The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Egy Új-Zélandi alap pinot

Matua Pinot Noir 2013 Marlborough

2016. január 20. - sweetsole

Úttörő Új-Zélandi borászat, akik az elsők közt telepítettek sauvignon blanc-t a 70-as években. Honlapjukon nem találtam meg, hogy pontosan mekkora területet művelnek, de Marlborough, Hawke’s Bay, Central Otago is szerepel az oldalon, mint saját terület, a borok között viszont találni Gisborne-i tételt is, ezért gondolom szőlőt is vásárolnak. A szortiment négy lépcsőből épül fel, regionális alapborok / taste range / Lands & Legends sorozat / dűlős tételek, a szőlőfajták: sauvignon blanc, pinot noir, chardonnay, rizling, szürkebarát, merlot, syrah és egy-két ritkaság. Egy ideje itthon is kapható a Bortársaság jóvoltából két alapboruk, a sauvignon blanc és a pinot noir.

matua.jpg

Matua Pinot Noir 2013 Marlborough
A szőlő nagyobb hányada marlborough-i területről származik, de némi central otagoi termés is került bele a nagyobb test érdekében. A 3 napos hidegáztatást követően a nagyobb rész tartályban erjedt, kisebb része pedig 8 hónapot töltött fahordóban.
Tipikus Új-Zélandi Pinot, kirobbanó illatok, lehengerlő ízek. Könnyed elegancia, tobzódó gyümölcsösség, cseresznye, málna, eper, hecsedli, csipkebogyó, csupa friss gyümölcs, minimális füstösséggel, fűszerekkel, enyhe gombás, avaros illattal. Nem tudom, hogy volt-e fában, de ha igen akkor mesteri hordóhasználat, csak fűszerez, semmit nem takar. A test épphogy közepes, nevezzük inkább légiesnek, törékenynek, de tobzódik a friss, fanyar gyümölcsökben. Van itt ribizli, málna, cseresznye, eper, csipkebogyó, harsány és bájos, lendületes. Nem sokat változott az elmúlt évben, nagyon itatja magát, ugyanakkor van beltartalom is, na meg hosszan búcsúzó gyümölcsös lecsengés. Ez bizony örömbor a köbön, ha ilyen a törzsfőnök, én szívesen belépek a törzsbe. Stabil 6 pont (88)

Remek dolog, hogy itthon is kapható, ezért az élményért az ára is elfogadható. Semmit nem változott a tavalyi találkozásunkhoz képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr498274602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása