A rubintost kadarka és kékfrankos keresztezésével hozta létre Kozma Pál és Tusnádi József 1951-ben. Tudomásom szerint jelenleg csak Szecskő Tamás készít rudintosból bort és Ő se sokat, mindössze évi ~500 palackot a Peres dűlőből.
Borunk világos rubin színben pompázik, nem utal karima az öregedésre, inkább olyan kadarkásan halvány, enyhén téglás. Már bontáskor is nagyon szép illat, fűszerkert, bors, ánizs, találkozása a gyümölcsökkel, meggy, cseresznye, kis ribizli. Pihentetve elegáns hordós jegyek is megjelennek, minimális dohány és kávé. A korty is nagyszerű élményt kínál, a test alig közepes, de szépen hozza az illatban észlelt gyümölcsöket és fűszereket, melyek perces lecsengéssel búcsúznak. Amellett, hogy igazi kuriózum, örömbor is a javából. Sajnos másod és harmadnapra sokat veszt a vonzerejéből, egy narancsos, mákos illat uralja el, a gyümölcsök teljesen kihalnak. 6 pont (86)