The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Ismét egy remek bor a Mátrából

Losonci Bálint Cabernet Franc 2013

2016. február 03. - sweetsole

„A Diós-dűlő vegyes ültetvénye, Németh Attila mellett, ami számomra a legjobb referencia. Ráadásul öreg tőkékről meséltek a helyiek, és meglepődtem, amikor először láttam, mennyire azok. Nálunk a Mátrában az 50 éves tőke már ritka, ezek pedig olyanok voltak, mint a fatörzsek, vitálisak, erőtől duzzadók. Mindig izgatott a cabernet franc, ezért igazi kézműves munka volt 2013-ban kiválogatni a kékfrankos tőkék közül az ötszáz palackra való termést. Bio szőlő, spontán erjesztve, három hétig csömöszölve, másfél évig érlelve használt hordóban. Persze ez is szűretlen, derítetlen.” szólt Losonci Bálint beharangozója. Lássuk miről mesélt a palack tartalma.

img_20160127_225840.jpg

Egy cabernet franc-tól egy cseppet mélyebb színárnyalatot vártam, ez viszont inkább hajaz egy könnyed pinot-ra vagy kadarkára, ami nem feltétlen baj, sőt, nálam kimondottan előny, mivel könnyedebb anyagot sejtet. Illata nagyon szép, nehéz betelni vele, elsőre erősen paprikás, de idővel gyümölcsei veszik át a főszerepet, melyek inkább a piros vonalon mozognak, főleg meggy és szilva képében, megspékelve egy elegáns fűszerességgel, kis mákkal. A test alig közepes, remek egyensúly, a tannin csak érintésnyi, savai délcegek, az egész bort átlengi egy könnyed légiesség, szép beltartalommal. A 14-es szesz észrevehetetlen, csak a palack felénél jelentkezik hatása. Remek gyümölcsösség kíséri a hosszú lecsengést, nagyon szép szederrel és áfonyával. Újabb remek bor a Mátrából, a stabil 6 pont (88) nem kérdés. Egyetlen hibája van a bornak, hogy mindössze 500 palack készült belőle, mely gyorsan kifutott. Anno 3.500,- körüli árával épphogy megközelíti a villányi franc-ok belépő árszintjét, élményben mégis többet nyújt.

(Analitika: alk.: 13,93% / sav: 6,0 g/l / extrakt: 23,6 g/l)

 

Ismét egy gyöngyszem a nemrég kóstolt Pinot Noir-t követően.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr688325620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása