The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Kékfrankos vs Blaufränkisch

Az alapok

2016. január 06. - sweetsole

Keresem a kékfrankost, mert vörösboros tekintetben ebben a fajtában látom a kitörési lehetőséget. Na jó, látnám a purcsinban, laskában és csókában is, de azok csak elenyésző területen teremnek, a kadarka időjárási érzékenysége révén esik ki. Marad  a kékfrankos, mely szinte minden borvidékünkön megtalálható, 8000 hektárjával a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta, az osztrákok már valamelyest ki is taposták az ösvényt, csak rá kéne lépni. Ennek ellenére nagyon kevés pince helyezi szortimentjében előtérbe a kékfrankost, hirtelen csak Karner Gábor, Franz Weninger és a gyönki Grál Borpince jut eszembe.

Egyszerű koncepció, három 2013-as osztrák alapkékfrankos mellé a tervek szerint három magyar került volna, melyből aztán négy lett egy felvidékivel kiegészítve. Mindhárom osztrákot 10 euro körüli áron szereztük be, de inkább alatta, míg a magyarokat és a felvidékit 3.000,- feletti áron, tehát enyhe lejtést adtunk a hazai pályának. A borokat vakon kóstoltuk, a leírások kóstolási sorrendben következnek.

kekfrankosok.jpg

Orsolya Kékfrankos 2013
Illatra visszafogott, inkább a fűszerek dominálnak, a cseresznye és a meggy csak halványan a háttérben, de pörgetéssel valamelyest erősödik. A korty intenzívebb, cseresznyés meggyes gyümölcsökkel, jó egyensúllyal, de egy kicsit rövid lecsengéssel. A visszakóstoláskor határozottan kevesebbet mutat. Az árához mérten enyhe csalódás. 5 pont (84)

Stiegelmar Blaufränkisch 2013
Elsőre rumos meggy, lekvárosabb gyümölcsök, szép savak, remek meggyes gyümölcsök a lecsengésben, melybe belerondít egy kis meggymagos kesernye. Visszakóstolásnál jön a fekete leves, határozott lábszag. Nem istállós, hanem tipikus férfiöltöző, nem kecsegtet semmi jóval, így bőven marad másnapra, de nem szépül meg, ihatatlan, teljesen szétesik. A 3 pont (80) a nyitáskori teljesítménynek szól.

Heinrich Blaufränkisch 2013
Enyhe animális illattal nyit, de percek alatt kipörgethető, inkább az üvegdugó miatti redukcióra tippelnék, mert másnapra sokkal szebb arcát mutatja. Első nap intenzív hordó, de minőségi fás jegyek, fűszerek és érintésnyi vanília, fekete meggyel. A korty savdomináns rengeteg meggyel és cseresznyével, de nagyon frissnek hat, vagy nevezzük inkább nyersnek. Simán fektetném még, mivel a visszakóstolásra, de főleg másnapra sokat kerekedik. 6 pont (86) mely inkább a másnapi formának szól.

Vylyan Kékfrankos 2013
A hét bor közül ez van a legjobban megküldve hordóval, mely szép ugyan, de határozottan elnyomja a gyümölcsöket. Intenzív vanília és fűszerek, a háttérben cseresznye és meggy. A korty sokkal szebb egységet mutat, rengeteg meggy és cseresznye, finom fűszeresség, kis csokoládé, szájban már közel sem annyira bántó a hordó. Az egyensúly remek, nincsenek bántó élek, a lecsengés intenzív és hosszú. Osztrák bort tippeltem volna, de a leleplezés után pozitív meglepetés. 6 pont (87) Másnapra sajnos nem maradt, így nem tudjuk meg milyen irányba változott volna.

Bott Frigyes Kékfrankos 2013
Az előző borhoz képest sokkal hűvösebb karakter, fanyar meggyel, ribizli, málna és cseresznye, visszafogott hordó, díszítő fűszerekkel. A kortyban lendületes savak, fanyar gyümölcskoncentrátum, remek lecsengés. Lendület és friss gyümölcsök, ezt az irányvonalat nagyon szeretem. 6 pont (88) Másnapra sajnos ebből sem maradt, de fogunk még találkozni ezzel a borral.

Grál Borpince Pelzberg Kékfrankos 2013
Elsőre ebben is lappang egy kis fülledt animalitás, de mint a Heinrich és az Umathum esetében itt is az üvegdugó számlájára írnám, mivel nagyon gyorsan kiszellőzik. Illatában elegáns hordó, csipetnyi vanília, fűszerek, kirobbanó cseresznyés, málnás gyümölcsösséggel kísérve. A korty remek szerkezetű, friss savak, érintésnyi tannin, hatalmas pirosbogyós gyümölcskosár. A korty alapján még fiatal ugyan, de nagyon szerethető. 6 pont (88) Másnapra sajnos ebből sem maradt.

Umathum Blaufränkisch 2013
Szintén a földes, avaros, enyhén istállós illattal nyit, ennek nem is elég egy röpke pörgetés, egy kicsit hosszabb idő kell, hogy kiszellőzzön, igazából másnap mutatja meg magát igazán. Addigra teljesen átalakul, kinyílik, kivirágzik, megtelik gyümölcsösséggel. A korty az eddigiekhez képest nagyobb testű, tömörebb, de ugyanúgy tele van gyümölcsökkel, mint az előző két bor. Másnapra a korty még szebb lesz, az alkotók mégjobban egymásba simulnak. 6 pont (87-88).

A résztvevők közül négy embertől sikerült begyűjtenem a pontokat, az első háromra leadott szavazok 3 / 2 / 1 pontot figyelembe véve az alábbiak szerint alakultak:
Heinrich 2 pont
Vylyan 3 pont
Umathum 4 pont
Bott Frigyes / Grál 8-8 pont

Egyik bor sem emelkedett ki a mezőnyből, egy erős közepes szintet hoztak. A két szebbik osztrák másnapra lényegesen szebb lett, míg a Stiegelmar teljesen magába roskadt. A magyarok közül csak az Orsolyából maradt másnapra, sajnos menthetetlenül kiürült.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr348205114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása