The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Mátra again

Centurio Szőlőbirtok Összetett 2014

2016. március 14. - sweetsole

A Centurio Szőlőbirtok mozgatórugója Ludányi Balázs a Mátrai borvidéken tevékenykedik 3,2 hektáron, három dűlőben, Fáy-domb (2,4 ha), Száraz-völgy (0,3 ha), és Diós (0,5 ha). Természetes úton történő szőlőművelés vegyszerek nélkül, réz, kén és algakivonat használatával, valamint hagyományos borkészítés, spontán erjesztéssel, a lehető legkevesebb beavatkozással. A borok minőségéről a legjobb visszajelzés az, hogy a borok a megjelenést követően gyorsan eltűnnek a polcokról.

osszetett.jpg

Végre egy birtok, ahol évről évre nem ugyanazok a borok készülnek sztenderden, hanem az évjárat adottságaihoz igazodik az aktuális portfólió. Tárgyi borunk termése a jobb évjáratokban egyrészt a birtokbort, a Fáy-domb házasítást, másrészt a külön fajtaborként megjelenő Kékfrankost és Cabernet Franc borokat gazdagítja, de 2014-ben mindössze egy Összetett fantázianévre keresztelt Kékfrankos és Cabernet Franc házasítás született, azaz a csúcstermésnek szánt alapanyag is ebbe a borba került, az ára mégsem verdesi az egeket.

Illatában intenzív hordófűszerek, első nap főleg vanília, második nap kávé és csokoládés jegyek, a harmadik napon már csak fűszerek, de ahogy nyílik, úgy bukkannak elő a gyümölcsök is, friss meggy, cseresznye, szeder és áfonya. Szálazható, behízelgő. A korty erősen savhangsúlyos, kicsit vékony is, tannint nem sokat érezni, viszont tobzódik a gyümölcsökben, lecsengése szép meggyes, de a savak miatt elég fanyar és viszonylag gyors lefutású. A pénteki Kreuzberg Pinot mellett viszont valóságos gyümölcsbomba és felüdülés, szívesebben fogyasztottam. 6 pont alja (86).

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr178464002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása