The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Évjárathatás

Királyudvar Sec vertikális

2015. szeptember 16. - sweetsole

A Terroir Club szervezésében a szemfülesek nagyszerű eseményen vehettek részt a múlt héten.

A kóstoló kezdetén Anthony Hwang a pince tulajdonosa értékelte a 2014-es évet, melyben minimális mennyiségű szőlőt szüreteltek, csak a Sec és Demi Sec kategóriák fognak elkészülni ebből az évből, így a szokásos évjáratbemutató helyett egy SEC vertikális sorba tekinthettünk bepillantást.

Megállapította, hogy a biodinamika nem működik ilyen esős években, súlyos ára van a bor mennyiségre, ha nem használnak felszívódó szereket. Márpedig ők kitartanak a biodinamika mellett, így felvállalják a csökkenő mennyiséget. A klímaváltozás miatt, sokkal változékonyabb időjárásra számítanak a közeljövőben, így komoly kihívás elé néznek a biodinamikus szemlélettel termelő birtokok.

Következzenek a kóstolt borok:

Királyudvar Sec 2014
Egy nehéz évjárat termése, csak ez a bor és a Demi Sec fog készülni ebből az évből. Nagyon friss élesztős illat, szőlő, barack, birsalma, de van egy zavaró jegy, amit nem tudok beazonosítani. Van egy kis süteményes, enyhén édeskés íze, savai feszesek, citrusosak, melyek hosszú lecsengést biztosítanak, szép szőlős gyümölcsösséggel. Jó ivású, vibrál, él. Már most készebbnek hat mint a 2013-as. Pezsgős hangulat bubik nélkül. 6 pont (87-88)

Királyudvar Sec 2013
Szintén pezsgős hangulatot áraszt, de egy fokkal intenzívebb az illata, egy kis élesztő, de a fő jegy itt a birsalma. Ahogy melegszik, úgy nyílik folyamatosan, jelenleg bomlik az almasav benne, így egy kicsit pezsgős ez is. Ennél egy fokkal nagyobb a test, szép szőlős, birsalmás, kis körtés gyümölcsösség, intenzív savak teszik emlékezetessé, de nagyon fiatal, nem hat késznek, s ezt támasztja alá, hogy várhatóan csak 2016-ban kerül forgalomba. Ígéretes, de a 2014-es készebbnek hat jelen állapotában. Erős 6 pont (89) 4,0 g/l cukor, 7,0 g/l sav.

Királyudvar Sec 2012
A jelenleg futó / kapható évjárat. Ez már kevésbé áraszt pezsgős hangulatot, inkább körtés, enyhén mézes illatjegyek uralják. A korty sokkal testesebb, tompábbak a savak, enyhén kesernyés, alkoholos hév melengeti a korty végét. Érződik a melegebb évjárat, a gyümölcsök is inkább a trópusi irányba tolódnak. Nagyobb test, de kevesebb sav, a 2011-es után visszakóstolva érződik igazán, hogy mennyire alkoholos. 6 pont (87)

Királyudvar Sec 2011
Az illat enyhén zárkózott, de nagyon letisztult, kis birs, körte, élesztőnek nyoma sincs. Szebbek a savai, de itt is van egy minimális kesernye, melynek elmúltával rengeteg barack marad vissza, hosszú lecsengéssel búcsúzik. Eddig ez viszi a prímet, de csak addig, amíg a következő tételt meg nem kóstoltuk. Gyenge 7 pont (90) 80% Furmint / 20% Hárslevelű. 8-as sav, 5 gramm maradékcukor, 13,5-es szesz.

Királyudvar Sec 2010
Szintén nehéz évjárat, Magyarországon az előítéletek miatt nem is nagyon került forgalomba, de az amerikai piac nagyon jól fogadta, sőt gyakorlatilag el is fogyott a bor. Színre itt jelenik meg először egy kicsit sötétebb árnyalat, az illat sokkal érettebb bort sugall, nagyon birses, méhviaszos, kis petrol, kis gomba. Ízben viszont robban, nagyon friss citrusos savak, melyek olyan frissé varázsolják, mintha 1-2 éves lenne. Nagyon jól fogyasztható, lecsengése barackos, melyet percekig is intenzíven érezni. Az est végén visszakóstolva kicsit összeesik. Nagyon tetszett. 7 pont (91) 90% Percze furmint, s mindössze 10% hárs, 10,5-s sav.

Királyudvar Sec 2009
Hirtelen még egy árnyalattal sötétebb, trüffeles, gombás illat, tömörnek és perverznek hat. A korty perverz, szögletes kissé, a lecsengés hosszú, de nem az igazi. Nekem nagyon nem tetszett, talán az eddig kóstoltak közül a leggyengébb. 5 pont (85) Alk.: 13%, maradékcukor: 7 g/l, sav: 6,8 g/l

 
Királyudvar Sec 2008
Színre sokkal világosabb mint a 2009-es, Hwang Úr a Királyudvar történet legjobb évjáratának tartja. Ebben az évben álltak át teljesen a biodinamikus művelésre, de változott a préselés és a szőlőfeldolgozás metodikája is. Ebben a legtöbb a maradékcukor, de nagyon szép az egyensúlya. Illatban sokkal frissebb mint a 2009-es, tobzódik a gyümölcsökben, friss, citrusos, nagyon szép lecsengéssel. 8 pont (93)
Alk: 12,5, maradék cukor: 11,5 g/l, Sav: 7,5 g/l. 82% Furmint, 18% Hárslevelű

Királyudvar Sec 2007
Gombás, erősen birses illat, érettebb mint az előző bor, enyhe karamellel. Egy csipetnyit nagyobb a test, szép sav-cukor egyensúly. Nem feltétlen tetszik az érési irány, de most még nagyon jól fogyasztható. 7 pont (90)

Királyudvar Sec 2006
Elsőre egy enyhe redukciós, gumis illat, kis benzin, olajos rongy, elég perverz, de visszakóstolva enyhül valamelyest. A korty ehhez képest felüdülés, friss, citrusos savak, mézes, barackos, nagyon lendületes korty. Az illat érdekes, az íz viszont varázslatos. Nagyon jól fogyasztható, hosszú lecsengés. 7 pont (92)

Királyudvar Sec 2005
Itt hirtelen nagyot kéne pörgetni a színskálán, sokkal sötétebb, mélyebb szín. Illatában érett gomba, enyhén olajos, de már közel sem olyan szép mint a 2006-os. Ízre viszont ez is robban, birses, nagyon tömény, testes, érett, de nagyon szép. Szerintem itt is több volt egy kicsit a maradékcukor, de szépen beépült, élő, lüktető bor. 7 pont (90)

Királyudvar 6 puttonyos Aszú 2012
Lapis aszúszemek, henye alapborban áztatva, 10,5 szesz, 220 g/l cukor, 7 g/l sav. Nagyon fiatalos, citromsárga szín, citrusos, mézes, szőlős illat. A cukorhoz képest kevés a sav, ezért nagyon édesnek hat, gejl és mézes, méhviaszos. Nagyon jól iható, de nem robban. Nem is mondanám aszúnak, inkább egy szamónak. 7 pont (92)

Királyudvar 6 puttonyos Aszú 2006
11-es alkohol, 203 g/l cukor, 8-as sav. Halvány arany szín, itt már megjelenik az illatban egy kis gomba, méz, körte, barack. A korty remekbe szabott, hihetetlen frissesség, lendület, és nagyon penge egyensúly. Robban az íz, mézes, körtés, szőlős, barackos, citrusos, nem émelyítő, könnyed és nagyon jól fogyasztható. Nagyot szól. 9 pont (96)

Királyudvar 6 puttonyos Aszú 1998
Még Szepsy István készítette, Henye aszúszemek, Lapis alapbor. 11-es szesz, 185 g/liter cukor, 9,5 sav. Vörösrezes színben pompázik, gombás, földes, avaros illat, szinte gyümölcsmentesen. A korty már nem olyan fiatalos és lendületes, de nagyon is élő, jó egyensúllyal avaros, dohányos, gombás jegyekkel. 8 pont (94)
 
A kóstoló elején Hwang úr három kérdést fogalmazott meg:
- Fejlődik-e a száraz tokaji bor érleléssel, vagy fiatalon nyújt nagyobb fogyasztási örömöt, s melyek a fajtajellegei az érlelésnek?
- Meg lehet-e határozni, hogy meddig érlelhetőek a borok?
- A száraz tokajit érdemes-e gyűjteni?

A válaszaim:
- Igen, nagyon is fejlődik érleléssel, sokkal összetettebbek lesznek, de nagyon befolyásoló tényező az évjárat hatása. Mintha az esős években született borok gyorsabban fejlődnének. A fő szempont a savak megtartása, ha azok fiatalon is tompábbak, éréssel nem lesznek szebbek a brok. Jellegzetes érési jegyek nem határozhatóak meg pontosan, az évjárathatás nagyon befolyásolja ezt is. Van ahol kis petrol ütötte fel a fejét, van ahol gombás jegyek.
- Pontosan nem, a fentebb említett évjárathatás miatt. Mindenesetre a 2005-ös 10 évesen is élő, a 2008-as és 2006-os borok pedig kimagasló formában pompáznak.
- Határozottan igen, de a pénztárcát sajnos egyre nagyobbra kell nyitni.
 
És hogy milyen zene dukál ehhez?
 Például ez:
https://www.youtube.com/watch?v=0p_1QSUsbsM

A kóstolóra saját költségemen látogattam el.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr57792714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása