érezhető némi ételszag vegyült a levegőbe. A legnagyobb csalódást azonban a résztvevő kiállítók listáján szereplő, de ennek ellenére valamilyen okból távolmaradó tokaji Bott Pince hiánya okozta, mivel az Ő új boraikra voltam a leginkább kíváncsi.

Igyekeztem fehér / vörös / édes sorrendet követni, de a jegyzeteket pincészetenként csoportosítva jelenítem meg. Általában egy ilyen kóstolón csak benyomásokat lehet szerezni, de a poszt végén felsorolt borokat szívesen tanulmányoznám behatóbban is. (Aki nem akar sokat olvasni nyugodtan görgessen.)

A kóstolást a Somlói Apátsági Pincénél kezdtem, a Furmint 2014 egy combos kis bor, szép citrusos savakkal, remek beltartalommal. A Juhfark 2014 még erre is rátesz egy lapáttal, érezhetően botritiszes szemek is kerültek az alapanyagba, penge sav-cukor játék, nagyon ígéretes kis borocska, de kevés készült belőle. Jelenleg várja a NÉBIH engedélyt, résen kell lenni a megjelenésekor. Mindkét bor meghazudtolja a 2014-es évjáratot. A 2013-as Hárslevelű kevésbé tudott domborítani a juhfark maradékcukros árnyékában, de nagyon szép, fajtajelleges illat közepesnél nagyobb test, remek szerkezetű, hosszú lecsengésű korty. A három bor közül egyértelműen a Juhfarkot választanám.

A Barta Pince három bort hozott a rendezvényre, mindhármat az Öreg Király dűlőből. Elsőkén a 2012-es Furmint került a „pohárba”, mely ásványos jegyeket mutató, egyensúlyos kis borocska, nem jellemző rá a meleg év adta töményebb test és magasabb alkohol, remek savakkal bír, kristálytiszta, perces barackos, körtés, ásványos lecsengéssel búcsúzik. A 2013-as édes Sárgamuskotály rendkívül zamatos, mintha egy érett fürt szőlőbe harapna az ember, a 180 gramm körüli maradékcukor játszik a 7-es savval, csipetnyit billen a mérleg az édesség felé. Nem úgy a 2010-es Szamoródni esetében, ahol nagyon precíz az egyensúly, itt némileg alacsonyabb a cukor, csak 132 gramm, és 10 körüli a sav, mely teljesen felülírja a maradékcukrot, mintha nem is lenne. Illatban visszafogottabb mint a sárgamuskotály, enyhe zöldteás jelleg, kis kajszibarack, de ízében letaglózó, aszúkat megszégyenítő beltartalom, folyamatosán változó, nagyon hosszú lecsengés. Remek kis bor és még mindig nagyon fiatal.

Következő állomásom a Királyudvar volt, ahol a Sec 2012-vel indítottam. Körtés, birses illatok, tompább savak, kissé emelkedett alkohol, krémesebb szerkezet, kevésbé friss és egyensúlyos, mint a Barta furmint. A másik két bor itt is édes volt, a Lapis Furmint 2010 egy citrusos, almás, friss illatokban bővelkedő borocska, zamatos szőlős, barackos ízekkel, csipetnyi mézzel, cseppet sem émelyítő a 80 g/l cukor ellenére. Az Ilona 2009 55% furmint, 30% sárgamuskotály, 15% hárslevelű szőlőkből készült bor, 172 g/l cukorral és 6,9 g/l savval, 75% aszús és 25% töppedt szemekből készült. Illatában teás jegyek keverednek az aszalt sárgabarackkal, déli gyümölcsökkel, vastag mézes korty, szintén aszalt gyümölcsökkel, enyhén édesbe hajlóan, melytől nem olyan friss mint a Barta Szamó.

Losonci Bálint két fehéret és egy hordóminta Pinot hozott magával. A 2014-es Rajnai Rizling friss palackozás, tiszta, fajtajelleges barackos illatok és ízek, remek egyensúly, szép savak, könnyed és jóivású. Remek mintapéldánya lesz a hazai rajnai kínálatnak. A 2013-as Hárslevelű is remek bor, szép virágos illat, szintén jó egyensúly, egy fokkal nagyobb testtel. A válogatás Pinot Noir 2014 mindössze még hordóminta, de már csillogtatja erényeit, remek fűszerek és gyümölcsök az illatban, kellő beltartalom a kortyban, gyümölcskosár a javából. Várni fogom a megjelenését.

A Csobánci Bormanufaktúránál csak a két fehéret kóstoltam a hozott borok közül, melyek felejthetőek voltak, mint én beszélgetés/kóstolás közben, hisz Beöthy Jánosnak fontosabb volt a mindenható Kaló Imre köszöntése.

Az Orsolya Pincétől Zoli és a lánya két könnyedebb fehérbort kóstoltattak, mindkettőt a 2014-es évjáratból. A Leányka volt a kisebb anyag, de mégis az tetszett jobban, nagyon szép virágos illat, friss ropogós savak, jó egyensúly, légiesen könnyed korty. Az Olaszrizling is hasonlóan tiszta, fajtajelleges, virággal, csonthéjasokkal. Egy fokkal nagyobb volt testben, lecsengésében enyhén kesernyés mandulával.

Karner Gáborék három bort hoztak, a Kicsi Rizling 2014 egy olaszrizlinget takart, jóivású, könnyed zamatos bor, barackkal és mandulával. A 2013-as Birtok Kékfrankos mindössze egy éjszakát ázott héjon, 10% vitézföld is került bele. Nagyon szép meggyes gyümölcsökkel rendelkezik mind illatban, mind ízben, remek savszerkezet ad tartást a könnyed, zamatos gyümölcsökkel megáldott testnek. Szép kis bor, de a 2013-as Tavasszal a föld érezhetően koncentráltabb anyag. Ez már két hetet ázott héjon, ennek megfelelően színe is mélyebb, a beltartalom is nagyobb. Meggyes, cseresznyés, ribizlis aroma és ízvilág, remek szerkezet, hosszú lecsengés. Mindkét kékfrankos egy hete lett palackozva, érdemes lesz várni a megjelenésüket.

Szecskő Tamás mindössze két borral készült, egy fehérrel és egy vörössel. A Pinot Gris 2013 az egyik legszebb hazai szürkebarát. Érettebb, mélyebb illatok, kis füstösséggel, fűszerekkel. Közepesnél nagyobb test, mintha maradékcukor is kerekíteni, pedig csontszáraz, neutrális, ásványos ízek, közepesnél hosszabb lecsengéssel. A Cabernet Franc 2012 hosszabb ideig hájon tartva, majd tartájban erjesztve készült, nagyon koncentrált anyag, tömör, harapható sötétbogyós gyümölcsösség, masszív tanninok, fűszeres, túlérett gyümölcsös lecsengés. Jó anyag, van bőven ideje fejlődni.

A Szentesi Pince két bora közül a Cabernet Sauvignon 2012-ben kicsit magasnak éreztem az illót, de ettől eltekintve nagyon szép sötétbogyós gyümölcsök uralják az illatot kis paprikával, hordófűszerekkel. A korty is szép, a 14-es szeszt elnyeli, remek savak, nincsenek bántó élek, sötétbogyós gyümölcsei hosszan búcsúznak. A Pinot Noir 2013 még ennél is elegánsabb, könnyedebb, de egyben szofisztikáltabb is. Szebbek a hordós jegyek, remek pirosbogyós gyümölcsök, fűszerek, érintésnyi vanília. Egyensúlyos, gyümölcsös korty, remek tartást biztosító savakkal, hosszú lecsengéssel.

Wetzer Péter három kékfrankossal és egy palackban erjesztett natural habzóval érkezett. Az alap Kékfrankos 2013 gerincét a Kohlenberg és a Harmler dülök 35 éves tőkéi adják, szép meggyes illat és íz, kicsi illó, emelkedett savtartalom. Időt kér a palackban. A Leithaberg 2013 az osztrák oldal egyik legjobb dűlőjén bérelt területről származik, nem a magyar pincében kerül feldolgozásra, teljesen más karakter a magyar tételekhez képest. Virágos, nagyon gyümölcsös, fűszeres illat, szép hordós díszítő jegyek, a savtartalom itt is emelkedett, közepesnél vékonyabb bor, savanykás meggyes gyümölcsökkel. Ez is érlelésért kiállt. A Spern Steiner Kékfrankos 2012 masszívabb anyag, tömörebb szerkezet, érződik a melegebb évjárat, savai nincsenek kevesen, de az előző kettőhöz képest visszafogottabbak. Hosszú lecsengés, enyhén kompótosba hajló meggyel, cseresznyével, sós, ásványos jegyekkel. A 2014-es évben a szemenként válogatott kékfrankos egy részéből két órás héjon áztatást követően levételre került színlé szűretlenül került pezsgőspalackba, az erjedés ott ment végbe, hozzáadott kén nélkül, így született ez a Natural Habzóbor. Kitöltéskor egy kis felhabzás, de a buborékok mennyisége visszafogott, remek gyümölcsös korty, olyan, mint egy szódával felturbózott tömény szőlőlé, cseppet sem híg, ugyanakkor könnyed és lédús. Sajnos nem volt lehetőség a palack nyitása előtt a felrázásra, de így is nagyon tetszett, zamatos kis itóka volt.

A Weninger pincénél idősebb Franz Weninger állt az asztal mögött és töltögette a jobbnál jobb kékfrankosokat. A 2013-as alap balfi Kékfrankos elsőre fülledt, földes, avaros jegyekkel nyit, csak pörgetéssel és szellőztetéssel csalhatók elő a meggyes, cseresznyés gyümölcsök. Nagyon jó savak, szép gyümölcsösség, de kicsit még szertelen a bor, egy év palackos érleléstől csodákat várok. A Höllesgrund Kékfrankos 2013 viszonylag új dolog a pincénél. A Höllesgrund a Steiner dűlő egy része, ahol az osztrák oldal Dürrau dőlőjéből szelektál apró szemű klón került átoltásra öreg tőkékre. Ez az első évjárat, mindössze 1000 palack, zamatos, kirobbanóan gyümölcsös ízek, remek savak, hosszú lecsengés. Kicsit ez is zabolázatlan, de potenciál kétségtelenül van benne. A Kirchholz Alte Reben Blaufränkisch 2013 letaglózó, nyoma sincs bizonytalanságnak. Intenzív hordófűszerek, kirobbanó cseresznyés gyümölcsösség, telt, karakteres ízek, hibátlan egyensúly, hosszú lecsengés. Az eseményen a legjobban tetsző vörösbor. A pult alól előkerült egy Dürrau Blaufränkisch 2012, melyben ibolyás virágosság érezhető, tengermély gyümölcsösséggel, melyek inkább a sötétbogyós vonalon mozognak, nagyszerű hordóval megtámogatva. Finomszemcsés tanninok, kicsit lomhább savak, meggyes gyümölcsök. Hatalmas anyag, de jelenlegi állapotában a Kirchholz sokkal jobban tetszett.

Ralf és Susanne Wassmann voltak a rendezvény egyik legszimpatikusabb kiállítói, még nem találkoztam velük, de jövőre egy pincelátogatást be kell iktatni. Ők egyike a Magyarországon öt alatt lévő boidinamikus minősítéssel rendelkező borászat közül, nagyon tiszta borokkal, eddigi tapasztalataim alapján még nem ittam rosszat tőlük. Most három borral érkeztek, a Merlot 2013 enyhén nyers, tanninokban bővelkedő borocska, de remek gyümölcsösséggel megtámogatott tétel. A Cabernet Franc 2013 a rendezvény második legszebb bora címét söpörte be nálam, semmi töménység, könnyed, savak vezette korty, remek gyümölcsösséggel, szépen adagolt hordóval. Úgy nagy bor, hogy egy percre sem akar annak tűnni. Tanítani való. Nem olcsó, de erre érdemes lesz odafigyelni. A Merlot-Cabernet Sauvignon 2012 az évjáratnak megfelelően töményebb, egy cseppet nehézkesebb, savakban is szegényebb anyag, tisztán játszó sötétbogyósokkal, érintésnyi tanninnal.

A Hummel pincészet négy frissen palackozott tétellel érkezett, hat hete kerültek leöltésre. Mindegyik nagyon fiatal, kócos bor benyomását keltette. A Portugieser 2014 egy a fajta könnyed borait meghazudtoló sűrűségű tétel, reduktív készítés, rágható lédús gyümölcsökkel és az évjárat adta markánsabb savakkal. A Spatz Kékfrankos 2013 már teljesen más ligában játszik, határozott hordó, érintésnyi tannin, cseresznyés gyümölcsösség, szép savak, remek lecsengés. Xeyn 2012, mely 100% merlot hordófűszerekkel és sötétbogyós gyümölcsökkel operál, szájban karcos tannin, nagytestű, kissé emelkedett alkohollal, de frissítő savakkal. Vétek ilyen fiatalon kibontani. A Panterra 2012 egy tiszta Cabernet Franc, mely szintén zabolázatlan, nyers erő. Éjfekete, átláthatatlan szín, tömény feketebogyósok, érintésnyi vanília, kis csokoládé az illatában, ízében szintén a tanninok uralják, de rengeteg gyümölcsöt is tartogat számunkra a korty. Letaglózó. Habár ezek a tételek nagyon fiatalok még, roppant ígéret rejlik bennük, kár, hogy csak töredékük kerül itthon elfogyasztásra.

A Ráspi műintézet elég széles szortimenttel érkezett, elsőre a 2012-es Syrah-t kóstoltam, melyen nyomot hagytak a hordó fűszerei, intenzíven vaníliás és dohányos, de szilvás, szedres illatával kiküszöböli a csorbát. Az évjárathoz képest magasabb savak kellő tartást adnak, érintésnyi tannin, remek gyümölcsösség, légies, remekül iható korty. Tetszett. Akárcsak az egy évvel idősebb Syrah 2011, ami nagyon hasonló, de már mutat némi palackérettséget is. Nehéz lenne a kettő közül választani. Ezt követően ismét szintet léptünk, a Gneisz 2011 egy kékfrankos válogatás öreg tőkékről. Enyhén földes, intenzíven hordófűszeres illat rengeteg gyümölccsel, főleg meggyel, cseresznyével és szamócával. Szintén könnyed test, vibráló savak, lendületes korty, de mégis van benne kellő tartalom, savanykás meggyes gyümölcsök, perces lecsengés. Remek bor, és még nem volt vége. Emelték a tétet egy Resveratrol 2009-el, melyen nyomot hagyott a hordó, vaníliás, fűszeres elegáns jegyeivel. Szájban viszont a gyümölcsöké a főszerep, friss cseresznye és málna vezeti az ízvilágot, melynek a magas savak biztosítanak hosszú lecsengést. Szintén egy könnyebb testű bor, remek tartalommal. (100% merlot) A két utolsó tételhez képest a 2006-os Zweigelt Válogatás-t enyhe visszalépésnek éreztem, mintha már egy kicsit túllendült volna a zeniten. Nem rossz bor, teljesen élő anyag, enyhén rumos illat, a gyümölcsök átalakultak tercier aromákká, így közel sem akkora élmény mint 2-3 éve volt. 

A kedvenc boraim a rendezvényen kóstolt tételek közül:

  • Barta Öreg Király Furmint 2012
  • Barta Szamoródni 2010
  • Karner Gábor Tavasszal a föld 2013
  • Losonci Pinot Noir Válogatás 2014
  • Ráspi Gneisz 2011
  • Ráspi Resveratrol 2009
  • Somlói Apátsági Pince Juhfark 2014
  • Szecskő Tamás Cabernet Franc 2012
  • Wassmann Cabernet Franc 2013
  • Weninger Dürrau Blaufränkisch 2012
  • Weninger Kirchholz Blaufränkisch 2013
  • Wetzer Natural Habzó 2014

A fenti negatívumok ellenére maradéktalanul megérte a rendezvény az árát, magas átlagszínvonalú borok egy csokorba szedve. A kóstolón saját költségemen vettem részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr18089390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása