The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

A régi Magyar fajták Apostola

Látogatás Szentesi József pincéjében

2016. január 13. - sweetsole

Vörös dinka, piros bakator, hamvas, lisztes, kovácsi, kolontár, szerémi zöld, balafánt, sárfehér, fehér góhér? Csóka, fekete muskotály, tihanyi kék, tarcali kék, kék bajor, feketefájú bajor, hajnos kék, laska, purcsin, kékszilváni? Hogy mi bennük a közös? A hajtás után kiderül.

bacchus.jpgA palackok Bacchus oltárán felsorakozva várják sorsuk.

Monarchiabeli, szinte teljesen eltűnt régi magyar fajták, 10 fehér és 10 vörös, melyeket Szentesi József a borászati kutatókból beszerzett csapokból átoltással szaporított fel. A kezdeti szikrából szenvedély lett, a nadapi fél hektárból tizennégy. Nagyjából a területek 10-14%-án folynak kísérletek régi fajtákkal, amelyek többségéből még mindig csak egy-egy üvegballon készül, de napjainkra már 10 szüret tapasztalata áll rendelkezésre, így mindegyik fajtáról eldönthető, hogy érdemes-e vele nagyban is foglalkozni. Az ígéretes fajtákból a folyamatos szaporításnak köszönhetően évről évre nagyobb mennyiség áll rendelkezésre, s lassan elkészülhet az áhított budai óvörös, mely kétharmad kadarka és egyharmad csóka házasítása.

Természetesen a régi fajták mellett hagyományos fajták is teremnek, többek között rajnai rizling, zengő, kéknyelű, kékfrankos, kadarka, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és petit verdot is, így ha a pezsgőket nem is számoljuk, akár 20 féle tételt is kóstolhatnak egy látogatás alkalmával. A borok drasztikus hozamkorlátozással termesztett szőlőből készülnek beavatkozás-mentesen, a lehető legtermészetesebben. A fehérborok szűrve, a vörösborok szűrés és derítés nélkül kerülnek palackba. A filozófia egyszerű, mely így hangzik „a bor nem a pincében készül, hanem a szőlőben, hisz a pincében már csak elrontani lehet a dolgokat”.

Apropó pezsgők. A hagyományőrző szerep mellett újítónak is számít Szentesi József, hisz az Ő nevéhez fűződik a hazai kézműves palackos erjesztésű pezsgőforradalom kirobbantása, több tucat pincészet pezsgője készül műhelyében.

Fenti erőfeszítései jutalmául 2013-ban a Borászok Borászának választották, mely a legmagasabb hazai elismerésnek számít borász körökben, hisz itt a díjazottat nem egy bizottság, hanem maguk a kandidált borászok választják.

A pincészet története a főhős által elmesélve itt tekinthető meg, a pezsgőkészítésről itt és itt olvasható egy részletes riport. A kóstolóhelyiség tavaly év végén megújult, így a nagyobb társaságok vendégül látása sem okoz többé gondot.

Látogatásunk alkalmával 16 tételt kóstoltunk:

Szentesi Pince Pinot Noir Rosé Brut 2013 (Etyek-Buda)
A pezsgőkhöz az alapanyag etyeki bérelt területekről érkezik, melyet a borász útmutatása szerint művelnek. 1,5 éves palackos érlelést követően 5 gramm dosage-t kapott. Visszafogott illat eperrel, élesztős jegyekkel, szájban könnyed, epres, egy csipetnyit édesbe hajló ízzel, minimális kesernyével a lecsengésben. Nem egy agyonkomplikált tétel, de kellemesen fogyasztható. 5 pont (83)

Szentesi Pince Chardonnay Brut 2013 (Etyek-Buda)
Szintén 1,5 év seprőn palackban, majd 5 gramm dosage. Élesztős, zöldalmás, sokkal intenzívebb és frissebb illat, a korty is lendületesebb, szép savakkal, barackos gyümölccsel. Az ugyanakkora dosage ellenére nem hat édeskésnek, lendületesebb, szebb a lecsengése, tetszett. 5 pont (85)

Szentesi Pince Nadapi Rajnai Rizling „Öcsi” 2013
1,5 kg-os tőketerhelés, tartályos erjesztés. Friss zöldalmás, fehér barackos, citrusos, fehér virágos, kovászos illat. Szájban lendületes, fajtajelleges, fehérhúsú barackkal, citrusokkal, lenyeléskor kis kesernyével. Könnyed, komplikációktól mentes, de remek savai révén emlékezetes marad. 5 pont (84)

Szentesi Pince Nadapi Kovácsi - Szerémi Zöld házasítás 2013
Nagyjából 50-50%, üvegballonban erjesztve és érlelve. Neutrális illat, visszafogottan csonthéjasok, fehér virágok. A karakterisztika hasonlít az Öcsihez, de érezhetően nagyobb anyag, a savai még feszesebbek, ízei intenzívebbek, harapható őszibarackkal, hosszú lecsengéssel. Tiszta és egyensúlyos, mintha egy jó rajnai és olaszrizling keresztezése lenne. Tetszett. 6 pont (87)

Szentesi Pince Nadapi Vörösdinka 2013
Nőivarú fajta, nagyfürtű, vastag kocsánnyal, mely akár a fürt 50%-át is kiteheti. Bogyói pirosak, így héjon áztatással a szürkebaráthoz hasonlóan pink bor is készíthető belőle. Üvegballonban erjesztve és érlelve. Nagyon érdekes illattal nyit, sárga virágok, enyhe parfümösség, fűszerek, szőlő, zöldalma. A korty könnyed, lendületes savak, a test alig közepes, minimális maradékcukor kerekíti a hosszú szőlős, fehérbarackos lecsengés. 5-6 pont határán (85-86)

Szentesi Pince Nadapi Kéknyelű 2013
Összesen 600 tőke, 10-12 féle klón, szintén üvegballonban készült. Illatában fehér virágok, hársvirág, krétapor, is körte és csonthéjasok, melyek ízben is visszaköszönnek. Harapható barackos ízek, az eddigiekhez képest egy fokkal nagyobb test, precíz egyensúly, penge savak, a lecsengésben az alkohol enyhén melenget sé egy kis kesernyésség is bevillan, de végül a barackos gyümölcsök győznek, s hosszan búcsúznak. Emlékezetese bor, 6 pont (87)

Szentesi Pince Nadapi Rajnai Rizling „Bátyus” 2013
2013-ban összesen egy 50 literes üvegballon készült, mivel a területen lévő szőlő részben újratelepítésre, részben tőkesűrítésre került. Korábban a Bátyus mindig hordós érlelésű volt, de 2015-től kezdve ez a tétel sem fog hordót látni. Elsőre visszafogott illat, de szépen nyílik, őszibarack és citrusok bukkannak elő. Az igazi robbanás szájban tapasztalható, a sav/cukor arány káprázatos játéka német rajnaikat idéz, fehér húsú gyümölcsök aromáival hosszan búcsúzik. Nagyon tetszett. 6-7 pont határán (89-90)

Szentesi Pince Feketefájú bajor 2013
Áttértünk a vörösökre, bár a feketefájú bajor színben inkább csak egy siller+. Szintén nőivarú szőlő, fürtjei nagyok, kevés színanyaggal, így az akár 2-3 hétig tartó héjon erjesztés alatt is csak egy siller színanyagát képes összehozni. Illata bájosan epres, málnás, ribizlis, könnyed eleganciát sugároz. Savai lendületesek, tannint egyáltalán nem érezni, viszont a tobzódó gyümölcsössége révén akár egy finom málnaszörp annak édes hatása nélkül. Nagyon ízletes, mely a magyar konyha ételeihez kiválóan illeszthető. Annyira jó ivású, hogy simán el tudnám képzelni a mindennapok borának, örömborozáshoz mindenesetre kiváló. Ha az örömfaktort nézzük simán eléri a 6 pontot (87), kibékülnék vele ha minden nap csak ilyen jutna a kockás abroszra.

Szentesi Pince Tihanyi kék 2013
Szintén üvegballon, színe egy árnyalattal talán sötétebb, de még mindig a silleres vonalon mozog. Illata ismét gyümölcsökben dúskál, eper, meggy és cseresznye, ugyanakkor egy fehér virágos vonal is érezhető. Az előzőhöz képest testesebb, mely így is alig közepes, savai lendületesek, hosszan búcsúzó friss pirosbogyós ízekkel. Nagyon egyedi karakter, hibát nehéz találni benne. Szintén örömbor, ha lehet az előzőre még rátesz egy lapáttal beltartalma és hosszabb lecsengése révén. 6 pont (88)

Szentesi Pince Nadapi Csóka 2014
Illatra elsőre nagyon fura, céklás, káposztás jegyek, melyek kitisztulnak, csipkebogyós, szamócás, áfonyás illatokra cserélődnek. A korty erősen savvezérelt, már-már túlzóan savasnak is hat, a tannin érintésnyi csak, ugyanakkor gyümölcsössége lehengerlő. A nehéznek mondott évjárat ellenére tetszetős darab. 6 pont (87)

Szentesi Pince Nadapi Pinot Noir 2013
777-es burgundi és magyar klón termése, nagyjából 50-50% arányban, 20 hónap 300 literes új magyar fában, mely jelenleg még érezhető az illatában. Elegáns fűszerek, érintésnyi vanília, csipkebogyó, hecsedli, tobzódó gyümölcsösséggel nyakon öntve. Szájban friss és életteli, lendületes savak, remek arányok, roppanó cseresznyés, szamócás, málnás gyümölcskosár, hosszú lecsengéssel. Még pályája elején, de már most is kiemelkedő a hazai pinot mezőnyben. A 7 pont nem kérdés (90)

Szentesi Pince Nadapi Laska 2013
Nagyon kis fürtű szőlő, a tőkénként meghagyott 8 fürt gyakran nem éri el a fél kilót. Egy fokkal sötétebb szín, illatra kirobbanóan gyümölcsös, főleg meggy és cseresznye, inkább egy kékfrankosra hajaz. Savai élénkek, a közepes testű kortyban a meggyes gyümölcsök dominálnak, melyek perces lecsengéssel búcsúznak. Igazi gyümölcskoncentrátum, mely már most is pazar formát mutat, de ebben is van bőven potenciál. A bivalyerős 6 ponttal lehet, hogy alálőttem (89)

Szentesi Pince Nadapi Kékfrankos 2013
8 féle klón termése, másodtöltésű hordóban érlelve. Illatából ismét gyümölcskosár köszön vissza, rengeteg meggy és cseresznye, fűszerek, ánizs, ibolya. A korty fiatal, remek szerkezettel, élénk savait érintésnyi tannin keretezi. Gyümölcsei egy meggyszörp intenzitásával törnek elő, majd perces lecsengéssel búcsúznak. Kékfrankos etalon. 7 pont (91) 

Szentesi Pince Velence Cuvée 2012
34-34% cabernet franc és sauvignon , 30% merlot és 2% petit verdot, sukorói területről, 20 hónap első töltésű magyar fában. Vaníliás, fűszeres, tejeskávés illatvilág, csipetnyi dohánnyal, étcsokoládéval, elegáns hordóhasználattal, a sötétbogyós gyümölcsök jelenleg csak a háttérben muzsikálnak. Nagyon tömör anyag, a tannin is érdesebb az eddigiektől, de savai kellő lendületet biztosítanak. Áfonyás, szedres gyümölcsös ízei teltek, sokrétűek, hosszan búcsúznak. A könnyedebb gyümölcsösebb borokat jobban kedvelem, de nehéz lenne belekötni. Szintén pályája elején. 7 pont (91)

Szentesi Pince Nadapi Cabernet Sauvignon 2012
Pázmándi területről, 20 éves tőkék, 0,5 kg-os tőketerhelés, 20 hónap francia fában. Illata kirobbanóan friss, áfonyás, szedres gyümölcsökkel, kakaóbabbal. Lendületes korty, nagyon szép finomszemcsés tannin, az érett alapanyagnak szép savak adnak tartást, elegáns szerkezet. Nem nehézkes, de mégis hatalmas anyag, zabolázatlan erő, rengeteg érett gyümölcs, lecsengése ennek a leghosszabb. Szintén nagyon fiatal, kevés ilyen elegáns hazai cabernet sauvignont ittam. Erős 7 pont (92).

Szentesi Pince Nadapi Tarcali kék 2013
Későn érő fajta, még a cabernet sauvignonnál is később érik, a Szerémségi Tarcal településről eredeztetik. Mivel ebből is kis mennyiség van, ezért szintén üvegballonos tétel, ennek ellenére illatában mintha egy kis étcsokoládé is jelentkezne a kirobbanó szedres, áfonyás gyümölcsösség mellé. A test közepesnél nagyobb, a tanninok enyhén szárítanak, de az évjárat adta friss savak kellő tartást biztosítanak az áfonyás, cseresznyés gyümölcsöknek. Nagyon tetszett, egy elegáns hordó még ennél is nagyobb magasságokba emelné, de a 7 pont így is jár (90). 

A pincénél kóstolt régi fajták mindegyikét meghatározó borélményeim közt tartom számon. Aki csak egy kicsit is nyitott, vagy kíváncsi, hogy milyenek lehetnek ezen fajták borai, mindenképpen látogasson el a budaörsi pincébe, mivel egy ilyen látogatás felér egy komolyabb mesterkurzussal. Persze a kóstolt borok tanulsága szerint annak is érdemes ellátogatni, aki a világfajtákban hisz, azonban én úgy érzem, hogy hosszú távon a magyar borok jövője a régi fajtáinkban keresendő, hisz ezek a borok nemcsak hogy izgalmasak, szerethetőek is, és ami a legfontosabb egyediek. Egyediek, amivel ki lehet tűnni a tömegből.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy az én életemben nem fog bekövetkezni akkora változás, hogy a bevásárlóközpontok polcai roskadozzanak ezektől a boroktól, de a folyamat elkezdődött, a bizonyíték kézzel fogható, már csak egy kicsit több kísérletező kedv hiányzik borászainkból, (tisztelet a kivételnek).

Köszönet Szentesi Józsefnek a ránk szánt idejéért, kitartást és jó egészséget, hogy a jövőben még több borral örvendeztethesse meg a nagyérdeműt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr738262052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása