The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Hogy is állunk Bikavér fronton?

Eger - Szekszárd széltében hosszában

2016. február 29. - sweetsole

Gyorsan lelövöm a poént, a címben feltett kérdésre nehéz válaszolni. Van ilyen is, olyan is. Az még hagyján, hogy a két borvidék boraiban nem kell sok közös pontot keresni, hisz nem is lehet az erősen eltérő éghajlati és talajadottságok miatt, de sajnos borvidéken belül sincs letisztult, egységes kép.

eztenylegbikaver.jpg

Ugyan mindkét borvidéken kékfrankos gerincre épülnek a bikavérek, de nagyvonalakban mégis két alaptípusra bonthatjuk őket, mely mindkét borvidékre egyaránt jellemző. A mérleg egyik serpenyőjében a könnyedre hangolt, inkább pirosbogyós gyümölcsös borok szerepelnek fiatalabb fogyaszthatósággal, míg a másikban az intenzív hordós jelenlét, túlérett jegyek, magasabb alkohol, sötétbogyós gyümölcsök az alapjellemzők. Ez nem feltétlen rossz dolog, hisz mindenki megtalálhatja a saját ideálját, én sajnos kevés szerethetőt leltem. Hozzátartozik a dologhoz, hogy sok bornak ez volt a bemutatkozása a nagyközönség előtt, de a régebb óta forgalomban lévő tételek zöme is csak pályája elején tart. Ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, mi lesz ezekből az embriókból egy üveggömbre lenne szükségünk, de ennek hiányában csak a jelenlegi állapotukban történő kóstolásra hagyatkozhatunk. Sajnos idő hiányában nem sikerült végig kóstolnom minden bort, négy egri termelő kimaradt. Röpke benyomások következnek, termelők szerint abc. sorrendben, először Eger, majd Szekszárd.

Bolyki Pincészet Egri Bikavér Classicus Szűretlen 2013
Tartályban spontán erjesztett tétel, mely vegyes kishordókban érlelődött, szűretlenül került letöltésre. A kékfrankos gerincet jelentősebb mennyiségű blauburger és zweigelt is kíséri, melyek megmutatkoznak illatában, friss pirosbogyósok, ribizli, meggy és cseresznye, fűszerekkel nyakon öntve. A korty hasonlóan gyümölcsös, remek savak, bársonyos tanninok, legfőbb erénye, hogy nem akar több lenni mint amit egy alap bikavértől várnánk, remek egyensúlyban van és nagyon jól fogyasztható. Számomra az est legszebb tétele.

Bolyki Pincészet Egri Bikavér Superior Szűretlen 2012 (Bolyki & Bolyki)
A házasításra került fajták megegyeznek, de az arányok eltérnek, a 40% kékfrankost, 30% merlot, 20% cabernet franc, és mindössze 5-5% blauburger és zweigelt színesíti. Szintén spontán erjedt, de 18 hónapot töltött nagyhordóban. Illatában sokkal érettebb, és inkább a sötétbogyós vonalon mozgó gyümölcsök, szeder és áfonya, határozottabb hordós jegyek. Közepesnél nagyobb test, enyhén túlérett gyümölcsökkel, emelkedett tannin és enyhén melengető alkohol. Írjuk a melegebb év számlájára. Nagy anyag, de inkább az előző.

Gál Lajos Pincészete Pajados Egri Bikavér Grand Superior 2012
A fele kékfrankos, a másik felén 20-20% merlot és cabernet franc, csipetnyi kadarka, menoir és syrah, két év másodtöltésű kishordóban. Dekantálóból kapjuk, de így sem teljesen tiszta az illat, fás jegyek, halvány pirosbogyós gyümölcsösség, szájban szárító tanninok, emelkedett alkohol, nehezen fogyasztható, fogalmam sincs mi lesz belőle, nem tartozott a kedvenceim közé.

Gál Tibor Pincészet Titi Egri Bikavér Classicus 2013
40% kékfrankos, a maradék syrah, kadarka és a két cabernet, 22 hónap vegyes töltésű kishordókban. Friss gyümölcsök, ügyesen egyensúlyozva a piros és sötétbogyósok közt, remek fűszerek, szájban szép szerkezetű, virgonc savakkal, enyhén szárító tanninokkal, mintha még nem teljesen egybecsiszolódva, de egy pillanatra sem válik nehézkessé. Időt kér a palackban.

Gróf Buttler Borászat gb Egri Bikavér Classicus 2013
Csavarzáras kiszerelés, de könnyednek cseppet sem könnyed. Illatában sötétbogyós gyümölcsök, intenzív savak vezette korty, szép gyümölcsösség, de a 14-es szesz erősen rányomja bélyegét a lecsengésre.

Juhász Testvérek Pincészete Egri Bikavér Classicus 2011
Istállós, brettes, rumpuncsos illat, lekváros gyümölcsökkel, fűszerekkel, szájban is érezhetően túlérett, enyhén szárító tanninok, gyors lefutás, mely nem csábít újabb kortyra.

St. Andrea Szőlőbirtok Hangács Egri Bikavér 2012
A pincészet legnagyobb dűlője a Hangács, a 45 hektárból 17,5 hektár terület itt található. Közel a fele kékfrankos, majd alkotókat tekintve cabernet franc, merlot, pinot noir, kadarka a csökkenő mennyiségi sorrendben, 18 hónap hordós érlelés, melyek 15%-a új. Lappangó brett, húsos, földes illatjegyek, illó, intenzív hordó, gyümölcsök csak nagyítóval. A korty kevés harmóniát tartogat, enyhén tapadós tannin, emelkedett alkohol, jó savak, elég tömör szerkezet, de sötétbogyós gyümölcsei túlérettek, cseppet sem csábít a fogyasztásra.

St. Andrea Szőlőbirtok Merengő Egri Bikavér 2011
Kékfrankos, cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon és syrah házasítása, a Hangácshóz hasonló hordós érleléssel. Illatában inkább a fűszerek uralják, avaros, intenzív hordós, kávés jegyek, melyhez meggy szeder és áfonyás erdei gyümölcsök társulnak. Nagy testű bor, tapadós tanninnal, emelkedett alkohollal és lekvárosba forduló gyümölcsökkel. Jelenleg a hordó uralja az összképet, idővel talán szebb lesz azok számára, akiknek van kedve kísérletezni, én a ma még futó akció ellenére sem táraznék belőle.

Tarjányi Pincészet Egri Bikavér 2011
Kékfrankos, merlot, pinot noir és blauburger alkotja, végre egy cabernet mentes bor, csak 3 hónap újhordó, utána átkerült régi kishordókba egy évre, majd egy év palackos érlelést kapott. Illata fűszeres, ibolyás, roppanó pirosbogyós, meggyes, mely gyümölcsök ízben is visszaköszönnek, feszes savak, bársonyos kerek tanninok, nagyon jól fogyasztható, egyensúlyos tétel, egyetlen hibája a kicsit talán rövidke lecsengése.

Tarjányi Pincészet Egri Bikavér Superior 2012
Hasonló összetétel, megbolondítva egy csipetnyi turánnal, melytől aztán kirobbanóan virágos lesz, pedig az előzőre is tippeltem volna némi turánt. 5 hónap újfa, majd másfél év használt hordó, ezt követően egy év palackos érlelés. Hasonlóan friss, gyümölcsös, fűszeres, a meleg évjárat nem nyomja rá bélyegét, jó savak, szép egyensúly, remek gyümölcsök, egy kicsit még kusza az előző évjárathoz képest, de látok benne fantáziát, tetszett.

Thummerer Pince Egri Bikavér Superior 2011
40% kékfrankos, 20% merlot, 15-15% a két cabernet és 10% syrah, 24 hónap vegyes hordóban. Az összeállításon már látszik, hogy mit várhatunk. A hordó előtérben van, intenzív fás jegyek, gyümölcsöt centrifugával lehetne max kipörgetni a pohárból, a korty nagyon fiatal, szárító tanninok, túlérett, aszalt, rumpuncsos gyümölcsök, egy pohár nem sok, de eltelít. Nem az én világom.

Thummerer Pince Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2012
Némi eltérés a százalékban, 40% kékfrankos, 25% cabernet franc, 15% merlot, 10% syrah és 10% kadarka, 24 hónap vegyes hordóban, superior grand cru a Nagy-egedről. Annak ellenére, hogy egy évvel fiatalabb, szerethetőbb állapotban van mint az előző tétel, visszafogottabb, elegánsabb a hordóhasználat, az alapanyag itt is nagyon érett lehetett, a gyümölcsök lekvárosba hajlanak, a tannin szárít, a szesz enyhén emelkedett. Nem rossz anyag, de ez a bor se mostanában akarja meghódítani fogyasztóját.

Bodri Pincészet Bikavér Válogatás Faluhely 2013
37% kékfrankos, 30-30% merlot és cabernet sauvignon, 3% kadarka, 18 hónap közepes égetésű többnyire újhordóban, mely erősen érezhető is, kávé, étcsokoládé, fűszerek, vanília, halványan sötétbogyós gyümölcsök, de a hordó mindent eltakar. A korty nagytestű, hömpölygős, lekvárosba hajló gyümölcsökkel, érdes tanninokkal, inkább a egy bordóira hajaz, jelenleg kevés örömöt és izgalmaz tartogat.

Eszterbauer Borászat Tüke Bikavér 2013
42% kékfrankos, 17-17% a két cabernet, 12% merlot és 3% kadarka, többnyire 500 literes ászokhordós, de részben kishordós és tartályos érlelést is kapott tételek alkotják. A magas bordói fajtaarány ellenére is a könnyedebb vonalon mozog, illatát inkább a pirosbogyós gyümölcsök dominálják, a hordó csak díszítő elemként van jelen, bár a paprikás jelenlét csak a sauvignonból eredhet. A korty selymes tapintású, eleven savakkal, remek gyümölcsökkel, szárító tanninokkal, ügyesen egyensúlyoz a könnyedebb és komolyabb borok határán. Sajnos volt egy enyhe bizonytalanság is az illatban, de nem volt idő visszakóstolni egy másik palackból, de ezzel a borral teszek majd még egy próbát.

Fritz Borház Szekszárdi Bikavér 2012
51% kékfrankos, 15-15% a két cabernet,14% merlot és 5% kadarka, egy év kishordós érlelés, melyek fele első, fele másod töltésű volt, majd a házasítás után még nyolc hónapot töltött ászokhordóban, közel egy éve került letöltésre, még nincs kereskedelmi forgalomban. Az általam eddig kóstolt Fritz borokhoz képest ez a bor egy pozitív csalódás, végre nem áll bele a szálka a nyelvembe. Nem mondom, hogy kevés a fa, de végre valami mást is lehet érezni, a gyümölcsök inkább a sötétbogyós vonalon mozognak, a sav / tannin arány egyensúlyos, megfelelő tartást adnak a közepesnél nagyobb testnek, szép lecsengés. A mérleg a bordói fajták felé billen, de fogyasztása nem nehézkes.

Heimann Családi Birtok Szekszárdi Bikavér 2013
41% öreg tőkés kékfrankos, 22-22% merlot és cabernet franc, 9% sagrantino és 6% kadarka, a nagyobb rész régebbi nagyhordóban érett 18 hónapig, csak 10% került 500literes újhordóba. Elegáns hordóhasználat, fűszerek, vanília, csokoládé, kávé, viszont egy csipetnyit kevés a gyümölcs. Közepes plusz test, szép szerkezet, a savak intenzívek, a tannin kicsit még karcos, a szép gyümölcsös lecsengésbe csak az enyhén érezhető alkohol rondít bele. Bikavérséget tekintve inkább a bordói vonal felé billen a kép.

Lajvér Borház Bikavér Selection 2012
35% kékfrankos, 30-30% cabernet sauvignon és merlot, 5% kadarka, 12 hónap első töltésű 225 literes hordóban. Túlérett, lekváros sötétbogyósok, rumos, alkoholos hangulat illóval, intenzív hordós jegyek, melyek teljes egészében visszaköszönnek az illatban is. Túlérett, túlextrahált, émelyítő, határozottan a bordói vonalon.

Merfelsz Pincészet Szekszárdi Bikavér 2013
Kékfrankos, kadarka, cabernet franc, merlot és zweigelt házasítása, 14 hónap vegyes hordóban. Inkább a könnyedebb, cseresznyés, meggyes gyümölcsös vonalon mozog, szép fűszerekkel, a hordó zavaró jegyei nélkül. A korty selymes, rágható gyümölcsökkel, szép egyensúllyal, jó ihatósággal. Tetszett.

Mészáros Borház Szekszárdi Bikavér 2012
40% kékfrankos, 30% cabernet franc, 20% merlot és 10% kadarka, többnyire használt hordóban érlelve, mely nem is telepszik rá az illatára, viszont az érett gyümölcsök lekváros karaktere nem csábítanak fogyasztásra. Ízben sem egy könnyed darab, lekváros gyümölcsök, szárító tannin, rövid lecsengés.

Németh János Pincészet Sygno Bikavér 2013
50% kékfrankos, 15-15% kadarka és zweigelt, 10-10% merlot és cabernet sauvignon, 16 hónap fele-fele arányban első és másod töltésű 500 literes tölgyfában. Nagyon primőrös hangulat, friss pirosbogyósok, ribizli, meggy, mely igazából egy hosszabb szellőztetést követően mutatja meg magát igazán, a hordó kellemes fűszerei csak hab a tortán. Szájban nagyon fiatal, emelkedett savak vezetik a roppanó, friss, meggyes, málnás gyümölcsöket felvonultató kortyot. Még időre van szüksége, de számomra így is az egyik legjobban tetsző szekszárdi tétel volt.

Schieber Pincészet Szekszárdi Bikavér 2013
30% kékfrankos, 20-20-20% a két cabernet és merlot, 10% kadarka vegyes hordóban érlelve, melyek diszkréten jelennek meg az illatban, minimális kávé és csipetnyi vanília formájában, nem nyomják el a gyümölcsöket, melyekből a meggy, cseresznye, de a szilvás, áfonyás jegyek is felfedezhetők. Közepes test, lendületes, egyensúlyos korty, bársonyos tanninnal, szép gyümölcsös lecsengéssel, szép arányok a bordói és a hazai fajták közt, túlzó fás hatásoktól mentesen. Tetszett.

Sebestyén Pince Iván-völgyi Bikavér 2012
50% kékfrankos, 20% merlot, 16% kadarka, 14% a két cabernetből, 24 hónap használt hordókban. elegáns hordó, fűszerek, érintésnyi vanília, kis kávé, friss gyümölcsök. Jó arányok a bordói és a hazai fajták között, egyaránt érvényesülnek a piros és sötétbogyós gyümölcsök íz jegyei, jó egyensúly, harmónia, hosszú gyümölcsös lecsengés. Talán egy csipetnyit magasabb az alkohol a kelleténél, de remek formában lévő, izgalmas tétel.

Takler Borbirtok Bikavér Reserve 2012
35% kékfrankos, 28% merlot, 32% a két cabernetből, 3% kadarka, 2% syrah, 30%-ban új 500 literes hordóban, míg a nagyobb hányad másod és harmadtöltésű 500 literes hordóban érett 16 hónapon keresztül. Érett, sőt túlérett gyümölcsök, intenzív hordós jegyek, édes fűszerek, szájban telt, szárító tanninokkal, emelkedett alkohollal, lekváros gyümölcsökkel, édes tónusú jegyekkel. Inkább egy bordói házasításra hajaz.

Takler Borbirtok Bikavér Reserve 2013 (minta)
Kicsit változott a fajták összetétele, de a filozófia hasonló maradt. 45% kékfrankos, 25-25% merlot és cabernet sauvignon, 5% kadarka, 15 hónap 500 literes hordókban, melyek 20%-a volt új. Hiába csökken évről évre az újhordós jelenlét, még így is bántóan fás jegyek ülnek a borra, túlérett jegyek, szárító, még karcos tanninok, emelkedett alkohol.

Tüske Pince Szekszárdi Bikavér 2013
Jelentős része kékfrankos és kadarka, melyet merlot és cabernet franc egészít ki, többed töltésű nagyhordókban érlelve. A rendezvény legvilágosabb bora, már-már silleres erényeket villant színárnyalatban, ennek megfelelően illata is a friss, kirobbanó pirosbogyós gyümölcsökkel operál, meggy, cseresznye, eper és málna, a kadarka behízelgő fűszerességével. Szájban nagyon könnyű, már-már légies test, virgonc savak, szinte tanninmentes, hosszú gyümölcsös lecsengés, melybe egy kis kesernye rondít csupán. Taklerékhez képest a másik véglet, akár nyári fogyasztásra is ajánlott, de a hazai, paprikás ételeink mellé a kettő közül mindenképpen ezt innám.

Twickel Szőlőbirtok Liszt Bikavér 2013
43% kékfrankos, 22% cabernet sauvignon, 17% merlot, 8-8% bíborkadarka és cabernet franc, 2% kadarka alkotja, melyeket régi ászokhordóban érleltek. Illatában ennek megfelelően fűszeres, remek gyümölcsösséggel, könnyed, kicsit talán vékony test, mely szép egyensúlyú, friss gyümölcsökre épít. Hibamentes, könnyed és jól iható, de vékony és gyors lefutású.

Vida Családi Birtok Szekszárdi Bikavér 2012
Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon és franc, valamit kadarka alkotta házasítás, 5 hónapig acélban, majd 17 hónap másod és harmadtöltésű 300 literes hordókban. Szép gyümölcsök és fűszerek az illatban, bántó hordós jegyek nélkül. A közepes test elegáns, jó egyensúllyal, rétegzett friss gyümölcsösséggel, egy pillanatra sem válik nehézkessé, de mégis megvan a kellő bel tartalom. Hallomásaim alapján a 13-as még erre is rátesz majd egy lapáttal.

A közös metszet mindkét borvidék bikavéreiben, hogy a kadarkát nagyon bátortalanul használják, de a zweigelt és blauburger használata is elenyésző, az Egriek között a turánról nem is beszélve, így nem meglepő, hogy a mérleg nyelve a bordói fajtákkal operáló prototípusok felé billen. Sok termelő ebben lát fantáziát, pedig nemzetközi viszonylatban sokkal könnyebb lenne kitűnni a fent felsorolt fajták használatával. Persze a fajtákat illetően abból kell főzni ami van, a kérdés inkább az, hogy hányan gondolkodnak egyáltalán a könnyedebb irányban, és nem akarják a cabernet hangsúllyal az évtizedes potenciált hajszolni. Itt jön a képbe a sokszor túlzó hordóhasználat, erős fás jegyek jelenléte a borokban, bár nyilván a kétezres évek első feléhez képest finomodtak a módszerek, de messze még a Kánaán. Én egy egyensúlyos, friss gyümölcsökre és fűszerekre épülő könnyedebb, kifinomult, bársonyos, jól iható bort többre értékelek, mint egy, majd a jövőben ilyen, meg olyan lesz tételt, azokkal már túl sokszor estem pofára.

Ha pontozni kéne a 7 pontot (90) nem ugrotta volna meg egy tétel sem, amolyan legjobb vételként a Bolyki szűretlen 13, Németh Janó Sygno 13, Merfelsz 13, Sebestyén Iván Völgyi 12 és Vida 12-es bikavéreket ajánlanám, de érdekesek voltak a Tarjányi Pincészet tételei is.

A helyszín és a szervezés nem hagyott kívánnivalót maga után, a tömeg épp elviselhető volt.
A kóstolón saját költségemen vettem részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr268426338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása