The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

FineWines Borestek: Heymann-Löwenstein

A pala hangjai / Klang der Schiefer

2016. január 25. - sweetsole

Aki kóstolt már Heymann-Löwenstein bort az biztos, hogy örökre megjegyezte a pince nevét. Vagy azért mert nagyon nem szerette a pince egyedi stílusát, vagy azért mert nagyon bejött neki. Én az utóbbi táborhoz tartozom, így a FineWines idei első borestje kihagyhatatlan alkalomnak bizonyult, mivel egy veretes sor keretében nyerhettünk bepillantást a pincészet műremekeibe. (Kivételesen egy kétnyelvű poszt következik, akinek nem inge a német, nyugodtan görgessen.)
Wer einmal einen Heymann-Löwenstein Wein gekostet hat wird den Namen des Kellers wahrscheinlich nie vergessen! Entweder mag man den individuellen Stiel des Kellers überhaupt nicht, oder man wird davon besessen. Ich persönlich gehöre zu der zweiten Gruppe, so war es überhaupt keine Frage, dass ich an dem ersten diesjährigen FineWines Weinabend teilnehmen werde, da ein spannendes und häftiges Sortiment angeboten wurde.

 

weingut_heymann-lowenstein.jpg 

A moseli borvidéken Winningen településen található pincészetet Reinhard Löwenstein alapította 1980-ban. A kezdetektől a német száraz borkészítés úttörői közé tartoznak, bár országosan nem ők voltak az elsők, a moseli borvidéken viszont mindenképpen. A folyót szegélyező meredek, palával borított teraszokat hektáronként 7.000 tőkét meghaladó sűrűséggel telepítették be. A borok stílusát és karakterét elsősorban a dűlők fekvése és talaja határozza meg, a szőlőművelés során igyekeznek természethű elveket követni a biodinamika hangoztatása nélkül. Persze a kivételes minőséghez elengedhetetlen az erős hozamkorlátozás, így hektáronként legfeljebb 5.000 liter mennyiséget adó szőlőt szüretelnek. A szőlő gondos válogatást követően 24-48 órát ázik héjon, majd a cél, a tételek közel teljesen szárazra erjesztése úgy, hogy a botritiszes szőlő aránya a száraz borokban is eléri a 10-20%-ot. Ezt úgy érik el, hogy a lassú spontán erjesztés hosszú seprőn tartással történik, így a többi moseli pincéhez képest jellemzően 3-4 hónappal később palackoznak. Elsősorban nagyon egyedi száraz borokat készítenek a moseli pincészetekre jellemző félszáraz / félédes helyett.
Der Keller, den wir in Winningen an der Mosel finden, wurde von Reinhard Löwenstein und seiner Frau in1980 gegründet. Vom Beginn an zählen sie zu den Pionieren der deutschen trockenen Weine, zwar waren sie in Deutschland nicht die ersten, im Anbaugebiet Mosel aber schon. Am Fluss entlang heben sich gewaltige, steile, mit Schiefer bedeckte Terassen, wo mehr als 7000 Rebstöcke pro Hektar angepflanzt wurden. Der Stil und Karakter der Weine wird in erster Linie von der Lage und vom Boden der Weingärten bestimmt, im Weinanbau versuchen sie naturgetreue Prinzipien zu verfolgen ohne die Biodinamik zu laut zu betonen. Um diese außergewöhliche Qualität zu erreichen ist die starke Traubenreduzierung unverzichtbar. Dank dieser starken Reduzierung kann man maximal 5000 Liter pro Hektar ernten. Die Trauben werden nach gründlicher Sortierung 24-48 Stunden auf der Maische vergoren, dann wird es bestrebt alles tocken ausgären zu lassen, so, dass der Anteil der Botrytis Trauben auch in den trockenen Weinen 10-20% beträgt. Erreichen kann man das so, dass die Spontangärung auf der Maische verläuft, so kommt es, dass dieser Keller im Vergleich mit den anderen Weingüter an der Mosel 3-4 Monate später seine Weine abfüllt. Vor allem erstellt das Weingut Heymann Löwenstein einzigartige trockene Weine statt halbtrockene und süße Weine wie für andere Weingüter an der Mosel typisch sind. 

Reinhard nemcsak az egyedi száraz moseli borkészítés úttörője, hanem a német besorolási rendszer megreformálója is. Ő kezdte el használni Francia minta alapján a dűlőjelzéseket, melyek segítették a VDP Erste Lage / Grosses Gewächs klasszifikáció kialakulását. A dűlők nevei csak az Erste Lage boroktól felfelé kerülnek a címkéken feltüntetésre, melyekből 4 terület tartozik a pincéhez. A Kirchberg és a Stolzenberg Hatzenport településen, valamint a Röttgen és az Uhlen Winningenben. Reinhard a száraz boroknál 2001-ben az Uhlen dűlőt három részre osztotta, így jött létre a Blaufüßer Lay, a Laubach és a Roth Lay, melyek a dűlők palás talajának eltérő színéből erednek.
Reinhards Pioniertätigkeit zeigt sich nicht nur in den trockenen Weinen an der Mosel, sondern er ist auch der Reformer der deutschen Einsstufungssystems. Er war der Pionier, der mit der Benutzung von Lageeinstufungen anhand französischen Muster angefangen hat, somit hat er die Gestaltung der VDP Erste Lage / Grosses Gewächs Klassifizierung gefördert. Die Name der Weingärten sind nur von Erste Lage Weine aufwärtz auf den Flaschen aufgeführt, unter denen gehören 4 zu dem Keller: Kirchberg und Stolzenberg in Hatzenport sowie Röttgen und Uhlen in Winningen. Reinhard hat sich in 2001 entschieden die Lage Uhlen auf drei Teile aufzusplitten, so sind Blaufüßer Lay, Laubauch und Roth Lay entstanden. Diese Bennungen stammen aus den verschiedenen Farben des Schieferbodens der Lage. 

A termés jelentős része általában a Schieferterrassen birtokborba kerül, ami a különféle agyag-palás területek borainak házasítása. Ami itt az alap, az máshol már egy dűlős csoda, de haladjunk sorban.
Der signifikante Teil der Ernte kommt in den Schieferterrassen Gutswein, die Weine der verschiedenen Shieferboden ergeben diesen Gutswein. Was hier die Basis ist, gehört bei anderen Weingütern in die „hervorragender Lagenwein” Kategorie, aber fangen wir mal die Reihe von vorne an.

h-l_schifer.jpg

Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2014
Bontáskor a pince szárazboraira jellemző illatvilág, frissen gyújtott gyufa, enyhe dohány, ásványok, de nagyon szépen nyílik, percek alatt előtörnek a gyümölcsös jegyek, őszibarack, szőlő, citrusok és trópusi gyümölcsök, kis mangó. A korty nagyon precíz egyensúlyú, a lendületes, játékos savak szépen egyensúlyoznak az érintésnyi maradékcukorral, valósággal vibrál a korty, citrusok, roppanó érett őszibarack és trópusi gyümölcsök, na meg az elmaradhatatlan ásványosság. Nagyon jól iható, már ilyen fiatalon is megmutatja szépségét. Eléri a 7 pontot (90), örömbor pályája elején.
Bei Öffnung der Flasche kann man zuerst die typische Heymann-Löwenstein Düfte genießen, wie frisch gezündetes Steichholz, milder Tabak, deutliche Mineralität, aber mit der Zeit entfaltet sich der Wein und die fruchtige Noten kommen hervor: Pfirsich, Trauben, Zitrusaromen und tropische Früchte, ein wenig Mango. Präzises Gleichgewicht, die lebendige, spielerische Säuren balancieren mit einem Hauch Restzucker, flackerd am Gaumen, Zitrusaromen, knackiger, reifer Pfirsich, tropische Früchte, und unausbleibliche Mineralität. Sehr gut trinkbar, zeigt seine Schönheit schon jetzt in diesem jungen Alter. Kommt auf 7 Punkte (90) an, ein Wein zum Vergnügen, am Anfang seiner Karriere.

Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2012
Mélyebb és bujább, már némi petrolosság is bevillan a szivaros, füstös jegyek mellé, valamint pattintott kövek, minerális jegyek, karamell, trópusi gyümölcsök, ez már sokkal jellemzőbb a pince boraira. Ízében ásványosabb, sósabb, sokkal érettebbnek hat az előző borhoz képest. Savai lendületesek, de a korty teljesen száraznak hat, így nincs akkora játékosság, bár szikárnak nem nevezném. Panaszra így sem lehet okunk, mivel az aszalt őszibarack és mangós gyümölcsök hosszan búcsúznak. Erős 6 pont (89)
Ist tiefer und lüsterner in der Nase, neben der Zigarre und den rauchigen Noten kommen noch etwas Petrol, Feuerstein, minerale Noten, Karamell und tropische Früchte dazu, diese sind schon viel charakteristischer für die Weine dieses Weingutes. Im Mund ist es noch mineralischer, salziger, wirkt definitiv reifer als sein kleiner Bruder aus 2014. Lebendige Säure, scheint ganz trocken zu sein, so ist der Spiel zwischen Zucker und Säure nicht so auffällig wie im ersten Wein. Beschweren können wir uns aber auf keinem Fall, Abgang mit langem Dörrpfirsich und Mangogeschmack. Starke 6 Punkte (89).

Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2011
Ismét a tipikus, pincére jellemző illat, eddig a három tétel közül a legintenzívebben, legösszetettebben. Kezdetben olajos rongy, nyári hőségben pompázó vasúti talpfa, kátrány, intenzív dohányosság, aztán hírtelen nyílik egyet, teljesen más irányt vesz, friss tavaszi virágok, enyhe parfümösség, barackvirág, mandarin, citrusok, kis méz. Mintha teljesen kicserélték volna, teljes átváltozás. Érezhetően érett alapanyagból készült, az arányok mesteri kézzel szabottak, savai még mindig lendületesek, ugyanakkor a korty krémesen kényeztet, tobzódó trópusi gyümölcsökkel, ananász, mangó, de barack is bevillan, szép lecsengéssel. Nehéz elképzelni, hogy ennél szebb lehet. 7 pont (91)
Erneut der unverwechselbare, für den Keller typischer Duft, in der Nase ist es bei diesem Wein am intensivsten und am meisten komplex von den bisherigen 3 Kostproben. Am Anfang öliger Lappen, Bahnschwelle in der Sommerzeit, Teer, intensiver Tabaknoten, dann entfaltet sich aber plötzlich der Wein und zeigt uns eine ganz andere Seite: frische Frühlingsblüten, sanfter Parfüm, Pfirsichblüten, Mandarine, Zitrusnoten, ein Hauch Honig. Man könnte glauben, dass der Wein komplett ausgetauscht wurde, komplette Umwadlung! Wurde spürbar aus reifen Früchten erstellt, die Maßen wurden meisterhaft geschneidert, die Säure ist noch immer lebendig, dennoch ist es zärtlich am Gaumen mit lustvollen tropischen Früchten, Ananas, Mango, aber auch mit ein wenig Pfirsich. Sehr guter Abgang. Schwer vorstellbar, dass da noch Luft nach oben gibt. 7 Punkte (91).

Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2008
Illatban itt sincs okunk panaszra, hozza a megszokott pertolos, dohányos, ásványos karaktert, de mintha itt már az illat is jelezné gyümölcsmentességével és némi teás, diós felhanggal, hogy borunk öregszik. Közepesnél nagyobb test, ízében ugyan az illathoz képest több a gyümölcs, melyek érettebbek, így inkább krémesen kényeztet. Savai laposabbak, így kevésbé lendületes, lecsengésében enyhe cseresség. Érezhető visszalépés, de a 6 pont (87) így sem lehet kérdéses.
In der Nase kommen wieder die übliche Petrol-, Tabak- und Mineralnoten, aber hier können wir schon den Eindruck haben, dass dieser fruchtfreier Duft mit etwas Tee-, und Nussaromen die Alterung unseres Weines andeutet. Kräftiger Körper, im Mund kommen mehr Früchte als in der Nase, die aber sehr reif sind und somit cremig und geschmeidig verwöhnen. Eher moderate Säure, im Abgang ein wenig Gerbstoff. Spürbar ein Schritt zurück, aber die 6 Punkte (87) sind unbestreitbar.

Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2007
Sokkal frissebb, minimális petrolosság, dohánylevél, trópusi gyümölcsök, enyhe botritisz, fehér virágok, buja és szálaznivaló illat. A korty hihetetlen érett és összetett, tanítani való egyensúllyal. Savai még mindig virgoncak, vibrálnak, melyek az érett mézes karakterrel folyamatosan váltják egymást, szőlő, barack, trópusi gyümölcsök maradnak emlékül a hosszú lecsengésben. Egy közel tíz éves alapbor a legszebb érettségben. 7 pont (91)
Viel Frische, minimale Petrolnoten, Tabakblätter, tropische Früchte, ein Hauch Botritys, weiße Blüten, lustvoll und komplex in der Nase. Unglaublich reif und komplex auch im Mund, Balance zum Nachmachen. Die Säure ist noch immer lebendig, spielt einen spannenden Spiel mit dem honigen Charakter, Trauben, Pfirsich, tropische Früchte bleiben ganz lange im Abgang dabei. Ein fast 10 jähriger Einstiegswein (zumindest bei diesem Weingut..) in seiner schönsten Reife. 7 Punkte (91)

 

A Röttgen dűlő palateraszai összetettek, színüket tekintve kék, szürke és kékesfekete pala egyaránt megtalálható. A borok általában az Uhlen dőlőhöz képest aromásabbak, több gyümölcsöt tartogatnak és már fiatalon is megmutatják nagyságukat.
Die Lage Röttgen besteht aus zusammengesetzten Schieferterrassen, wo blauer, grauer und blauschwarzer Schiefer zu finden ist. Im Vergleich mit der Lage Uhlen sind die Weine meistens aromatischer, fruchtiger und zeigen schon jung ihre Größen.

roettgen_durst.jpg

A Röttgen teraszainak égbetörő látványa / Anblick auf die teilweise fast senkrechte Terrassen der Lage Röttgen

Heymann-Löwenstein Röttgen 2014
Nagyon tömény illat, kőporral, bakelittel, ázott kövekkel, gumival, dohánylevéllel, keleti fűszerekkel, tömérdek trópusi gyümölcs, csemegeszőlő, de még enyhe virágosság is felsejlik. Annyira összetett, hogy nehéz betelni vele, ami a varázsát tovább emeli, hogy folyamatosan nyílik, változik, egyre csak szépül. A tobzódás a kortyban is folytatódik, hihetetlen szép gyümölcsösség fogad, egyszerűen nehéz szavakba önteni. Telis tele barackkal, mangóval, ananásszal, kandírozott gyümölcsökkel, melyet megkoronáz a hihetetlen sav-cukor egyensúly. Olyan játékosan váltják egymást a sós / édes ízek a végtelen lecsengésben, hogy kénytelen térdre borulni nagysága előtt az ember. Már ilyen fiatalon is lehengerlő, és még csak most kezd majd belendülni. 8 pont (93)
Konzentriert in der Nase, Steinmehl, Bakelit, feuchte Steine mit ein wenig Gumi, Tabakblätter und orientalischen Gewürzen, enorm viele tropische Früchte, Trauben, aber auch milde Blütennoten. Ist so komplex, dass es recht schwer Fällt mit dem Rumschnuppern aufzuhören. Es kommen ständig neue Noten dazu, es entfaltet sich ununterbrochen. Diese Entfaltung setzt sich im Geschmack fort. Unglaubliche Fruchtigkeit, die mit Wörtern kaum beschreibbar ist (ich werde es aber trotzdem versuchen): voll mit Pfirsich, Mango, Ananas und kandierten Früchten, das Ganze wird mit einem zauberhaften Säure-Zucker Gleichgewicht gekrönt. Die salzige und süße Geschmacksnoten wechseln sich endlos im Agbang, vor dieser Größe muss man den Hut abnehmen! Dieser Wein ist schon jetzt überwältigend, obwohl er sein Leben noch vor sich hat. 8 Punkte (93)

Heymann-Löwenstein Röttgen 2012
Ismét a pincére oly jellemző egyedi illatvilág, füstös, dohányos, palás mineralitás, erős termálvizesség, és ahogy nyílik, úgy szelidül, itt is megjelenik egy barackvirágos, trópusi gyümölcsös vonal is. A korty kezdetben visszafogottabb, de nagyon szépen nyílik, friss savai megfelelő tartást adnak az ásványokban bővelkedő petrolos, sós, szuperérett trópusi gyümölcsös ízeknek. Lecsengése nagyon hosszú és szintén hozza a folyamatosan változó sós / édes játékot. Ha csak minimálisan is, de elmarad az előzőtől. 7 pont (92)
Erneut sind die für diesen Keller charakterischtischen Duftnoten zu erkennen, Rauchnoten, Tabak, Mineralität, deutliche Thermalwassernoten und nachdem er sich entfaltet wird er sanfter, milder, Pfirsich und tropische Früchte kommen hervor. Im Mund ist es zuerst rückhaltender, aber entfaltet sich sehr schön, die frische Säure gibt passende Straffheit für die mineralische, salzige Noten, sowie für den extrareifen tropischen Früchtengeschmack. Der Abgang ist sehr lang und den Spiel mit den salzigen und süßen Noten können wir auch hier genießen. Nur minimal, aber dieser Wein unterliegt dem vorigen. 7 Punkte (92)

Heymann-Löwenstein Röttgen 2011
Illatra kezdetben visszafogottabb, mint fivérei, ugyanakkor eleganciát sugároz. Az enyhe petrolosság és ásványosság mellett inkább a gyümölcsöké a főszerep, citrusok, őszibarack és trópusi gyümölcsök vezette szólam, keleti fűszerekkel tűzdelve. Savai feszesek, gyümölcsei frissek, rengeteg trópusi gyümölcs, barackkal és szőlővel kiegészülve, a hosszú lecsengésben a sós, ásványos jegyek felerősödnek. Kevésbé harsány mint az előző bor, de talán egy kicsit elegánsabb. Nehezen tudnék választani a kettő közül. 7 pont (92)
In der Nase ist es zurückhaltender als seine Brüder, dennoch elegant. Neben den milden Petrol- und Mineralnoten ist es sehr fruchtig, Zitrus, Pfirsich und tropische Früchte sind führend, orientalische Gewürze kommen noch dazu. Lebendige Säure, frissche Früchte, viele-viele tropische Früchte mit Pfirsich und Trauben, im Abgang werden die salzige und minerale Noten intensiver. Dieser Wein ist nich so schrill wie der aus 2012, aber ein bisschen eleganter. Es wäre nicht einfach zwischen den letzten beiden Weinen eine Reihenfolge aufzustellen. 7 Punkte (92)

 

Áttértünk az Uhlen dűlőre, melyből két terület borait kóstoljuk. A Blaufüsser Lay területe kékpalás, magasabb agyagtartalommal, mely nagyobb mennyiségű vizet képes elraktározni, így a talaj átlaghőmérséklete alacsonyabb, ami visszatükröződik az innen származó borok hűvösebb ízeiben. A Laubach dűlő talaja szürkepalás, tengeri üledékes, magasabb mésztartalommal.
Jetzt wechseln wir auf die Lage Uhlen, wo wir zwei Weine aus zwei Terroirs kosten. Im Blaufüsser Lay gibt es blauen Schiefer mit höherem Toninhalt, welcher mehr Wasser speicher kann, so ist die Duschschnittstemperatur des Boden niedriger, was sich auch in den kühleren Stiel der Weine wiederspiegelt. Im Laubach finden wir grauen Schiefer, mit höherem Kalkanteil.

uhlen.jpg

Az Uhlen teraszain sem játéka munka / Die Arbeit auf der Terrassen der Lage Uhlen ist keine Spielsache

Heymann-Löwenstein Uhlen Blaufüsser Lay 2014
Elsőre meghökkentő, nyoma sincs a megszokott illatjegyeknek, mintha nem is ugyanannál a pincénél készült volna. Szinte parfümös, virágos jegyek, halolaj, trópusi gyümölcsök, kivi és mangó. Teljesen különbözik az eddigiektől, mondhatni kilóg a sorból, számomra kevésbé van benne az X faktor. A korty nagyon szikár, az eddigiek közül a legélesebb savakkal. Szájban viszonylag dísztelen, viszont a lecsengésben előbújnak a barackos, kivis íz jegyek, melyek aztán hosszan meg is maradnak. Teljesen mást vártam a pincétől eddig kóstolt borok alapján, és nehezen tudom elképzelni, hogy átalakul a lentebb olvasható 2012-eshez hasonlóra. A sokkhatás ellenére azért magabiztosan hozza a 7 pontot (91)
Zuerst können wir die gewohnten Noten in der Nase nicht finden, als ob dieser Wein von einem anderen Keller stammen würde. Parfüm und Blütennoten, tropische Früchte, Kiwi und Mango. Dieser Wein tanzt aus der Reihe, für mich ist der Faktor X hier weniger zu finden. Im Mund ist es straffer, mit der bisher bissigsten Säure. Im Mund ist es relativ ungeschmückt, aber im Abgang kommen die Pfirsich- und Kiwinoten hervor, die auch lange bleiben. Ich habe einen ganz anderen Wein erwartet und ich kann es nur schwer vorstellen dass es sich dem später gekosteten 2012 ähnlich wird. Trotz des Schockeffektes sind die 7 Punkte (91) verdient.

Heymann-Löwenstein Uhlen Blaufüsser Lay 2012
Itt ismét visszatérünk a megszokott illatvilághoz, petrolosság, füst, dohánylevél, avar, keleti fűszerek, túlérett kandírozott gyümölcsök, idővel megjelenik egy friss tengeri szellő, mely sós jegyeket hoz. Szájban robban, nagyszerű arányok, hihetetlen sós / édes játék. Lecsengését köves ásványosság és édes gyümölcsösség kettőssége lengi be. Érezhetően érett alapanyagból készült, melyre mintha egy kicsit nagyobb mennyiségű botritisz is rásegítene. Nagyon tetszett. 8 pont (93)
Jetzt kommen wir auf die gut bewährte Duftnoten zurück, Petrol, Rauch, Tabakblätter, Laub, orientalische Gewürze, extrareife kandierte Früchte, und mit der Zeit kommt auch ein wenig frissche Meeresbrise dazu, was salzige Noten mitbringt. Im Mund explodiert es und es ist eine sehr gute Proportionalität zu spüren, erneut ein unglaublicher Salz-Zucker Spiel. Im Abgang kann man eine Dualität von Mineralität und Süße Fruchtigkeit genießen. Spürbar wurde es aus sehr reifen Trauben erstellt, vielleicht war auch ein wenig Botritys dabei. Hat sehr gefallen. 8 Punkte (93)

Heymann-Löwenstein Uhlen Laubach 2014
Ismét visszatérünk a pincére kevésbé jellemző parfümös, virágos illatvilághoz, mintha 2014-ben ez a két bor más technológiával készült volna. Vagy fiatalon tényleg ilyen jegyeket mutatnak az Uhlen dűlő borai. Persze ahogy nyílik, felbukkan egy ásványos, termálvizes vonal is, de a virágosság végig megmarad. A korty nagyon citrusos, domináns savakkal, kevésbé díszes és kiművelt, szinte embrionális állapotban van. Lecsengése hosszú, citrusos és barackos ízekkel, mindenképpen időt kér a palackban. Jelenleg 7 pont (90)
Erneut kehren die für den Keller nicht typische Parfüm-, Blütennoten zurück, man hat den Eindruck als ob diese Weine aus 2014 mit einer anderen Technologie erstellt wären. Oder zeigen die Weine aus der Lage Uhlen in diesem jungen Alter wirklich solche Noten. Selbstverständlich entfaltet sich auch dieser Wein und kommen noch Thermal- sowie Mineralnoten hervor, aber die Blütennoten bleiben weiterhin da. Im Mund sind Zitrusnoten dominant, mit lebendiger Säure, ist fast noch im embrionalen Zustand. Im Abgang ist es lang, Zitrus- und Pfirsichnoten, braucht noch Zeit in der Flasche. Zur Zeit sind es 7 Punkte (90)

Heymann-Löwenstein Uhlen Laubach 2012
Ismét a pincére jellemző egyedi illatvilág fogad, füst, dohány, ásványosság, gyógyfüvek, virágosság, narancs, trópusi gyümölcsök. Savai kevésbé virgoncak, nem nyújtanak olyan lendületet, amitől a korty krémesebbnek hat, viszont szép íz kavalkád bontakozik ki idővel. Harapható lédús őszibarack, mangó, köves ásványosság, fűszerekkel díszített emlékezetes lecsengés. Nem tudom elképzelni, hogy a 2014-es Laubach ilyen irányt venne az éréssel, persze minden elképzelhető. Nagyon tetszett. 7 pont (92)
Wieder die Heymann-Löwenstein typische Duftnoten: Rauch, Tabak, Mineralität, Kräuter, Blüten, Orange, tropische Früchte. Feingliedrige Säure, ist nicht so schwungvoll, deshalb scheint der Wein cremiger zu sein, aber es entfaltet sich auch: saftiger Pfirsich, Mango, steinige Mineralität, Gewürze mit unvergesslichem Abgang. Ich kann schwer vorstellen, dass der Laubach aus 2014 sich in diese Richtung entwickeln wird, aber man kann es nie wissen. Dieser Wein hat mir auch sehr gefallen. 7 Punkte (92)

Az est összesített sorrendje a következőképp alakult (az első helyezett 3, a második 2, a harmadik 1 pontot kapott mindenkitől, majd a szavazatok összesítésre kerültek).
Nach der Zusammenrechnung der einzelnen Preferenzen hat sich der folgende Gesamtergebnis ergeben (der erstpalzierte Wein hat 3 Punkte, der zweitpatzierte 2 Punkte, der Drittpalzierte 1 Punkt bekommen und danach wurden die Punkte zusammengerechnet)

1 pont / punkt: Schiferterrassen 2012
5 pont / punkte: Blaufüsser Lay 2014 / Laubach 2014
7 pont / punkte: Röttgen 2012 / Schieferterrassen 2014
8 pont / punkt: Laubach 2012
11 pont / punkt: Röttgen 2011
16 pont / punkt: Blaufüsser Lay 2012
29 pont / punkt: Röttgen 2014 

Személyes kedvenceim / Persönliche Favoriten:
Röttgen 2014 / Blaufüsser Lay 2012/ Röttgen 2012

Összességében remek borokat kóstoltunk, érdeklődéssel fogom követni a 2014-es Uhlenek változását, és nagyon várom a szuperlatívuszokkal beharangozott 2015-ös évjáratot.
Ferinek köszönöm a meghívást és a szervezést, a kóstolón saját költségemen vettem részt.
Fazit: wir haben fabelhafte Weine gekostet, werde die Entwicklung des 2014-er Uhlen Jahrgang aufmerksam verfogen und bin gespannt was der mit Superlativen eingeläutete 2015-er Jahrgang bringen wird. Ich bedanke mich bei Feri für die Einladung und für die Organisierung, an der Verkostung habe ich auf eigene Kosten teilgenommen.

A fordításért Balázs barátomé az érdem. thx

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr528289736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása