The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Tokaj évjáratbemutató

a Klotild Bar & Lounge-ban

2015. november 24. - sweetsole

Egy mini tokaji évjáratbemutató, melyen többnyire kereskedők kóstoltatták a képviselt tokaji péncészeteik borait. A kóstolási körülmények (fények és helyszűke) nem voltak a legideálisabbak, de a kínálat és a megfelelően megválasztott látogatói létszám mindenért kárpótolt. A három lehetséges mesterkurzus csak hab volt a tortán, de erről majd egy külön posztban emlékezek meg.
Többnyire friss tételek kerültek bemutatásra, de egy két régebbi bor is bekerült az új Riedel tokaji poharakba.

 klotild.jpg

A Chateau Dereszla Methode Traditionelle 2012 pezsgőjével kezdtük a kóstolást, akov itt kimaxolta a témát, ár/értékben nem igazán lehet jobbat találni ma itthon. Aki megízlelné iparkodjon, mert rohamosan apad a készlet, márciusra biztos kifut, a következő évjárat pedig a 2015-ös lesz, amire úgy három évet kell még várni. A Lapis Furmint 2011 neutrális illattal próbál hódítani, hordós jegyekkel kiegészítve. Vitális savak, melyek citrusossá varázsolják, sós, ásványos korty, közepesen hosszúlecsengés. Kabar 2013 hárslevelű és bouvier keresztezéséből, neutrális illat, kis virággal, hordós jegyekkel, zamatos szőlős ízekkel, szép lecsengéssel. 5 puttonyos Aszú 2008 170 gramm cukor, intenzív illat, aszalt barack, méz, kis gomba, avar. Sűrű, mézes korty mely édesbe hajlik, savai viszont a lecsengésben megvillantják szépségűket. Szép, de kicsit talán egysíkú, gyümölcsmentes korty.

Pelle Birtokbor melynek minden évben más az összetétele, az évjárathoz igazítva. 2014-ben 70% furmint és 30% sárgamuskotály alkotja, mely utóbbi erősen uralja illatát. A korty nagyon szép zamatos, remek sav/cukor egyensúly (7 kötüli cukor / 7 körüli sav), lendületes, kerek, könnyed örömbor. A Betsek 2014 70% furmint és 30% hárslevelű házasítása, (8,5 sav / 10,8 cukor) illatában virágok, könnyed gyümölcsök, a korty lendületes, egy picit érezhető a maradékcukor, de a magas savak remekül tartják, a hárs nagyon szépen díszíti a furmint neutrálisabb jellegét, barackos, mézes jegyek, melyet a sós, ásványos elemek tökéletessé varázsolnak. Precíz egyensúly, közepesnél hosszabb lecsengés, remek tétel 2014-ből.

A Királyudvar kínálatából szintén egy pezsgővel kezdtünk, mely a Henye dűlő 2010-es terméséből készült, 95% furmint és 5% hárslevelű, enyhén élesztős illat, körtés, almás gyümölcsösség, remek savak, hosszan búcsúzó íz. Sajnos az ára többszöröse a Dereszla tételének. A Sec 2012 most egy fokkal jobban tetszett mint a hétvégén, de közel sem olyan friss a tétel, mint egy ilyen fiatal bortól várnám. A Demi Sec 2009 viszont remek formát mutatott, enyhén füstös illat, a sav/cukor egyensúly picit billen a cukor felé, de szép hosszú mézes lecsengéssel búcsúzik.

Zemplén Hegyhát néven a Királyudvar olyan aszúi kerülnek forgalomba, melyek nem ütik meg a Királyudvar nevéhez méltó minőséget. Az 5 puttonyos 2008-as Aszú szokatlan rumos, diós illatokkal, édesbe hajló korttyal tényleg elmarad az est aszúitól, de árazása több mint baráti. Érdekes irányvonal.

Demeter Zoltán pincészetétől elsőként a 2012-es Birtokfurmint került a pohárba, melynek illata már érettebb jegyeket villant, kis kukoricával, a korty is érettebb, kicsit kevésnek éreztem a savat, ettől kevésbé lendületes, az alkohol is melenget, a 2013-as klasszisokkal szebb tétel. A 2012-es Veres Furmint szintén érett jegyeket mutat, barackkal, kukoricával, a kortyra szintén a melegebb évjárat adta lágyabb savak, érettebb gyümölcsök, és hosszú lecsengés jellemző, de nem vett le a lábamról. Az Édes Birtokbor 2013-ból kövérszőlő és sárgamuskotály házasítása, 150 gramm cukor, 6,5 sav. Szép mézes, kajszibarackos illat, a korty édesbe hajlik, mézes kényeztetés, körtés, barackos gyümölcsösség, remek ár/érték arány.

A Barta Pincétől a 2012-es édes Szamoródni volt kóstolható, illatában hársas, mézes jegyek, elegáns hűvös fűszeresség, botrytises jegyek. A korty először kicsit édesbe hajlik, pedig a cukor csak 130 gramm, de lenyeléskor folyamatosan változik, mivel a savak is remekül lépnek be a képbe. Sokrétű, gazdag, könnyedén elegáns.

A Holdvölgy pincészetnél az új Hold & Holló 2012-es évjáratával kezdtük, mely 60% furmint, 30% hárslevelű és 10% sárgamuskotály házasítása, egyik fajta sem ugrik ki illatban, kicsit neutrális. Ízben viszont már a minimális sárgamuskotály ellenére is intenzív, nagyon populáris, könnyedre hangolt kis bor, szép egyensúllyal, de kicsit rövid lecsengéssel. A Vision Dry 2013 egy új kategória a borászat palettáján, 65% furmint, 25% hárslevelű és 10% kabar alkotja, illatában intenzív hordó, gyüölcsök sehol, a korty lendületes, vibráló savak, citrusos, krétás, ásványos jegyek. Tetszett. Az Intiution N’3 2013 a Királydűlő furmint termése, enyhén érezhető hordós jegyekkel, kis virágossággal. Neutrális korty, inkább az ásványosság játszik főszerepet, szép savszerkezet, hosszú lecsengés. Exalation Sárgamuskotály késői 2012 a Nyulászó dűlő termése, 106 gramm cukor, 7 körüli sav, illatban a muskotály virágos jegyeivel, aszalt gyümölcsökkel, édesbe hajló tömör korttyal, enyhén melengető alkohollal.

Szent Tamás MÁD Furmint 2014 6,5 sav / 5,0 cukor / 13% alkohol. Elsőre nagyon furcsa illat, brettet mondanék ha vörösbor lenne, de így megfejthetetlen. Friss savak, inkább ásványos mint gyümölcsös, nem egy könnyen fogyasztható tétel, pedig a cél az lenne az alapbornál.

Jakab Rány Furmint 2013 szinte víztiszta szín, neutrális, virágos, ásványos illat, citrusos mindent legyaluló savak, tipikus Homonna iskola, éles savak, ásványos ízek, halvány gyümölcsösség. Kérdés, hogy hová tud ez fejlődni idővel? Jelenleg nem igazán fogyasztóbarát.

Lenkey Hárslevelű 2009 Sav 7,3 / cukor 3,6 / alc.: 13%, még mindig intenzív hordós illatok, szép barackos, körtés gyümölcsökkel, hatalmas beltartalom, köves, füstös, száraz, hosszú lecsengés. Szép.

Füleky Furmint 2013 egy birtokbor, intenzíven hordós illat, kis füst, kis virágosság, üdítő, ciztusos savak, lendületes korty, barackos gyümölcsösség, szép lecsengés. Kabar 2013 a Vinnai dűlő termése, szintén hordós illatokkal nyit, az új hordó erősen uralja, a háttérben virágok, trópusi gyümölcsök. Ízben is dominál a hordó, füstös jegyekkel, fűszerekkel, a 14-es szeszt megbillenti. Inkább érdekes mint jó. Pallas Late Harvest 2012 Túlérett és töppedt termésből készült, ismét az új hordó jegyeivel, a korty édesbe hajlok, de savainak köszönhetően nem émelyítő, viszont gyümölcsössége nem túl intenzív. (cukor 103,9 / sav 6,6 / alc.: 10,5%).

Kardos Gábor Supreme 2012 egy kicsit rusztikus furmint kesernyés lecsengéssel, melengető alkohollal. A Tündérmes 2014 egy késői szüretelésű sárgamuskotály és hárslevelű házasítás, intenzív muskotályos jegyekkel, könnyed légiesnek ható korty a 100 gramm maradékcukor ellenére Friss, üde, jó ivású, remek savakkal.

Szarka Cuvée 2012 furmint, hárslevelű, sárgamuskotály házasítása, visszafogott illattal, virágokkal és töppedt gyümölcsökkel. Krémes, mézes, édesbe hajló korty, kicsit kevés savval, hosszú lecsengéssel. Szép, de nem kimagasló.

Tokaj Kereskedőház Késői Sárgamuskotály 2014 85% saját alapanyag a szarvas dűlőből, 15% felvásárolt szőlő. Egy éjszaka héjon, tartály, fajélesztő, 20-22 nap erjesztés, a kívánt bornál hűtéssel megállítva, majd kénezve. Virágos, muskotályos illat, krémes ízvilág, kis aszalt barack, talán egy kicsit alacsonyabbak a savai, amitől kicsit lomha. (92 cukor / 6,4 sav). Kései 2013 furmint, hárslevelű és sárgamuskotály házasítása saját alapanyagból, magasabb savainak köszönhetően lendületesebb, intenzívebb, kevésbé émelyítő. Két aszúminta is kóstolható volt, mindkettő 2013-as évjárat termése,, Ács Károly mesteri kéznyomával. Az 5 puttonyos tetszett jobban, szebb sav/cukor egyensúlyával, kényeztető mézességével, citrusos lendületével. A 6 puttonyos a magasabb cukortartalma révén kevésbé volt lendületes, nagyon mézes, édesbe hajlott a korty, persze az idő lehet, hogy őt fogja igazolni. Mindkettő nagyon szép tétel, kíváncsi leszek az árazásra.

Kvaszinger Meszes Sárgamuskotály 2014 13,5% alkohol, 5 g/l sav, 3 g/l cukor. Illatában intenzív muskotályos jegyek, nagyon pacsulis, virágos, szinte gyümölcsmentes. Élénk savak, friss és lendületes, könnyű bor.

A kedvenc boraim a rendezvényen kóstolt tételek közül:

  • Barta Szamoródni 2012
  • Chateau Dereszla 5 puttonyos Aszú 2008
  • Holdvölgy Intuition No.: 3. 2013
  • Holdvölgy Vision 2013
  • Jakab Rány Furmint 2013
  • Kardos Gábor Tündérmese 2014
  • Királyudvar Demi Sec 2009
  • Pelle Betsek Furmint-Hárslevelű 2014
  • Tokaj Kereskedőház 5 puttonyos Aszú 2013 (M)

Remek lehetőség volt, néhány eddig kevésbé ismert pince is bekerült a látókörbe. A Disznókő Kapi Aszú mesterkurzusról a hét folyamán külön posztban számolok be. A kóstolón a saját költségemen vettem részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr978101790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

knutom 2015.11.24. 15:23:24

Ebből készítek egy bevásárlólistát.

sweetsole 2015.11.24. 15:40:20

@knutom: Amennyiben igény van rá tudok még ajánlani a listára ;-)
süti beállítások módosítása