The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Levegőt!

Mire jó a szellőztetés?

2016. január 11. - sweetsole

A múlt héten parázs vita kerekedett az egyik fórumon a borok levegőztetésével kapcsolatban, konkrétan a Posta Borház 2013-as kadarkáját érte a vád, hogy bizony „benne van a kehe”, akármit is jelentsen ez. Erre válaszolt Kató András, hogy kehe ugyan nincs benne, de a szellőztetést meghálálja. Jött is a kontra, minek egy 2013-as kadarkát levegőztetni?

A hajtás után néhány gondolat a szellőztetésről.
levego.jpg

A dekantálás az idősebb borok esetén ajánlott az üledék eltávolítására. Ez rendben is van, viszont én hosszan nem szellőztetném őket, mivel gyorsabban szét is eshetnek, akkor pedig oda a régóta áhított parádénak. Igazából az üledéket sem önteném le, hisz ez maximum az utolsó poharakat befolyásolja.

Az én tapasztalataim szerint a levegőztetésnek inkább a fiatal boroknál van létjogosultsága, és főleg a tanninosabb, testesebb fajtáknál. Ilyen esetben a fiatalon akár 5 éves bort is érthetünk, a kérdés inkább az, hogy mikor került palackba. A palackozást követő két, három évben a testesebb boroknál elengedhetetlen a levegőztetés, de egy könnyebb kékfrankossal is csodákat művelhet a szellőztetés. Természetesen a bábból nem minden esetben lesz pillangó levegő hatására, de ami ennyi idősen szétesik egy-két óra levegőztetés után, azt kár is tovább tartogatni.

Egy rendezvényen, borbárban, vagy egy gyorsabb menetű kóstolón csak pillanatnyi benyomásokat szerezhetünk, ami arra elegendő, hogy ki-ki eldönthesse szeretne-e az adott borral részletesebben is megismerkedni, és akkor még nem is ejtettünk szót a köpni vagy nyelni kérdéskörről.

Vallom, hogy egy bort igazán úgy lehet megismerni, ha legalább két-három napon keresztül kóstoljuk. Tudom, erre csak otthoni környezetben van lehetőség, egy nagyobb társaság esetén néha még ott is nehéz megállni, hogy maradjon másnapra, de inkább bontsanak mellé egy fajtatársat, így legalább lesz egy kis összehasonlítási alap. Házi kóstolóinkon egyébként szeretettel alkalmazzuk azt a módszert, hogy a palack tartalmát kiöntjük egy dekantálóba, majd azonnal vissza az üvegbe. Ha esetleg egy-két decit letöltünk másnapra kis üvegbe, akkor bőven érintkezik annyi levegővel, hogy 1-2 óra alatt kinyíljon.

A folyamat akár gyorsítható különféle kütyük segítségével, pl.: magic decanter, de szánjunk inkább időt a lassú szellőztetésre, hisz a természetben lezajló gyors változások sem vezetnek jó dolgokhoz, pl.: tornádók kialakulása, frontok hatása az emberi szervezetre.

Álljon itt néhány bor a közelmúltból, ami pozitív metamorfózison ment keresztül levegő hatására (másnapra mindegyik szebb arcát mutatta):
     Chateau Saint Cosme Les Deux Albion 2012
     Wassmann Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc 2011
     Vajra Freisa 2011
     Claus Preisinger Blaufränkisch 2013
     Umathum Blaufränkisch 2013
     Heinrich Blaufränkisch 2013
     Weninger Kékfrankos 2013
     Vida Öreg Tőkék Kadarkája 2013

És hogy egy fehéret is említsek:
     Heymann-Löwenstein Schieferterassen 2014

Igazából a lényeg, hogy igyon mindenki kedve szerint, de bátran kísérletezzen.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr228249038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása