The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Hibamentesen

Cloudy Bay páros

2015. december 28. - sweetsole

Nem tudom ki, hogy van vele, de engem egyre jobban rabul ejtenek a szigetország borai. Az is lehet persze, hogy Európába csak a krém jut el, de eddig csak hibamentes borokat kóstoltam Új-Zélandról, más országokkal közel sem ennyire rózsás a helyzet. Persze ezért az élményért mélyebben zsebbe kell nyúlni, a két tétel itthon is beszerezhető volt (éppen évjáratot váltanak) hozzávetőlegesen 18 ezer forintért. A borok azonban a frankfurti reptérről érkeztek kevesebb, mint 14 ezer jó magyar forintért. Hogy megérte-e? A tovább után kiderül.

cloudy_bay.jpg

A pincészetet 1985-ben alapították a déli szigeten, egy közeli öbölről kapta a nevét, jelenleg a Moet Henessy birodalom része, 140 hektáron gazdálkodnak négy dűlőben, fő fajtáik a sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir, de minimálisan rizling, tramini és szürkebarát is megtalálható a szortimentben.

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2014
A 2014-es évben a fagymentes telet követően a virágzás és a kötődés ideális volt, a hűvös január ellenére a szüret az elmúlt 30 év második legkorábbi időpontjában kezdődött, az április elején érkező jelentős mennyiségű csapadék a jó minőségű termést már a pincében találta.
A szín lé 48-96 óra hideg áztatást kapott fejtés előtt, majd acélban erjesztették faj és vadélesztőkkel, egy részét magasabb hőmérsékleten. A legjobb tartályok összefejtésével alakult ki a végleges brand, a 7,3 g/l savhoz mindössze 2,0 g/l maradékcukor társul, 13,5% alkohol mellett.
Ha egy színnel kéne asszociálni az illatot, akkor tíz emberből kilenc a zöldet említené, hisz kirobbanóan vágott füves, zöldpaprikás, bodzás. Persze akad még itt egres, mangó, grapefruit és egyéb trópusi gyümölcs is, melyek igazán a kortyban bontják ki szárnyuk, mely lendületes, vibráló savakkal, roppanó gyümölcsökkel, hihetetlen frissességgel rendelkezik. Illat és íz kavalkád, etalon sauvignon blanc, lehetetlen nem szeretni, nehéz betelni vele. Mindezt úgy, hogy több mint 1 millió palack készül belőle. 7 pont (91-92)

Cloudy Bay Pinot Noir 2012
A 2012-es évjáratban a meleg tavaszt egy hűvös, felhős nyár követte, már a szőlővirágzásánál is gondok voltak, a napsütéses órák száma a legalacsonyabb volt az elmúlt 80 évet tekintve. Az évjáratot a szokatlanul meleg ősz mentette meg, de a termésátlag így is 25%-al alacsonyabb volt a megszokottnál.
6 féle klón termése, acélban erjesztve, majd 12 hóanpig francia hordóban érlelve, melyek 40%-a új, a többi másod és harmad töltésű. 5,64 g/l sav, 2,4 g/l maradékcukor, 13,5% alkohol.
Kirobbanóan gyümölcsös illat, friss pirosbogyósok, málna, eper, ribizli, enyhe földes, gombás tónussal és nyakon öntve egy csipetnyi elegáns hordóval, fűszerekkel és csokoládéval. A korty nagyon friss, ropogós pirosbogyósokkal, hecsedli, málna, szilva és szamóca, érintésnyi finomszemcsés tannin, kis csokoládé, harmónia felsőfokon. Talán a lecsengése rövidebb a kelleténél, de szálaznivaló és szerethető. Legfőbb erénye, hogy a franciákkal ellentétben már fiatalon is könnyen adja magát. 7 pont (91)

Nem volt ugyan olcsó a két bor, de határozottan megérik az árukat, alkalom adtán mindkettőt megvenném újra.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr28202344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása