Vadélesztővel, hordóban erjesztett új-zélandi sauvignon blanc? Igen, ilyen is létezik. Bár egy borász ismerősöm szerint ez egy bullshit, hisz a fajélesztős törzsek már rég bevették magukat a pince / borászat helyiségeibe, de gondoltam egy próbát mindenképpen megér.
A borászat nevét a szőlőben található kerek folyami kövekről kapta még 1993-ban, de hosszú út vezetett az első borok megjelenéséig, mely idő 2009-ben érkezett el. A borokat a Cloudy Bay ikonikus ex borásza Kevin Judd készíti a Dog Point borászatban, a területek Marlborough Wairau központi részén fekszenek. A portfólió Új-Zéland két fő fajtájára a sauvignon blancra és a pinot noirra épül, de készül minimális mennyiségben chardonnay, szürkebarát, rajnai riesling és tramini is.
A Wild Sauvignon esetében az erjesztés öreg tölgyfahordóban történt, fajélesztős beavatkozás nélkül, seprőn tartva, minimális seprőfelkeveréssel. Illatában fehér virágok, egres, frissen vágott citromfű, grapefruit, sárgadinnye, sáfrány és koriander, finom gyömbérrel fűszerezve, minimális toastos jegyekkel. Nehéz betelni vele, de ha el tudunk szakadni az illattól, az ízek még erre is rátesznek egy lapáttal. Egres, grapefruit, trópusi gyümölcsök, vibráló savak játéka. Nagyon harmonikus, minden elem a helyén, tobzódó ízek, végtelen lecsengés. Sokkal közelebb az európai vonalhoz, mint Új-Zélandhoz. Egyszerűen nagyszerű. 7 pont (91) 200 SEK, átszámolva 6.600,- huf. Szívesen megvenném máskor is.
(az első képet a pince honlapjáról kölcsönöztem)