The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

FineWines Borestek: Georg Mosbacher

Hedonizmus felsőfokon.

2015. október 19. - sweetsole

A Riesling.hu / FineWines.hu szervezésében ismét nagyszerű esten vehettek részt az időben jelentkezők, három pezsgőt és 14 bort vehettek górcső alá egy esős péntek este.

logo_mosbacher_300dpi_cmyk.jpg

Az est a pincészet rövid bemutatásával kezdődött, melyet elolvashat a kedves olvasó az alábbi linken. Röviden összefoglalva: a Mosbacher család 200 éves múltra tekint vissza a pfalzi borvidéken, azon belül is Forst településén. A minőségi bortermelés alapjait Georg Mosbacher teremtette meg, a 19. és a 20. század fordulóján, napjainkban 20 hektáron gazdálkodnak, a birtokot Sabine Mosbacher-Düringer és férje, Jürgen Düringer vezetik. A Forst határában fekvő, híresen jó dűlőkben kiválóak az adottságok a rizling számára, a területeiken nem használnak gyomirtószereket, védik a hasznos rovarokat és növényeket, és csak akkor trágyáznak, ha az a talaj kémiai vizsgálata alapján indokolt. A hozamot már a tavaszi metszéssel erősen korlátozzák. Az intenzív zöldmunkának, a nyári fürtritkításnak és a szelektív, kézi szüretelésnek köszönhetően a borok a lehető legjobb minőségű szőlőből készülnek. A kímélő feldolgozásnak köszönhetően a borok megőrzik a bazaltos termőtalaj jellemző jegyeit. A szőlőterületek 78%-án rizling terem, 6%-án weißburgunder, 3%-án sauvignon blanc, 2%-án grauburgunder, 1-1%-on gewürztraminer, chardonnay és cabernet blanc osztozik. A szőlőterületek 9%-án terem vörösbor, 7%-án pinot noir, 2%-án merlot és 1%-án dornfelder. A pincénél nem használnak fajélesztőt, mindent spontán erjesztenek.

Kezdésnek három pezsgőt kaptunk a poharunkba, majd egy rosé után a rieslingek következtek az alapoktól a csúcsok felé haladva, de a sorba beékelődött még két további érdekesség is.

Riesling Brut 2012
Mindhárom pezsgő methode traditionelle eljárással készült, 18 hónapos palackos érlelést követően került degorzsálásra. 6,3 g/l maradékcukor, 7,7 g/l sav, 12,5% alkohol.
Nagyon szép felhabzás, apró buborékok, illatában kitöltéskor enyhe petrol, majd nagyon szép fehérhúsú barack, zöldalma, enyhe trópusi gyümölcsösség, kis ásványosság fedezhető fel. Szájba véve friss és lendületes, nagyon szép barackos, almás gyümölcsökkel, remek citrusos savszerkezettel, hosszan búcsúzó lecsengéssel. Parádés egyensúly, erős kezdés. 7 pont (91) 5.900,- Én ezzel fogom várni az új évet.

Rosé Brut 2013
5,0 g/l maradékcukor, 7,4 g/l sav, 12,5% alkohol. 100% pinot noir.
Világos lila hagymahéj színben pompázik, visszafogottabb illat, kezdetben enyhén vegetális, majd sajtos, kiszellőzve minimálisan meggyes. Az analitikában minimális az eltérés, mégis sokkal édesebbnek hat, a savak nem olyan élesek, inkább szétterülnek, a gyümölcsösség is sokkal halványabb. Diplomatikusan fogalmazva inkább érdekes mint jó. Gyenge 6 pont (86) 5.900,-

Weißburgunder Brut 2013
4,9 g/l maradékcukor, 7,5 g/l sav, 12,5% alkohol.
Hűvös elegáns illat, kis élesztő, zöldalma, citrusok, kis barack. Nagyon szép gyümölcsök az ízben, szőlő és barack, precíz, lendületes savak, hosszú kényeztető lecsengés. Egyensúly és elegancia felsőfokon, de a riesling egy csipetnyit jobban tetszett. Gyenge 7 pont (90) 5.900,-

Rosé Pinot Noir trocken 2014
95% pinot noir, 3% merlot és 2% dorfelder, homokköves területekről szüretelve, erjesztés 17°C-on acéltartályban, majd érlelés szintén acélban. 6,9 g/l maradékcukor, 7,6 g/l sav, 11,5% alkohol.
Édesebb tónusú érett epres, cseresznyés, vérnarancsos illat, szájban szinte nem érezhető a maradékcukor, nagyon szép citrusos savak adnak lendületet és tartást, remek gyümölcsös lecsengés. Könnyen iható, de van beltartalom is, most kevésbé tűnt rieslingesnek mint a nyáron kóstolva. 6 pont (86-87) 2.500,- (magasan az év rozéja)

Riesling trocken 2014
Az alap riesling, válogatás a homokköves és agyagos dűlők terméséből, erjesztés 18°C-on acéltartályban, majd érlelés szintén acélban. 6,7 g/l maradékcukor, 8,4 g/l sav, 12,0% alkohol.
Nyitáskor enyhén kénes, kicsit megpörgetve és kézzel melegítve a poharat szépen nyílik, barack, zöldalma, szőlő, kis egres, citrusok és enyhe virágosság bukkan fel az illatban. Tomboló savak vezetik a kortyot, tobzódó gyümölcsösség barackkal és zöldalmával, friss és lendületes, de némi savtoleranciát igényel, vagy egy-két év fektetést. 6 pont (86-87) 2.600,- (remek belépő a rieslingek világába)

Kalkstein Riesling Trocken Deidesheim 2013
Az alap rieslinget követően három különböző talajú riesling következett, elsőként a deidesheimi Herrgottsacker mészköves talajú dűlőjéből szüretelt alapanyag, nagy fahordóban erjesztve és érlelve. 3,1 g/l maradékcukor, 10,0 g/l sav, 12,5% alkohol.
Enyhén petrolos, ásványos, ázott köves illattal nyit, de nagyon zárkózott, visszafogott, és melengetve, pörgetve sem nyújt többet, minimálisan kis körte és szőlő, de nagyon viszzafogott. Ízben erősen dominál a 10-es sav, citrompótlósan intenzív, minden mást elnyom, ehhez már kevés a savtoleranciám. Inkább az ásványok játszanak, enyhe sósság. Nem nyújt akkora élményt, mint az alap riesling. Csak őrült savkedvelőknek. Gyenge 6 pont (86) 4.900,-

Basalt Riesling Forst 2013
Az Ungeheuer és Pechstein dűlők vulkanikus bazaltos területeiről válogatva, nagy fahordóban erjesztve és érlelve. 6,7 g/l maradékcukor, 8,4 g/l sav, 12,5% alkohol.
Melegebb, termálfürdős, ásványos illat, enyhe édes tónussal, mézzel, barackkal, szőlővel, citrusokkal. A kortyban precíz egyensúly, szőlős gyümölcsösség, köves ásványosság, összetett és hosszú, a sav/cukor remek egyensúlyának játékosságával. Gyenge 7 pont (90) 4.900,-

Buntsandstein Riesling Wachenheim 2013
Az alapanyag a wachenheimi Gerümpel dűlő homokköves ültetvényéből származik, 18°C-on acélban erjesztve és érlelve. 11,0 g/l maradékcukor, 7,2 g/l sav, 13,0% alkohol.
Virágos, parfümös, barackos illat, kis mézzel, enyhe grillázzsal, trópusi gyümölcsökkel, az előző borhoz képest édesbe hajló korttyal, de nagyon szép hosszú barackos, váltakozó savas/édes, mézes lecsengéssel. 6 pont (87-88) 4.900,-

Diedesheimer Leinhöhle Riesling trocken 2014
A három terület alapú rieslinget követően négy Erste Lagen dűlős alapanyag következett. Elsőként a 17,89 hektáros deidesheimi Leinhöhle dűlő termését kaptuk poharunkba, melyből a pincészet 0,55 hektárt művel. A dűlő déli fekvésű, 120-150 méter tengerszint feletti magassággal, agyagos talajú, homokköves bemosásokkal. 18°C-on acélban erjesztve és érlelve, 6,2 g/l maradékcukor, 7,7 g/l sav, 13,0% alkohol.
Virágos, ásványos, enyhe termálfürdős illat, friss almával, kis barackkal, egyensúlyos, remek sav/cukor arányokkal bíró korty, szőlős, barackos gyümölcsökkel, melyek a hosszú lecsengésben is visszaköszönnek. Precíz műalkotás. 7 pont (91) 5.900,-

Forster Elster Riesling trocken 2012
A Forster Elster dűlő 7,89 hektáros dűlőben a pincészet 0,9 hektárt művel, déli fekvésű, 120-145 méter tengerszint feletti magassággal, homokköves, agyagos talajjal. 16-18°C-on acélban erjesztve és érlelve, 8,2 g/l maradékcukor, 9,1 g/l sav, 13,5% alkohol.
Elsőre petrolos, érettebb illat, barackkal, körtével, szép összetettséggel. Szájban robban az íz, ismét precíz egyensúly, komplex és szálaznivaló, nagyon szép gyümölcsökkel, őszibarackkal, almával, mangóval, citrusos savakkal, remek lecsengéssel, kiváló érettségi állapotban. Gyenge 7 pont (90) 4.900,-

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling trocken 2012
Ez a deidesheimi dűlő 121 hektár, melyből 2,4 hektárt művel a pince, keleti fekvés, 120-180 méter tengerszint feletti magassággal, homokköves, agyagos, löszös talaj, helyenként mészkővel. 17°C-on acélban erjesztve és érlelve, 6,4 g/l maradékcukor, 8,2 g/l sav, 12,0% alkohol.
Illatában kis petrol, szőlő és barack, citrusok, enyhe ásványosság, szálaznivaló és összetett. A korty enyhén édesbe hajlik, de nagyon szép savak tartják kordában, így inkább ismét egy nagyon precíz egyensúlyról beszélhetünk az illatban megtapasztalt gyümölcsök végtelennek tűnő lecsengésével. 7 pont (91) 4.900,-

Wachenheimer Gerümpel Riesling trocken 2012
12,55 hektáros wachenheimi dűlő, melyből 0,8 hektárt művel a pince, homokköves, agyagos, löszös mészkőves talaj. 17°C-on nagy fahordóban erjesztve és érlelve, 7,7 g/l maradékcukor, 7,8 g/l sav, 13,0% alkohol.
Petrolos, ásványos, termálvizes illat, enyhe dohány és őszibarack, mély és összetett. Ismét tanítani való sav/cukor egyensúly, mézes, citrusos játék, barackos lecsengésében a gyümölcsök zongoráznak a száj minden szegletében. Tananyag. Erős 7 pont (92) 5.900,-

[tRwa] [pi|no] (Trois Pinots) Wachenheimer Altenburg 2013
58% pinot gris, 35% pinot blanc, 7% chardonnay a wachenheimi öreghegyről, 225 és 500 literes első és másodtöltésű hordókban érlelve, 2014 májusában palackozva. 3,2 g/l maradékcukor, 6,1 g/l sav, 13,5% alkohol.
Illatra hozza a fahordós érlelés jegyeit, na de micsoda fa ez kérem. Nagyon elegáns, visszafogott vanília, kis mogyoró, minimális pörkölési aromák, nagyon szép körtés gyümölcsösség. Melegedve és nagyobb pohárból még tovább nyílik az illat, nagyon szerethető, szálazható. Ízben is érezhető a hordó, enyhén mogyorós, érett körtés, mandulás íz világ, teljesen más a rieslingek után, igazi burgundi elegancia. 7 pont (91-92) 5.900,-

Sauvignon Blanc Fumé 2014
225 és 500 literes hordókban érlelve, seprőn tartva, majd 2015 áprilisában palackozva. 3,6 g/l maradékcukor, 8,1 g/l sav, 13% alkohol.
Nagyon buja trópusi gyümölcsös illatok, maracuja, licsi, mangó, de hozza mellette a fajtára jellemző friss sauvignonos jegyeket is egressel, spárgával, melyet egy remek hordófűszeresség támogat kis vaníliával. Nagyon szép savak vezetik a kortyot, egressel, mangóval, sárgadinnyével, ananásszal, friss szőlővel, egyensúlyos és lendületes, igazi örömbor. Az óvilág találkozása az újvilággal, mindkét stílus erényeit megvillantva. 7-8 pont (92-93) 7.500,-

Pechstein Großes Gewachs 2012
15 hektáros 120-160 méteren délkeleti kitettségben fekvő forsti dűlő, vulkanikus fekete bazaltos, színes homokköves talaj, 17°C-on acélban erjesztve és érlelve, 6,1 g/l maradékcukor, 7,7 g/l sav, 13,0% alkohol.
Enyhe petrolos, köves, ásványos illat, barackkal, körtével, almával, mézes propolisszal, kis virágossággal. Ismét remek sav/cukor egyensúly, az egyik pillanatban mézes, krémes simogatás, majd gyönyörű savak törnek elő, s ez ismétlődik váltakozva, végül barackos, ásványos ízekkel távozik hosszan. Meseszerű. Erős 7 pont (92) 12.500,-

Ungeheuer Großes Gewachs 2011
29,15 hektáros 120-170 méteren déli-délkeleti kitettségben fekvő forsti dűlő, színes homokköves, mészköves, bazaltos talaj. A dűlő neve magyarul: „forsti rémség”, mely egy családnévre vezethető vissza. 16-18°C-on acélban erjesztve és érlelve, 5,0 g/l maradékcukor, 8,8 g/l sav, 13,0% alkohol.
Erősen petrolos illattal nyit, de van mellette egy nagyon szép, mély gyümölcsösség, barackkal, körtével, nedves kövek illatával, nagyon összetett, tömör és szálaznivaló. Már illatban is többet ígér, mint a Pechstein, mely a kortyban be is igazolódik, citrusos, csonthéjas íz orgia, precíz egyensúly, feszes savak, tömör, megbonthatatlan egység, percekben mérhető lecsengéssel. Szárazborban nem igen lehet ennél szebbet elképzelni, klasszis különbség az előző borhoz képest. 9 pont (96) 13.500,-

Forster Ungeheuer Riesling Auslese 2011
A fenti dűlő késői szüretből származó termése, acélban erjesztve és érlelve, 101,0 g/l maradékcukor, 9,6 g/l sav, 12,0% alkohol.
Mézes, mazsolás illattal nyit, minimális botritisz is érezhető, de inkább a friss barackos, birses gyümölcsök vezetik az illatképet. A korty édesbe hajlik, hatalmas beltartalom, mézesen, krémesen kényeztet, érezhető a botritisz jelenléte, de a feszes savak remek tartást adnak a kortynak. Szép bor, de édesben van ennél feljebb. Erős 7 pont (92) 9.900,- (0,375 liter)

Az egy héttel korábbi Dönnhoff sorhoz képest ha csak kicsivel is, de szebbnek éreztem a Mosbacher borokat, sok borban nagyon szépen játszott a sav/cukor játék hihetetlen egyensúlya. A résztvevők kedvence toronymagasan az Ungeheuer Großes Gewachs volt, de az erste lage borok is nagyon jól szerepeltek. Ha vetünk egy pillantást azok árára, akkor egyes tokaji pincék száraz furmintjának árcéduláin szereplő összegeket ideje lenne újragondolni.

20151016_222851_1.jpg

Ismét nagyszerű estét köszönhetünk Tar Ferencnek, és remek kísérő falatokat a Béterv lakásétteremnek. A kóstolón saját költségemen vettem részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr217985445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása