The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

FineWines Borestek: Leitz vertikális

Remekművek Rüdesheim varázshegyeiről

2015. december 11. - sweetsole

Fergeteges Leitz vertikális kóstolón vehettek részt, akik időben regisztráltak a FineWines eseményére, 4 évjárat (2011 – 2014) 4 bora (Magic Mountain / Berg Roseneck / Berg Rottland / Berg Schlossberg), azaz összesen 16 tétel a hajtás után.

nyito_70.jpg

A hazai blogszférában felkapott sztárnak számít a pince, hozzáteszem megérdemelten, hisz minden best buy listának az 1-2-dry borukkal kellene kezdődnie. Számtalan helyen olvashattok boraikról, a pincéről egy átfogó bemutatást található magyar nyelven a forgalmazó weboldalán, de érdekes információkkal szolgál a termelő weboldala is.

Egy rövid szösszenet erejéig álljon azért itt is egy kis összefoglaló a pincészetről: Képzeletben Rheingauban járunk. Talán nincs még egy ilyen borvidék, mely ennyire egy fajtára épülne, hisz itt a megművelt területek 80%-án rizlinget termesztenek, amivel Rheingau egymagában a világ rizling-termőterületének 7,3%-át teszi ki. A Leitz család 1744 óta foglalkozik borkészítéssel a borvidékén, jelenleg Johannes Leitz vezeti a borászatot, aki 22 évesen vette kezébe a gyeplőt 1985-ben. Ekkor mindössze 3 hektár alatti területről szüreteltek, mely a 2000-es évek elejéig is csak 6 hektárra gyarapodott, de napjainkra 43 hektáros területről érkezik az alapanyag a 2010-ben felépített új feldolgozóba. A bővülés nem hozott magával minőségi romlást, 2011-ben a Német Gault Millau az év borászának választotta Johannest. Igazi sikertörténet, boraik többsége az Egyesült Államokban, Norvégiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban talál gazdára. A honlapjuk szerint kizárólag rizlingben utaznak, (pedig akad szortimentjükben Pinot Noir is, rozéban mindenképp), többnyire száraz borokat készítenek, cél a frissesség és a komplexitás megőrzése. Johannes filozófiája: „A minőség csak a szőlőhegyen jöhet létre – borászként ez az egyszerű alapelv vezérel. Ezért én elsősorban szőlőtermelőnek tartom magam…"

A borokat területenként kóstoltuk 2014-től 2011 felé haladva, elsőként egy rövid évjárat értékelés, majd az adott borok előtt nyúlfarknyi termőhelyi bemutatás. Kitartást. (Akinek nem inge görgessen nyugodtan.)

2014: enyhe tél, korai rügyfakadás (18 nappal a szokásos előtt), ez komoly fagyveszélyt jelentett, de szerencsére komoly károk nem keletkeztek. Májusban átlagosan alakult a hőmérséklet, a virágzás még így is korán megkezdődött. Június kicsit szárazabb volt egy hőhullámmal, a szárazság július elején is kitartott, majd a hónap második felében és augusztusban az átlagos csapadékmennyiség kétszeres leesett. Fontos volt a megfelelő zöldmunka a termés megóvásáért. A szüret is egy kicsivel az átlag előtt kezdődhetett meg, viszonylag magas savakkal. Az évjárat minőségi és mennyiségi szempontból átlagosnak értékelhető.
2013: enyhe tél, de az év eleji átlaghőmérséklet alacsony volt, az időjárás csapadékos, így a rügyfakadás későbbre tolódott. A szőlő további fejlődésében is késés volt tapasztalható, hiszem májusra az átlagosnál hűvösebb idő, kevesebb napsütés volt jellemző, így a virágzás csak 11 nappal az átlag után kezdődött. Június közepén volt egy hőhullám, de a hónap második felében drasztikusan visszaestek a hőmérsékletek, majd július melegebb volt az átlagnál, augusztus pedig átlagos hőmérsékletértékeket hozott. Csapadékot tekintve januárban és márciusban az átlagcsapadék csupán 50%-a hullt, de májusban a szokásos mennyiség duplája. A nyári hónapokban a csapadék mennyisége átlagos volt, ez elősegítette a virágzás után a fürtök fejlődését. Szeptemberben kicsivel átlag feletti csapadék esett, viszont októberben a szokásos mennyiség háromszorosa, így a termésmennyiségek jelentősen csökkentek, de a minőség jónak tekinthető.
2012: év elején a fagy nem okozott károkat, a rügyfakadás időben megindult. Márciusban és májusban jóval az átlag felett alakult a középhőmérséklet, áprilisban pedig az átlagos hőmérsékletek voltak mérhetők, így a virágzás 5 nappal a szokásos előtt megkezdődött. Az év elejét alacsony mennyiségű csapadék jellemezte, de júniusban megérkezett a szükséges mennyiség. Augusztus kimondottan száraz volt, szeptember pedig átlagos csapadékmennyiséget mutatott, viszonylag hűvös hőmérsékletek mellett, így a szüret kezdetét szeptember 3. hetéig ki lehetett tolni. Összességében hűvösebb év, száraz, napos ősz, átlagosnak mondható évjárat.
2011: a hideg tél ellenére a rügyfakadás időben megindult, sajnos május elején talaj közelben -4,5 fokot is mértek, így előfordultak fagykárok. A fagyos napoktól eltekintve mind áprilisban mind májusban jelentősen magasabb volt az átlaghőmérséklet a megszokottnál, így a virágzás a szokásosnál korábban kezdődött. Az év első fele nagyon száraz volt, az átlagos csapadék kétharmada sem esett, júliustól viszont megváltozott az időjárás és jelentős csapadékmennyiség hullott. A szeptember száraz és nyárias volt éjszakai lehűlésekkel, így szépen be tudott érni a szőlő, jellemzően vastag borok születtek, eleven savakkal.

Magic Mountain Ami a dűlős tételekből kimarad, azaz a Roseneck, Rottland és Schlossberg dűlőkről szüretelt termés házasítása, fél áron.

Magic Mountain 2014 Citrusos, barackos, ásványos illat, enyhe kénes fedettség árnyékában, mely gyorsan kipörgethető. Az illat könnyedebb bort sejtet, melyet igazolnak is az ízek, citrusos savak, intenzív lime, barack, szőlős gyümölcsösség, szép harmónia, tanítani való egyensúly, aranyközépút a savak és a maradékcukor között. Kezdésnek igen jó, stabil 6 pont (88).

Magic Mountain 2013 Egy fokkal érettebb illat kajszibarackkal, zöldalmával, mézzel, kenyérhéjas jegyekkel, sokkal mélyebb és bujább mint az előző. Savai kicsit tompábbak, persze csak a fiatalabb évjárathoz képest. Helyesen fogalmazva sokkal jobban egybesimult alkotók jellemzik, élmentes, remek szerkezet. Tömörebb, masszívabb bor, harapható beltartalommal, trópusi gyümölcsökkel, remek állapotban. 6-7 pont határán (89-90).

Magic Mountain 2012 Itt jelenik meg először egy kis petrolosság, a gázolaj illata uralja, s elnyomja a gyümölcsöket. A korty szebb, mint amit illat alapján várnánk, krémesen kényeztet, de a közepén elfogy a lendület, hamar kiürül, majd a lecsengésben szépen visszatérnek a trópusi gyümölcsök és az őszibarack. Krémesebb jellegű az előző kettőhöz képest. 6 pont (87).

Magic Mountain 2011 Egy fokkal még érettebb karakter, kezdetben petrolos illattal, mely 5 perc alatt kiszellőzik, s átalakul ásványos jellegre, gyümölcsök csak a háttérben sejlenek fel haloványan. Nem úgy szájban, ahol krémesen kényeztet, remek kajszibarack, trópusi gyümölcsök, ismét remek egyensúly, precízen illeszkedő alkotók. Savai határozottan teszik dolguk, az egész, úgy ahogy van tökéletes, egyszerűen beleköthetetlen. 7 pont (91).

 

Berg Roseneck A dűlő neve a vadrózsából származik, melyek ma is nőnek az alacsony vasoxid tartalmú palás, kvarcitos teraszokon. Erre a dűlőre inkább a gyümölcsösség jellemző, kevésbé ásványos borokat ad.

die_lagen_roseneck.jpg

A Roseneck dűlő

Berg Roseneck Grosses Gewächs 2014 Krétaporos, fehér virágos, ásványos illat, hűvösen elegáns, már-már légies, citrusos gyümölcsökkel, kis barackkal. Pengeéles savai frissen tartják a száj minden szegletét, citrusos, barackos ízek, csontszáraznak hat, kicsit talán szikár is. Nagyon fiatal, kíváncsi lennék rá 1-2 év múlva. 6-7 pont határán (89-90).

Berg Roseneck Grosses Gewächs 2013 Szintén virágos illattal nyit, érettebb barack és trópusi gyümölcsök, nagyon halványan felsejlő petrolosság, kis méz, folyamatosan nyíló, fejlődő illat. A korty tobzódik a gyümölcsökben, friss barack, mangó, lime, jó savak, az egyensúly megint csak hibátlan, de egy kis kesernye belerondít a képbe, gyorsan távozik és full barackosság marad vissza a hosszú lecsengésben. 7 pont (91).

Berg Roseneck Grosses Gewächs 2012 Petrol, füst, pattintott kövek, kajszibarack és trópusi gyümölcsök, igazi kavalkád, eddig talán a legszebb illat, de sajnos a korty enyhe csalódás. Brutál savak, jó tartású, de még az előzőnél is szikárabb, dísztelenebb korty, az alkohol minimálisan melenget, enyhe visszalépés. 6+ pont (89). (Tavaly szeptemberben kóstoltam, az a palack sokkal jobban tetszett.)

Berg Roseneck Grosses Gewächs 2011 Szintén petrolos, de megvannak gyümölcsei is, aszalt barack, trópusi jegyek, méz, égetett cukor és karamell, igazán buja, szálaznivaló szépség, mely szájban robban igazán. Nagyon friss, fiatalosan gyümölcsös, rengeteg barack, friss citrusok, lime, remek savak, egyensúly és végtelen lecsengés. 7-8 pont (92-93).

Berg Rottland A dűlő neve a „roden” azaz irtás szóból ered. Talaja szürkepalás, a felszínen humuszban gazdag barna erdőtalaj, laza szerkezettel, nagyon jó vízháztartással, magas kálium, magnézium, nátrium és vastartalommal.

die_lagen_rottland.jpg

A Rottland dűlő

Berg Rottland Grosses Gewächs 2014 Enyhén kénes illattal nyit, de gyorsan kiszellőzik, virágos, de minimális petrol is felbukkan, szőlővel, zöldalmával, őszibarackkal. Magasan übereli az előző 2014-es borokat, már ilyen fiatalon is sokkal összetettebb illatot áraszt. A korty is mesés, citrusos savak, de maradékcukrai révén folyamatosan változik a mézes és a citrusos érzés, hullámokban tör elő hol egyik, hol másik, közben pedig egy mély barackos gyümölcsösséggel kényeztet. Ígéretes darab pályája elején. Erős 7 pont (92)

Berg Rottland Grosses Gewächs 2013 Sokkal mélyebb illat, fűszerek, puszedli, mézeskalács, fehér virágok, barack, idővel citrusok és lime is belekeverik a képbe. Szájban nagyon fiatalos gyümölcsösség, barack, lime, trópusi gyümölcsök, friss savak, a leheletnyi maradékcukor észrevehetetlenül teszi a dolgát. Az illatot leszámítva nagyon hasonlít az előző tételre, csak egy évvel érleltebb állapotban. 7-8 pont (92-93)

Berg Rottland Grosses Gewächs 2012 Az eddigiektől nagyon eltérő illat, olajos rongy, termálvíz, cipőpaszta, enyhén oxidált. Nem dugós, de határozottan bibis. Savai kevésbé élesek, inkább szétterülnek, kicsit több és érezhető is a maradékcukor kerekítő hatása. Kis barackos gyümölcsösséget villant ugyan, de határozottan árnyéka csupán az előző két bornak. 6 pont (88)

Berg Rottland Grosses Gewächs 2011 Nem túl intenzív illat, kis füst, ásványosság és petrolosság, gyümölcsök nagyon elenyészően bukkannak csak fel, kis körte. A korty könnyedebb, nem hivalkodó, mindenből mutat kicsit, de rövid lefutású és az alkohol is megbillenti kissé. A 2011-es borok közül ez mutatta a legkevesebbet, enyhe csalódás, sokkal szebbet vártam. 6 pont (88).

Berg Schlossberg A dűlő neve a sziklafalon található várról kapta a nevét, talaját kemény, sziklás piros pala és kvarcit keveréke alkotja, a tisztán kvarcit talajoknál alacsonyabb ásványianyag tartalommal.

die_lagen_schlossberg.jpg

A Schlossberg dűlő

Berg Schlossberg Grosses Gewächs 2014 Furán indít: kén, termálvíz, pálpusztai. Persze aggodalomra semmi ok, pillanatok alatt kipörgethető, helyüket átveszi egy citrisos, limos, fűszeres hűvösen elegáns illat, melybe nem igazán lehet belekötni, de szétszálazni sem nagyon lehet. Pengeéles citrusos savak vezetik a szólamot, s ettől nagyon hosszú is lesz egyben a lecsengés, mondhatnánk egysíkúnak, de inkább egy olyan masszív dologgal van dolgunk, amit egyelőre nem nagyon lehet szétszálazni, legalábbis sokkal több időt igényelne a boncolgatás, mint ami rendelkezésre állt. Savfetisisztáknak kötelező darab, de nagyon fiatal még. Erős 7 pont (92)

Berg Schlossberg Grosses Gewächs 2013 Ez is időt kér a pohárban, de sokkal gyorsabban nyílik, a kezdeti dízeles jegyeket átveszik a hordófűszerek, érintésnyi vanília, fehérbors, kis vaj, barack, körte, trópusi gyümölcsök, szálazni valóan összetett. Szájban citrusos savak, lédús érett barackos, szőlős gyümölcsösség, enyhe mézesség, de kicsit gyors lefutású korty, enyhe kesernyével, melengető alkohollal. Persze a 7 pont (91) a negatívumok ellenére nem kérdéses.

Berg Schlossberg Grosses Gewächs 2012 Érettebb illat, szinte petrol nélkül, inkább mézes, aszalt barackos, trópusi gyümölcsös jegyekkel, enyhe ásványossággal. A korty enyhén édesbe hajlik, persze csodaszép savak tartják kordában, kiváló egyensúlyt biztosítva. Nem robban olyan hirtelen, de nagyon hosszan megmaradnak az őszibarackos, érett körtés jegyek, az eddig minden bornál gyengébbnek érzett évjárat megmentője. Erős 7 pont (92)

Berg Schlossberg Grosses Gewächs 2011 Novemberben a születésnapon is volt szerencsém a borhoz, amit ott leírtam, mindenben ül. Megbonthatatlan illat, petrolosság, ásványok, mintha nedves köveket szagolgatnánk, aztán aszaltasabb barack, trópusi gyümölcsök egzotikus hada, itt nem lehet mibe belekötni. Olyan precíz egyensúllyal rendelkezik jelen állapotában, mintha patikamérlegen lennének kimérve az alkotók. Tökéletes sav / cukor egyensúly, végtelen gyümölcsösség, aszalt barack, körte, trópusiak, aztán hirtelen sós, a következő pillanatban édeskés, majd citrusos, és az őrült körforgás folytatódik perceken át. Nincs mese, itt az est bora. 8 pont (94)

Általánosságban elmondható, hogy a 2012-es borok szerepeltek a leghalványabban, a végső elszámolásnál nem is kaptak pontot, ezt érzékeltetni készítettem egy kis diagramot is. A Schlossberg valahol mégiscsak igazolja a görbe alapján, hogy miért is a borászat legmagasabbra pozícionált dűlője, hisz ott is villantani tudott, ahol a többiek megbicsaklottak a gyengébb évjáratban (bár a görbe csak saját pontszámaim alapján készült).

leitz_gagyi_diagram.jpg

Egy másik elrendezésben:

leitz_2.jpg

Az est összesített sorrendje a következőképp alakult (az első helyezett 3, a második 2, a harmadik 1 pontot kapott mindenkitől, majd a szavazatok összesítésre kerültek). 7 bor kapott szavazatot.

34 pont Schlossberg 2011
21 pont Roseneck 2011 / Schlossberg 2014
7 pont Rottland 2013
4 pont Rottland 2011
2 pont Roseneck 2013
1 pont: Roseneck 2014

A borok többsége még kapható, bár a Magic Mountain korábbi évjáratai kifutottak, abból csak az aktuális 2014-es évjárat elérhető. A másik három dűlős tétel 2014 / 2013 évjáratai mind kaphatók, a régebbi évjáratokból minimálisan áll csak rendelkezésre, érdeklődni az info@finewines.hu címen lehet, árak itt.

A kóstolón saját költségemen vettem részt, köszönöm a szervezést Tar Ferinek. A helyszínt és a remek kísérőfalatokat Botond biztosította a Bétervben.

A képeket a pincészet weboldaláról kölcsönöztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr978153638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása