The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Tállya Wines bemutató

tállyai összefogás

2015. október 14. - sweetsole

Mád mellett a legintenzívebben fejlődő falu a tokaji borrégióban kétségtelenül Tállya. Elég csak az új pincészetek sorára tekinteni: Kaláka Pince / Alkonyi László, Homoky Dorottya, TR Művek, Szóló, Szent Benedek Pince, illetve a cikkünk tárgya a Tállya Wines felbukkanása. A falu fejlődését mutatja továbbá, hogy egész éves nyitva tartással működik újra az Oroszlános borvendéglő és borhotel, de egyéb szálláshelyek is akadnak a településen.

10329081_721148417944469_3286041574503698004_n.jpg

Az 1730-as Bél Mátyás féle hegyaljai dűlő-besorolásban nagyon sok első osztályú dűlőt találhatunk Tállya területén, de sajnos a második világégés után beköszöntött borászati szemléletváltás következtében a dűlők állapota jelentősen megváltozott. Az említett borászatok által megindult a Tállyai dűlők újrafelfedezése, sőt 2013-ban Szepsy István is készített a Tállyai Hasznos dűlő terméséből bort. Ami ennél is fontosabb, hogy elindult egy közösségi mozgalom, párbeszéd, összefogás.

Ennek az összefogásnak a „terméke” a Tállya Wines, mely szinte egy szövetkezeti modell. Kezdetben három, 2014-ben négy, de ma már öt taggal. Cél a régi első osztályú dűlők feltámasztása, visszahelyezése a bortérképre, természetes borkészítéssel. Szőlőt nem vásárolnak, csak saját termést dolgoznak fel. Az összterület ~40 hektár, melyből jelenleg 32-35 hektár terem. A borok készítését és a szőlők felügyeletét Hudák István látja el.

Egy budapesti borkereskedés szervezésében október első hetében egy áttekintő kóstolón vehettek részt az érdeklődők. Sajnos a körülmények nem voltak ideálisak egy elmélyült kóstolásra, így csak röpke benyomásokat rögzítettem.

ZZ habzóbor 2014

80% furmint / 20% hárslevelű és egy picurka sárgamuskotállyal fűszerezve. Tartályban spontán erjedt, majd Szentesi József pezsgőüzemében nyeri el végleges formáját. Májusban került forgalomba. Elsőre erős felhabzás, élesztő, zöldalma, kis körte, citrusok. Az íz nem robban, de harmonikus zöldalmával, kicsit kevésnek éreztem a savat, nincs túlbonyolítva, jóivású. 4p (81) 2.900,-huf

Tállya Wines Tállya Furmint 2014 (M)

A település szintű bor, hordóminta, az év végén kerül palackozásra. Körtés, birses illat, melyben a hordó is érződik intenzíven. Szájban nem mutat sokat, lenyelve, utóízében válik igazán intenzívvé. Közepesnél nagyobb test, szép barackos, körtés lecsengés enyhe ásványossággal. Nem tippelném 2014-esnek, az évjárat adta lehetőségekhez képest szép.

Tállya Wines Tállya Furmint 2013

Egy fokkal letisztultabb, érezhető, de elegáns hordó, körte, fehérhúsú barack, kis birs. Ízében körte, citrusok, a kelleténél kicsit intenzívebb hordó jelenlétre bukkanunk. Közepesnél nagyobb test, markáns savak, érzetre mintha kis maradékcukor is kerekítené, jó ivású, harmonikus, lecsengésében sós ízekkel búcsúzik. Gyenge 6p (86) 2.800,- huf

Zsadányi Pince Borkút Furmint 2013

Kb. egy hektáros dűlő, szinte monopol. Birses, körtés, ásványos illattal nyit, csipetnyi hordós fűszerességgel megtámogatva. Lendületes korty, szép savak, melyek citrusosságot kölcsönöznek, körtés, barackos íz világ, enyhén melengető szesszel a lecsengésben. 5p (84) 4.890,- huf

Zsadányi Pince Csatornya Furmint 2013

300 méter feletti terület, andezites talaj, idősebb tőkék termése, nagyhordós érlelés. Citrusos már illatban is, alma, kis körte, szép fűszerek, visszafogottabb a hordó mint a Borkútban. A korty is nagyon citrusos savakkal, nem érződik maradékcukor, finom, de kicsit diszharmonikus, a savak erősen uralják, időt kér. 6p (87) 4.890,- huf

Szűcs Ferenc Bohomály Furmint 2014 (M)

Andezites dűlő, 400 literes hordóban érik. Citrusos, körtés, enyhén oxidált, a hordó pörköltes jegyeivel, ízében zöldes, citrusos savak, sós lecsengés, nagyon friss, kialakulatlan, de az évjárathoz képest szép.

Szűcs Ferenc Bohomály Furmint 2013

Illatra sajnos mindent elnyom a hordó, pörkölt magvak, mogyoró, kis grillázs, gyümölcsöt nagyon nehéz felfedezni. Ízképében mindent elsöprő ásványosság, sós, szikár férfias jelenség, a kóstolt borok közül a legásványosabb. Kár a túlzó hordóhasználatért. Gyenge 6p (86)

Tállya Wines Inverz 2014 (M)

Érdekesség Tokajról, egy Kékfrankos hordóminta. Enyhe redukciós illattal nyit, nagyon visszafogott, minimális meggyel, de legalább a hordó nem nyomja el. Vakon nem tippelném kékfrankosnak, nagyon nyers, fiatal, természetesnek hat, idővel szépen hozza a fajtára jellemző meggyes jegyeket. 5 pont (83)

Tállya Wines Inverz 2013

Ez már a korábbi évjárat palackozott bora, sőt már el is fogyott a pincénél, mindössze egyetlen hordó. Visszafogott, nagyon fedett illat, mintha kis almasav is lenne, éretlen, citrusos savak. Étel mellé elképzelhető, hogy működne, de önmagában fogyasztva büntet. Inkább nem pontoznám.

Tállya Wines Kései Szüret 2014

Nagyon friss kirobbanó illat, citrusos, almás, körtés illat, a kortyban viszont a cukor enyhe túlsúlyban van a savakhoz képest, így enyhén émelyítőnek hat. 130 körül van a maradékcukor, 10-es szesz, aszús szemek, 4000 0,375-ös palack. 5-6 pont határán (85-86) 3.000,- huf

A képet a pince facebook oldaláról metszettem. A kóstolón saját költségemen vettem részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr537955878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása