The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Terroir Club: Furmint kerekasztal és kóstoló

Több évjárat furmintjai nemzetközi fajták mellett

2016. február 15. - sweetsole

„Ha február, akkor furmint, és ha furmint, akkor már tényleg van miről beszélni, nemzetközi relációban is.” szólt a Terroir Club Furmint kerekasztal kóstolójának meghívója. A borsor átböngészése után villámgyorsan eldöntöttem, hogy az eseményen bizony nem ártana részt venni, szerencsére időben sikerült regisztrálnom is.

img_20160210_211345.jpg

A beszélgetés fonalát főleg a borászok vitték, szó esett a száraz bor készítés útkeresésének fázisáról, hordóhasználat kérdéséről, a zéró tolerancia hibásságáról, felelősségteljes borfogyasztásról, arról, hogy egy pohár bornak a mindennapi ebéd részének kéne lennie. Szóba került a nemzetközi bormarketing, a borok árazása, mely, ha a hazai átlagkeresetekhez viszonyítunk magas, nemzetközi kontextusban azonban megállja a helyét. Ezen utolsó megállapítás nagyjából igaz is, csak az elismert nemzetközi borvidékek nem az útkeresés fázisában tartanak, a boraik érlelhetőbbek, bár az eseményen kóstolt korosabb magyar tételekkel nem volt különösebb gond.

Nagy következtetéseket a jegyzetekből nem kell levonni, mert az egyes borok kóstolására viszonylag rövid idő állt rendelkezésre, csak akkor lélegezhettünk fel, ha Demeter Zoltán megkaparintotta a mikrofont, viszont akkor érdemesebb volt inkább rá figyelni. Ezt csak egy dolog nehezítette meg, az öltöny-nyakkendőben pompázó társaság saját kerekasztal beszélgetése. Ismét bebizonyosodott, hogy nem a ruha teszi az embert, de lássuk a borokat.

Bott Pince Csontos 2013
Judit nagyon dicsérte az évjáratot, a pince kilenc éves történetének ez volt az olyan évjárata, amikor el tudták készíteni a megálmodott szortimentet, azaz minden dűlőből készült száraz bor, lett szamorodni és aszú is. A szőlő negyedik éve bioművelésben van, csak réz, narancsolaj és algakivonat használatával permeteznek, 2013-ban elegendő volt 4 permetezés. A Csontos dűlő barna erdőtalajú riolit palával, minél magasabbra megyünk a dűlőben, annál nagyobbak a paladarabok. A bor 200-300 literes tölgyfahordóban érik, 10 hektó borra jut egy darab újhordó.
Nagyon szép illat, friss citrusok, fehérhúsú barack, zöldalma és körte, tűzköves ásványosság, kréta, hordós fűszeresség, érintésnyi vanília. Szájban hozza a 2013-ra jellemző remek savszerkezetet, melytől lendületes, a minimális maradékcukor pedig lekerekíti az éleket, citrusos, finom barackos gyümölcsösség, sós ásványosság, telt ízek, kicsit még domináns a hordó fűszeressége ízben is, de biztos, hogy be fogja építeni a bor, hosszú lecsengés, hatalmas potenciál. Erős kezdés, stabil 7 pont (91)

Hollóvár (Takács Lajos) Furmint 2013
Takács Lajos utolsó somlói furmintja, a területeket eladta, mindössze 0,5 hektár hárslevelűje maradt. A talaj bazalt, a tőkék gyalogművelésűek voltak, vegyszermentes növényvédelemmel. 2008-ig hordós érlelés, 2010-től csak acéltartály és rövid ülepítést követően csak színlé használata, majd spontán erjesztés. Az erjedést követően 3-8 hónap múlva kerül palackba.
Hűvösebb illat, visszafogott, de elegáns gyümölcsösség körtével, intenzívebb ásványossággal. Ismét szép savszerkezet, friss körtés, barackos gyümölcsösség, precíz harmónia, nagyon jóleső korty, van benne bőven tartalék, de hihetetlen egységességet mutat, beleköthetetlen egyensúly, precízen illeszkedő alkotók, szép lecsengésébe egy kis kesernyésség rondít. 6 pont (89)

Nikolaihof Riesling vom Stein Federspiel 2013
Osztrák kultuszpince, biodinamikus szőlőművelés, 6 hónapos nagyhordós érlelés.
Kezdetben enyhén petrolos, mely pillanatok alatt kipörgethető, viszont ekkor visszafogott lesz az illata, nagyon nehezen nyílik, kis barack, majd fehér virágok bukkannak fel. Savai inkább szétterülnek, nem olyan virgoncak, de kellő tartást adnak a kortynak, mely hűvös, citrusos, zöldalmás gyümölcsöket nyújt, szinte csontszáraznak hat, nagyon hosszú zöldalmás lecsengéssel. Nagyon fiatal, a 2006-os kóstolása után simán elhiszem, hogy van benne még egy évtized tartalék. 6 pont (88)

Domaine Huet Vouvray Le Clos du Bourg SEC 2013
A Királyudvar testvérbirtoka, biodinamikus művelés, 100% chenin blanc üledékes mészkőtalajról.
Elsőre teljesen leblokkol a reszelt almás, oxidált illat, a visszakóstolásnál lévő palack teljesen mást mutatott, kis körtével, ropogós zöldalmával, trópusi gyümölcsökkel, fehér virágokkal, de elég visszafogottan. Az eddigiek közül ennek vannak a legfickósabb savai, melyeknek időre van szükségük a beépüléshez, körtés, almás, fügés, trópusi gyümölcsös ízek a hosszú lecsengésben. 7 pont (90)

Királyudvar Furmint Sec 2012
4 dűlő házasítása, nagyobb részt a Bodrogkeresztúri Lapis és Henye, kisebb részt a Mádi Percze és Betsek dűlőkből, 7 g/l körüli sav, 6 g/l maradékcukor.
Sokkal melegebb hangulat árad a pohárból, körtés, mézes jegyekkel, már-már tercier aromákkal, enyhe égett gumival. A korty is testesebb, savai tompábbak, szétterülnek, a korty inkább széles enyhén melengető alkohollal, aszaltas trópusi gyümölcsökkel, almával, jobban érezhető a maradékcukorral. Érettebb karakter az előzőekhez képest, a szeptemberi kóstolásnál határozottan jobban tetszett, persze nem rossz bor ez, de kicsit lomha, és nem látok benne nagy potenciált, persze az is elképzelhető, hogy a Huet friss savai vezettek félre. 6 pont (86)

Bott Pince Csontos 2012
Frissebb illat, körtével, fehér barackkal, citrusokkal, minimális hordófűszerrel, kis vaníliával, enyhe virágossággal, krétával, sós ásványossággal. Szálazható, nehéz betelni vele. A 2013-ashoz képest egy csipetnyit lomhább, viszont a Királyudvar 12-eséhez képest határozottan friss, rengeteg, körte, szőlő, fehérhúsú barack a krémesen kényeztető kortyban, telt, egész szájat betöltő ízek, harmonikus korty, érintésnyi maradékcukor, kikezdhetetlen egyensúly, pazar ásványos lecsengés. A 2012-es tételek közül ez tetszett a legjobban. 7 pont (90)

Hollóvár (Takács Lajos) Furmint 2012
Takács Lajos kendőzetlen őszinteséggel beszélt a boráról, neki ez a bora nem tetszik, ha megtehetné, most legalább egy héttel korábban leszüretelné, szerinte kevés a sava.
Teljesen mást mutat illatban, buja trópusi gyümölcsösség, mangóval, könnyed eleganciával, vakon nem biztos, hogy furmintnak tippelném. Sajnos tényleg nem egyensúlyos a korty, nehézkes, lomha, sokkal nehezebb befogadni, lágy savak, krémes konzisztencia, trópusi gyümölcsök. Inkább érdekes, mint jó. 5 pont (83)

Demeter Zoltán Pincészet Kakas 2012
Mád és Bodrogkisfalud közötti Kakas-hegyen található erdőtalajú dűlő, délkeleti-keleti fekvésben.
Klasszis illat, enyhe virágosság, őszibarack, krétás, pattintott köves ásványosság, kis kukorica. Meglepően élénk savak, citrusos, zöldalmás, körtés gyümölcsök, elegáns szerkezet, de sajnos az alkohol enyhén melenget, a lecsengésbe pedig egy kis kesernye rondít bele. 6 pont (87)

Demeter Zoltán Pincészet Veres 2012
30 éves ültetvény, nyugati fekvés.
Hűvösebb elegancia, frissebb az előzőnél, ugyanakkor mézes karakter, kis barackkal, kukoricával, de egész hasonló az előző borhoz, felismerhető a borász kézjegye. Egy fokkal egységesebb a Kakashoz képest, a gyümölcsei is frissebbek, érett körtével, a szerkezet csiszolt, elegáns, de savai ennek sem túl virgoncak, nem hiszem, hogy éréssel lesz ennél szebb. 7 pont (90)

Domaine Aubert et Pamela de Villaine Rully Les Saint Jacques 2012
Sokkal krémesebb, vajas illat, intenzív hordófűszerekkel, vaníliával, pörkölt magvakkal, de nagyon kevés gyümölcsöt tartogat, talán egy kis citrusosság, zöldalma, a hordó igencsak diomináns még a boron, persze erősen minőségi fáról beszélünk. A meglepetés kóstolva jön, iszonyat citrusos savak, melyek nagyon uralják a kortyot és szinte még külön utakon járnak, a hordó is érezhető, nem túl összetett az ízvilág, hosszú citrusos, zöldalmás, mandulás lecsengés. Nagyon fiatal, időre van szüksége. 6 pont (89)

Királyudvar Furmint Sec 2008
A Királyudvar történetének legjobb évjárata, ebben az évben álltak át teljesen biodinamikus művelésre. 82% Furmint, 18% Hárslevelű, maradék cukor: 11 g/l, Sav: 7,5 g/l, alkohol 12,5%.
Illatban kezdetben konzervkukorica,majd érettebb tercier jegyek is megmutatkoznak, aszalt gyümölcsök, grillázs, birs. A korty sokkal frissebb, megbonthatatlan egység, feszes, lendületes savakkal, melyeket jól ellenpontoz a maradékcukor. Nagyon szép érett állapot, mézes barackkal, aszaltas körtével. Némely 2012-es bor előrehaladottabb állapotban volt. 7 pont (91)

Bott Pince Csontos 2008
Bott Juditnak nagyon nem tetszett korábban ez a bor, az utóbbi 3 évben kezd megbékélni vele, szerinte nagyon kilógott a Csontos kollekcióból.
Érettebb tercier aromákat nyújt illatban, enyhén petrolos, gyógynövényes, elegánsan fűszeres, de gyümölcsöket nem nagyon kínál. A korty korát meghazudtolva friss, pazar egybecsiszolódott szerkezet, az alkotók élmentesen illeszkednek, érett barackos, gombás ízek, de óriási mélységeket nem kínál. 6 pont (89)

Hollóvár (Takács Lajos) Furmint 2008
8-10 órás hájon áztatás, préselés, nagyhordós érlelés.
Letaglózó illat, petrolos, aszalt barackos, mazsolás illat gyógynövényekkel, mély és nagyon tömény. A korty is tömör, a finom érett savak megfelelő tartást biztosítanak, de nem az eleganciájával akar hódítani, hanem izomból próbálkozik, mézes, aszaltbarackos ízek, lecsengésében az alkohol enyhén melenget. 6 pont (89)

Demeter Zoltán Pincészet Kakas 2008
Erősen meg kell pörgetni, hogy a kukoricán kívül mást is érezzünk, de akkor sem a gyümölcsök bukkannak elő, hanem a hordó fűszerei, gumi, petrolosság. Savai érdesebbek, mintha még mindig nem simultak volna be teljesen, szikár bor, kevés gyümölccsel, enyhén cseres lecsengéssel. 6 pont (87)

Demeter Zoltán Pincészet Veres 2008
Illat alapján mintha fiatalabb lenne, trópusi gyümölcsökkel, a tercier aromák nem uralják annyira, mint a többi 2008-ast. A savak itt is frissek, de sokkal cizelláltabbak, jobban integráltak. A korty nagyon szép egységet képez, a szerkezet tömör és vibráló. Határozottan jobban tetszett, mint a Kakas. 7 pont (90) 

Domaine Huet Vouvray Le Clos du Bourg SEC 2008
Elérkeztünk az est fénypontjához, nagyon vártam ezt a bort, mely ki is elégítette a várakozásaimat. Nagyon friss illat, citrusok, zöldalma, trópusi gyümölcsök, propolisz, áradó fűszeresség, meszes, minerális jegyek szétszálazhatatlan egységben, majd belekóstolva lehengerlő frissességével valósággal robban. Friss lüktető savak, precizitás, megbonthatatlan egység, végtelen citrusos, zöldalmás lecsengés. Kortalan, mintha csak 1-2 éves bor lenne, nyoma sincs tercier aromáknak. 8 pont (93)

Domaine Aubert et Pamela de Villaine Rully Les Saint Jacques 2008
Kezdetben enyhén fülledt, kőporos, pörkölt magvas illat, fehérhúsú gyümölcsökkel, zöldalmával. Szájban friss, feszes citrusos savak, melyek még közel sincsenek integrálódva, almás, szőlős gyümölcsök, de viszonylag egyszerű szerkezet, közepes lecsengéssel. Nem a megszokott magyar chardonnay kép. 6 pont (88)

Királyudvar Furmint Sec 2006
Tercier illatok, gumi, aszalt körte és barack, méz, pici botritisz, hordós fűszeresség. A korty él és vibrál, savai szépek, remek szerkezet, egybesimult alkotók, egyszerre citrusos és mézes, fűszerekkel, tercier aromákkal, aszalt gyümölcsökkel, remek lecsengéssel. Gyümölcsei megkoptak ugyan, de az éréssel nagyon szép aromákat vett fel, remek állapotban van. 7 pont (91)

Demeter Zoltán Pincészet Kakas 2006
Rengeteg tercier aroma, mézes, propoliszos illat, kukoricával, gombás, avaros jegyekkel. Szájban viszont ez is friss, almával, körtével, hordófűszerekkel, lecsengésében kis kesernyés mandulával. Érdekes, sokrétű bor, de most a Királyudvar jobban tetszett. 6 pont (89)

Nikolaihof Riesling vom Stein Federspiel 2006
Ennek a bornak az érdekessége, hogy közel 8 évet töltött öreg nagyhordóban, csak 2014-ben lett lepalackozva.
Nagyon visszafogott illat, a Nikolaihof boroknak kellett a legtöbb idő, hogy kitárulkozzanak. Kevés rizlinges jegyet mutat, olajos pörkölt magvak, fűszerek, dohánylevél, citrusok, fehér virágok, a korához képest nagyon friss illat. A korty száraz, az előző két 2006-oshoz képest savai lágyabbak, lédús barack, sós ásványosság, közepesen hosszú lecsengés. Nem rossz bor, a gyümölcsök frissességére nem lehet panasz, de az előző két bor a kialakult tercier aromák miatt most jobban tetszett. 6 pont (88)

Ha megnézzük a furmintok pontszámait a nemzetközi fajtákkal összevetve, látszik, hogy megállták a helyük, sőt mi több a régebbi évjáratok is rendben voltak, habár az érési folyamatok nem feltétlen kedveznek a gyümölcsök megőrzésének. Ami biztos, hogy a 12-es furmintokat bátran lehet nyitogatni, nem érdemes tovább várni velük, a kóstolt tételek közül csak a Bott Csontos kivétel.

A Pesti Vigadó Étterme remek helyszínnek bizonyult, elegáns környezet, okosan megválasztott vendéglétszám, remek kiszolgálás, jó hangosítás, nagyszerű este volt.

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr528384328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása