The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

FineWines Borestek: Borünnep 2015

Varázslatos évzáró örömborozás

2015. december 22. - sweetsole

A blog rövid történetében eddig talán a legtöbb posztot a FineWines események kapták, ami nem véletlen. Megkockáztatom, hogy nemcsak a Budapesten, de az egész országban, sőt továbbmegyek az egész világon, és innentől kezdve ha nem hiszünk a földön kívüli életben az egész univerzumban nincs még egy ilyen kóstolósorozat, ahol ennyi pénzért, nyugodt ültetett körülmények között ilyen borokat lehetne kóstolni. Az évzárásra némi rizlinges bevezetést, majd déliesebb hangvételű vöröseket válogatott Feri saját készletéből. 2 pezsgő, 4 fehér, 8 vörös a hajtás után. borunnep.jpg

Egy pezsgővel kezdtük a sort, majd következtek a fehérek, vörösek, s végül ismét egy pezsgő.

Georg Mosbacher Risling Brut 2009 Magnum Pfalz
Zöldalmás, sárgabarackos illat, melyek az ízben is visszaköszönnek citrusos savakkal kísérve. Lendületes, tiszta és erőlködésmentes, inkább borszerű mint pezsgős hangulat, frissítő és nagyon fiatalnak hat. Remek kezdés. 6 pont (87) 

Georg Mosbacher Ungeheuer Großes Gewächs 2013 Pfalz
Homokköves, mészköves bazalttal tűzdelt talaj, 16-18°C-on tartályban erjesztve, majd érlelve. Szuper érett, mély illat, barackkal, trópusi gyümölcsökkel, mintha pörkölési aromák is lennének, de hordót ugye nem látott. Szájban nagyon friss, citrusos savak, kirobbanó gyümölcsösség zöldalmával, szőlővel, őszibarackkal, ásványos, sós ízekkel kevert mézes jegyek váltják egymást, az egyik pillanatban krémesen kényeztet, majd hirtelen citrusosan savas, perces lecsengéssel búcsúzik. Összetett és szálaznivaló, pályája elején. 8 pont (93), de lehet, hogy szigorú voltam. 

Heymann-Löwenstein Uhlen Laubach 2012 Mosel
Az idén már volt egyszer hozzá szerencsém, a pince boraira jellemző egyedi illattal nyit, gázolaj, gumi, bakelit, dohány, gombás, avaros jegyek keverednek, ha valaki nincs erre felkészülve akár meg is botránkozhat, de ha túltesszük magunk rajt, akár bele is szerethetünk, mivel pörgetéssel szépen nyílik, színesedik, s inkább a kellemes jegyek kerülnek előtérbe. Maga a szerkezet hibamentes, de az előző bor után kicsit laposnak éreztem a savakat, pedig szépen teszik a dolguk, remek tartást biztosítanak. Kicsit krémes, a maradékcukor nagyon kerekké varázsolja, sós, ásványos jegyek, szőlős, barackos gyümölcsökkel. Teljesen más karakter mint az előző bor, de mindkettő egyéniség. 7 pont (91) 

Georg Breuer Nonnenberg Monopol 2011 Rheingau
8,0 g/l sav / 10,8 g/l cukor / 11,5% alc. Kezdődő petrolosság, mely pillanatok alatt kipörgethető, szuper érett barackos gyümölcsök veszik át a szólamot, citrusokkal, fehér virágokkal kiegészülve. Hihetetlen frissességet mutat a korty, savai lüktetnek, nagyon lendületes a korty, friss szőlő, barack és zöldalma ízével búcsúzik hosszú lecsengésében. A három rizling közül hiába ez a legidősebb, simán letagadhat 2-3 évet, ez áll legkevésbé készen a fogyasztásra. Minimum 10 éves potenciál, valósággal vibrál. 8 pont (93) 

Dönnhoff Oberhäuser Brücke Riesling Spätlese 2011 Nahe
Az előzőekhez képest filigránabb, könnyedebb illat, mézzel, propolisszal, őszibarackkal, kis mangóval. A korty is könnyed, a 40 gramm/liter körüli maradékcukrot remek savak tartják kordában, nagyon itatja magát, nehéz megállni egy pohárnál. Semmi nehézkesség, krémes kényeztetés, szőlős, barackos ízvilág, örömborozáshoz, második randira nehéz ennél szebbet elképzelni. Erőlködésmentes 7 pont (91) 

Thibault Liger-Belair Moulin A Vent Les Vieilles Vignes 2011 Beaujolais
Öreg tőkés Gamay a szélmalom dombról, enyhén animális, földes, avaros, gombás, húsos illatjegyek az előtérben, szilvás, málnás gyümölcsök a háttérben. Semmi nehézkesség, de elegánsnak sem feltétlen nevezném. Ízre klasszisokkal szebb, cseresznyés, szamócás, epres gyümölcskoncentrátum, lendületes savak, érintésnyi tannin, egyensúly és precizitás. Örömborozásra kiváló, sok burgundiai alap pinot megszégyenít. Felteszem, ha lett volna még ideje egy kicsit nyílni, vagy burgundi kehelyből kóstoltuk volna, ennél is magasabbra kúszik a pontszám. 7 pont (91) 

Achaval Ferrer Malbec 2011 Mendoza
Kezdetben nagyon visszafogott, semleges illat, elegáns hordóhasználattal, mely halványan színez, de semmit nem takar. Kis dohány, minimális vanília, fűszerek, sötétbogyós gyümölcsök nagyon szép elegyben, de nem túl intenzíven. A test alig több mint közepes, egy fokkal intenzívebb mint illatban, áfonyás és szedres ízekkel, lendületes savakkal, enyhén szárító tanninokkal, kicsit rövid lecsengéssel. Egy pillanatra sem válik nehézkessé, de még nem forrtak egybe az alkotók. 7 pont (90) 

AALTO 2011 Ribera del Duero
A 24 hónapos hordós érlelés rányomja bélyegét az illatra, vanília és kókusz, érett, enyhén lekvárosba hajló gyümölcsökkel. A korty is telt, szárító tannin kíséri a túlzó hordós jegyeket, a kókusz az ízképben is meghatározó, de kiegészül csokoládéval és lekváros gyümölcsökkel. A szesz hiába 15%, nem éreztem kilógónak, de önmagában közel sem olyan élvezetes kortyolgatni, mindenképpen ételért kiállt. Bőven van ideje fejlődni a palackban, valójában hibamentes, de nem az én stílusom. 6 pont (89) Akov itt írt a pincészetről. 

Quinta do Vale Meão 2010 Douro
Tipikus Douro házasítás, 60% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 5% Tempranillo, 3% Tinta Barroca és 2% Tinto Cão. Enyhén földes, kékvirágos illat, rengeteg sötétbogyós gyümölccsel, a hordó sokkal elegánsabb, mint az előző borban, csak keretez, fűszerekkel és árnyalatnyi vaníliával. Az igazi robbanás szájban következik be, gyümölcsözön a köbön, cseppet sem nehézkes, lendületes korty, érintésnyi finomszemcsés tannin, hosszú lecsengés. Van benne bőven potenciál, de már így is klasszis. Erős 7 pont (92), erre kíváncsi lennék 3-5 év múlva. Akov itt írt a pincészetről. 

 brownie.jpg

Ezen a ponton lepett meg minket Botond egy káprázatos aszalt szilvás csokoládés brownie-val, hozzá gyömbéres vajkaramella öntettel. Az ízek együtt mesterien harmonizáltak. 

Bodegas Mas Alta Artigas 2009 Priorat
70% Grenache 10-35 éves tőkékről, 25% Carignan 90 éves tőkékről és 5% Cabernet Sauvignon 10 éves tőkékről, 16 hónap francia fában, melyek 35%-a első, 30%-a másod és 35%-a harmad töltésű. A termés palás talajról származik, illatában mesterien kezelt hordó köszön vissza, hűvös elegancia, rózsás virágosság, friss sötétbogyós gyümölcsök. A korty lendületes, jó savakkal megtámogatva, érintésnyi finomszemcsés tannin, remek arányok, akár önmagában fogyasztva is élmény, a hosszú lecsengésben szedres, áfonyás gyümölcsök. Tetszett. 7 pont (91) 

Hacienda Monasterio Reserva 2009 Ribera del Duero
80% Tempranillo, 10% Cabernet Sauvignon és 10% Merlot. A hordó intenzív, de nem olyan bántó mint az AALTO esetében, gyümölcsök szintjén nem sokat mutat, mindössze fekete cseresznye fedezhető fel benne. A korty szögletesebb, az alkotók nem simulnak olyan szépen egybe mint az előző két bornál, a tanninok húznak egy cseppet, az alkohol melenget, kevésbé fogyasztóbarát. 7 pont (90) 

Descendientes de J. Palacios Villa de Corullon 2005
100% Mencia, 60 év feletti tőkék. Nagyon szép ibolyás, rózsás illat, pirosbogyós gyümölcsözön, meggyel, cseresznyével, csipkebogyóval, elegáns fűszerekkel, szálaznivaló összetettségben. Az illatban tapasztaltak ízben is visszaköszönnek, tökéletes harmóniában minden alkotó, remek savak vezette hosszú gyümölcsös lecsengés. Él, vibrál, lüktet, minden alkotó a helyén. 8 pont (93)

Roberto Voerzio Langhe Nebbiolo San Francesco Fontanazza 2001
A pincészet első Nebbioloja, mely sok Barolot megszégyenít. Színén már látszik a kor, téglás karima. Nekem viszonylag a palack végéből jutott, így a szűretlenség révén egyiptomi kávéra hajazó üledékmennyiség. Ha ez kell a komplexitáshoz, bánom is én, a bor lehengerelt. Hihetetlen összetett, földes, szarvasgombás, avaros illat, pipadohánnyal, kátránnyal, rózsával, medvecukorral, fahéjas fűszerességgel. A szín és az illat alapján sokkal öregebb bort várnánk, de a korty nagyon friss, lendületes savak, enyhén szárító csersavak, simán letagadhatna 6-7 évet. Tobzódó gyümölcsösség, cseresznyés ízvilág, mely a lenyelés után erősödik fel igazán, lecsengése percekben mérhető. Mesébe illő összetettség, szálazni való rejtvény. 8 pont (94). A pince bemutatása akov tollából itt olvasható. 

Jacquesson Cuvée n°737
43% chardonnay, 37% pinot noir, 20% pinot menuier. Intenzív, de viszonylag egysíkú illatvilág, zöldalmával, citrusokkal, kis füsttel. Nagyon könnyed, légies korty, friss savak, zöldalmás citrusos gyümölcsösség, kényeztető lecsengés. Nem túl összetett, de hihetetlen precíz, egyensúlyos darab, remek lecsengéssel. Erős 7 pont (92) 

Az est összesített sorrendje a következőképp alakult (az első helyezett 3, a második 2, a harmadik 1 pontot kapott mindenkitől, majd a szavazatok összesítésre kerültek).

1 pont: Bodegas Mas Alta Artigas / Jacquesson n°737
4 pont Georg Breuer / Thibault Liger-Belair / Achaval Ferrer
6 pont Heymann-Löwenstein
9 pont Quinta do Vale Meão
11 pont Hacienda Monasteiro Reserva / Roberto Voerzio
12 pont Mosbacher GG
22 pont Descendientes de J. Palacios 

Személyes kedvenceim:
Roberto Voerzio / Palacios / Quinta do Vale Meão / Georg Brauer / Mosbacher GG

Igen erős sor volt, köszönet az események egész éves szervezésért Tar Ferinek, a remek falatokért Botondnak.
A kóstolón saját költségemen vettem részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr158188106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása