The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Professzionalizmus a Saar mentéről

Weinhof Herrenberg

2016. március 07. - sweetsole

A Weinhof Herrenberg pincészetet Manfred és Claudia Loch alapította 1992-ben, nem voltak generációkon átívelő hagyományok, de volt egy célkitűzés: a már nagynevű német pincészeteknél jobb borokat készíteni.

stier.jpg

A mindössze 4 hektáros kispincészetnek másfél évtized alatt sikerült is a legnevesebb német termelők közé emelkedni, melyet nagyrészt a kompromisszummentes, organikus szőlőmunkának, egyedi metszésmódnak, az erős hozamkorlátozásnak, na meg persze a kiváló területeknek és öreg tőkéknek köszönhetnek. A szőlő kis zöldséges ládákban érkezik a pincébe, nehogy a szemek összenyomódjanak, majd kíméletes préselést követően acéltartályban erjed borrá természetes élesztővel, a lassú erjedés akár tavaszig is elhúzódhat. A kénhasználat minimális, mindenféle borászati beavatkozást kerülnek.

Tavaly egy FineWines kóstolón a 2009-es Ockfener Bockstein teljesen levett a lábamról, azóta keresem a lehetőséget a pince boraival való ismerkedésre. Szerencsére ez elmúlt év végén bekerült néhány bor a 2014-as évjáratból a FineWines kínálatába, melyek közül a közelmúltban két bort kóstoltam.

Weinhof Herrenberg Loch Riesling 2014
Kezdetben enyhén kénes illat, mely gyorsan kiszellőzik, helyét átveszik a friss gyümölcsök, fehérhúsú barack, zöldalma, citrusok és szőlő formájában. A címkén láttam az alacsony alkoholt, de ennyire édes borra nem számítottam, egy feinherben is túltesz. Sajnos savai nem tudnak lépést tartani a maradékcukorral, így a korty édesbe hajlik, de kapunk mellé egy szőlős, barackos nagyon gyümölcsös karakterű, mézes jegyeket is mutató bort, mely nagyon itatja magát, viszont nagy mélységeket nem igazán kínál. Csak annak ajánlom jó szívvel, akik nem félnek a maradékcukortól. 5+ pont (85)

Weinhof Herrenberg Loch Stier Riesling 2014
Ez a bor már egy dűlős tétel, kirobbanó gyümölcsös illatfelhővel nyit, mely nagyon hasonló az alapborhoz, zöldalma, fehérhúsú barack, szőlő, méz, melyet némi pattintott köves ásványosság színez. Az alacsony alkohol itt is árulkodó, érezhetően van maradékcukor, de savai sokkal kiműveltebbek, lendületesebbek. Nincs meg ebben a borban sem a kirobbanó koncentráció, de nagyon tiszta, letisztult, pazar gyümölcseszencia, mintha érett szőlőbe harapna az ember, lédús és ízletes. Nagyon kíváncsi lennék, hogy éréssel milyen irányba halad, most stabil 6 pont (88-89).

Mindkét bor elérhető a FineWines kínálatában.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr808446440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása