The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Pause

2016. március 25. - sweetsole

la_pause.jpg

Tovább

A pince mélyéről

Homonna Édes Hármas 2010

Homonna Attilával és boraival ritkán találkozni rendezvényeken, így igazán csak Erdőbényei látogatással, vagy vásárolt palack alapján lehet borait kóstolni. Mivel a birtok kicsi, a borok alacsony palackszámban készülnek, az árak nem a magyar átlagkeresetekhez vannak igazítva, így azok jelentős része külföldi poharakban landol, de tavaly decemberben előkerült a pince mélyéről néhány palack 2010-es Édes Hármas.

homonna.jpg

Tovább

Best buy Sauvignon Blanc

Mount Nelson vs African Rock

Elég cudar vakon összehasonlítani egy 900 forintos Aldis bort egy Új-Zélandi tétellel, most ezt dobta a gép, de szégyenkeznie mégsem kell. Legközelebb egy Nyakassal nézzük össze vakon, megdöbbennék, ha az kerülne ki győztesen.

african_rock.jpg

Tovább

Mátra again

Centurio Szőlőbirtok Összetett 2014

A Centurio Szőlőbirtok mozgatórugója Ludányi Balázs a Mátrai borvidéken tevékenykedik 3,2 hektáron, három dűlőben, Fáy-domb (2,4 ha), Száraz-völgy (0,3 ha), és Diós (0,5 ha). Természetes úton történő szőlőművelés vegyszerek nélkül, réz, kén és algakivonat használatával, valamint hagyományos borkészítés, spontán erjesztéssel, a lehető legkevesebb beavatkozással. A borok minőségéről a legjobb visszajelzés az, hogy a borok a megjelenést követően gyorsan eltűnnek a polcokról.

osszetett.jpg

Tovább

Egy piros, egy fekete

Kreuzberg Pinot Noir 2014

1953-ban alapított családi borászat Dernauban az Ahr vidéken, 2000 óta VDP tagok, napjainkban 9 hektáron gazdálkodnak organikus szőlőműveléssel, hagyományos borkészítéssel, kékpalás talajról. A szőlők 97%-a kékszőlő, melynek 86%-a Pinot Noir, elenyészően Dornfelder, Portugieser és Cabernet, valamint a 3 százaléknyi maradékon Szürkebarát és Rajnai Rizling osztozik. Az érdeklődők bővebb információt a pince honlapján lelhetnek.

kreuzberg.jpg

Tovább

Tudom unalmas, de megint Mátra

Losonci Bálint Riesling 2014

Bálint 2012-es saját telepítésű szőlője, 0,25 hektár a Vár Mege dűlőben, a 13-as minimális szűztermés után, a 14-es évjáratból már értelmezhető mennyiség is lett. Tavaly a Mitiszolon már volt hozzá szerencsém, így bátran emeltem le a polcról.

losoncirajnai14.jpg

Tovább

Freisa, Piemont elfeledett szőlőfajtája

G. D. Vajra Freisa Kyé 2011

Mi is az a Freisa? Egy Olasz őshonos szőlőfajta, mely egykor piemont legfelkapottabb fajtája volt, de visszaszorulásáról, csakúgy, mint hazánkban a régi fajták leépüléséről a filoxéra járvány tehet, az újratelepítéseknél a könnyebben kezelhető Nebbiolo, Barbera és Dolcetto terjedt el, bár egyes adatok szerint napjainkban a Freisa még 2000 hektáron terem sokféle klónvariációban.

freisa.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása