The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Egy csokor Pinot Noir

Új-Zéland mindent visz

2015. december 07. - sweetsole

Régebb óta terveztük, hogy egy kicsit komolyabban zsebbe nyúlunk, megnézzük, hogy létezik-e a Burgundiai varázslat. Erre remek alkalomnak bizonyult, hogy Svéd királyi Systembolaget beszállítom hazalátogatott, így hárman álltunk neki a koncepciómentes élményborozásnak. A hajtás után következzenek a borok. 20151202_184928.jpg

Szentesi Pince Pinot Noir 2011 Reserve Sötétebb rubin szín, illatra kevésbé játékos, inkább a francia hordó jegyei uralják, negróval, eukaliptisszal, kevés vaníliával, a gyümölcsök csak a háttérben bukkannak fel nagyon visszafogottan. Sokkal több idő kell neki, hogy kinyíljon, akkor viszont hozza a cseresznyés, málnás, csipkebogyós illatjegyeket is. Ízre már elsőre is hozza a fajtára jellemző jegyeket, szép málnás, áfonyás, szedres gyümölcsösség, nem olyan légies, de nem is nehézkes, a tannin érintésnyi, lecsengésében az alkohol enyhén melenget. A hazai kinálatból egyértelműen az élvonalba tartozik. 6-7 pont határán (89-90) 6.000,- huf körül vettem a megboldogult Kléh István utcai boltban.

1_1.jpg 

Philippe Pacalet Gevrey-Chambertin 2012 Nagyon szép földes, avaros, gombás illat, minőségi hordóval, kis kávé, étcsokoládé. Kapott két óra dekantálást, de nem igazán akart kiteljesedni, gyümölcsök csak minimálisan mutatkoztak, a hordó nagyon uralja. Sajnos nem robban akkorát, a tanninok enyhén húznak, szép pirosbogyós gyümölcsösség, keleti fűszerek, remek szerkezet, de nagyon fiatal még, nehezen adja magát. Többet vártunk, nem igazán mutatta meg magát, igaz van bőven ideje hová fejlődni. Erősen kár volt még kinyitni, de a kíváncsiság nagyobb úr volt. 7 pont (91) Bortársaság 17.500,- huf, nem éppen olcsó mulatság és nem is hiszem, hogy még egyszer beneveznék egy ilyenre, a varázslat elmaradt.

2_2.jpg 

Greywacke Pinot Noir 2013 Marlborough Ropogós pirosbogyósok, szamóca, eper, málna, hecsedlis, enyhén földes, gombás avaros, fűszerekkel elegáns hordóval, kis füst, csokoládé, összetett és szálaznivaló. Ízében hihetetlen egyensúly, remek az illatban megtapasztalt gyümölcsösség, könnyed, erőlködésmentes, minden alkotója a helyén. Sokkal jobban tetszett, mint a múlt hónapban kóstolt Ata Rangi. Ha tehetném, minden nap ilyeneket szűrnék át magamon, már fiatalon is megmutatja magát. Erős 7 pont (92) Systembolaget 229 SEK (7.800,- huf), erős ilyet kimondani, hogy ennyi pénzért best buy, de megvenném újra.

3_1.jpg

Másnap egy kicsit más felállásban bontottunk még két palackot.

Sauska Pinot Noir Tokaj 2011
Kicsit féltem ettől a bortól, mely valamennyire be is igazolódott. Még mindig a fa uralja Sauskáéknál a légteret, bár valljuk be finomodtak a módszerek. Szó se róla, gyönyörű ez a francia hordó, de elnyomja a gyümölcsöket. Fahéj, fűszerek, füstölő és vanília, földes, avaros jegyek, gyümölcsök csak a háttérben halványan bukkannak fel. A korty fajtajelleges, kicsit szertelen még, minimálisan érezhetőek tanninjai, a hordó kortyban is jelen van, a cseresznyés gyümölcsösség csak a lecsengésben erősödik fel. Érdemes lenne elfektetni egy palackot, kíváncsi lennék milyen irányt vesz az éréssel. 6 pont (88) 5.950,- huf, megérte az árát.

Thibault Ligier-Belair Haute Côtes de Nuits La Corvée de Villy 2012
Itt is a hordó uralja az illatot, mely szintén elnyomja a gyümölcsöket, inkább egy hűvös elegancia árad a pohárból, étcsokoládé, kávé, visszafogott ázott avar. A korty is nagyon fiatal, visszafogott gyümölcsök, enyhén szárító tanninok, semmi kimagaslót vagy emlékezetest nem tud kínálni, amiért azt mondaná az ember, hogy rohanok egy másik palackért. Nehéz lenne a kettő közül választani, de inkább a Sauskára tenném a voksom. 6 pont (87) 8.350,- huf, drága, nem venném meg újra.

Az olvasataimból régóta tudom, hogy a Burgundi Pinot élményért mélyen a zsebbe kell nyúlni, kóstolásaim alapján viszont sokkal megbízhatóbb választásnak tűnik Új-Zéland az ismerkedni vágyóknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr518139302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

knutom 2015.12.07. 10:13:00

"...sokkal megbízhatóbb választásnak tűnik Új-Zéland az ismerkedni vágyóknak" - főleg, ha van valakinek Svéd királyi Systembolaget beszállítója... (vagy ha legalább részt vesz a kóstolókon, ugye)
de egészen kivételes élmény így virtuálisan kóstolni a borokat

sweetsole 2015.12.07. 10:54:25

@knutom: A virtuális világnál csak az élet valóságosabb, de ehhez néha ki kell mozdulni a konfortzónából.
süti beállítások módosítása