The fear of running out of wine

Novinophobia

Egy kénmentes Spanyol

Bodegas Aroa Le Naturel 2014

2016. január 27. - sweetsole

Prémium bor szavatossági idővel? Egy bor, mely a természetesség jegyében született, a szőlő sem kapott növényvédő-szereket, a telepítés óta organikusan, zsályával, csalánnal és más gyógynövényekkel együtt kézzel és lóval művelik. A kézi szüretet követően a lehető…

Tovább

FineWines Borestek: Heymann-Löwenstein

A pala hangjai / Klang der Schiefer

Aki kóstolt már Heymann-Löwenstein bort az biztos, hogy örökre megjegyezte a pince nevét. Vagy azért mert nagyon nem szerette a pince egyedi stílusát, vagy azért mert nagyon bejött neki. Én az utóbbi táborhoz tartozom, így a FineWines idei első borestje kihagyhatatlan alkalomnak bizonyult, mivel egy…

Tovább

Érlelési kísérlet

Bukolyi Kisfiam 2011

A pincészet induló alapbora volt anno, 1.790,- forintos erősen best buy árral, a Gesztenyés dűlő kékfrankosa, valamint merlot és cabernet franc házasítása, 40%-a soha nem látott fát, és a nagyobb hányad sem volt újhordóban. Összesen 3200 palack készült, egy kartont vettem, melynek egy részét…

Tovább

Egy Új-Zélandi alap pinot

Matua Pinot Noir 2013 Marlborough

Úttörő Új-Zélandi borászat, akik az elsők közt telepítettek sauvignon blanc-t a 70-as években. Honlapjukon nem találtam meg, hogy pontosan mekkora területet művelnek, de Marlborough, Hawke’s Bay, Central Otago is szerepel az oldalon, mint saját terület, a borok között viszont…

Tovább

Belépő az óriások földjére

Bodega Numanthia Numanthia 2008

Az elmúlt időszakban volt szerencsém egy-két nagyobbacska, de a nagyborok világába még csak belépő szintet képviselő spanyol versenyzőhöz. Közös jellemzőjük, hogy nagy palackszámban iszonyat minőséget képesek előállítani, a hordóhasználat ugyan nekem egy kicsit sok, de a…

Tovább

Egy kevésbé felkapott fajta remeklése

Orsolya Zweigelt 2011

Az elmúlt 1-2 évben Orsolyáék eltűntek a reflektorfényből, nagyon keveset lehet róluk olvasni és hallani. Weboldaluk fejlesztés alatt, a facebook profil viszont folyamatosan frissül, képekkel gazdagszik. Utoljára a Mitiszolon két könnyebb fehérbort kóstoltam tőlük, most pedig…

Tovább

A régi Magyar fajták Apostola

Látogatás Szentesi József pincéjében

Vörös dinka, piros bakator, hamvas, lisztes, kovácsi, kolontár, szerémi zöld, balafánt, sárfehér, fehér góhér? Csóka, fekete muskotály, tihanyi kék, tarcali kék, kék bajor, feketefájú bajor, hajnos kék, laska, purcsin, kékszilváni? Hogy mi bennük a közös? A hajtás után…

Tovább

Levegőt!

Mire jó a szellőztetés?

A múlt héten parázs vita kerekedett az egyik fórumon a borok levegőztetésével kapcsolatban, konkrétan a Posta Borház 2013-as kadarkáját érte a vád, hogy bizony „benne van a kehe”, akármit is jelentsen ez. Erre válaszolt Kató András, hogy kehe ugyan nincs benne, de a…

Tovább

Egy jó Magyar Pinot

Losonci Bálint Pinot Noir Válogatás 2012

A Gereg dűlő termése, melyet ebben az évben már nem lehetett feltüntetni a címkén. Mindössze 432 palack, de ebből legalább még lehetett szerezni, sajnos a 2013-as válogatás Pinot már nem igazán jutott el a fogyasztókhoz, pillanatok alatt eltűnt a polcokról.  

Tovább

Kékfrankos vs Blaufränkisch

Az alapok

Keresem a kékfrankost, mert vörösboros tekintetben ebben a fajtában látom a kitörési lehetőséget. Na jó, látnám a purcsinban, laskában és csókában is, de azok csak elenyésző területen teremnek, a kadarka időjárási érzékenysége révén esik ki. Marad  a kékfrankos, mely…

Tovább