The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Szicíliai kitekintés 3

COS Frappato 2014

2015. december 15. - sweetsole

Mi is az a Frappato? Egy Szicíliában őshonos szőlőfajta, mely könnyed, alacsony tannintartalmú gyümölcsös borokat ad. Általában házasításban végzi Cerasuolo di Vittoria néven, Szicilia egyetlen DOCG besorolású borában, mely kötelezően 30-50% Frappato és 50-70% Nero d’Avola összetételű. Itt csak a másodhegedűs szerepét tölti be, de napjainkban egyre gyakrabban palackozzák önállóan is, hisz a nemzetközi fogyasztási trendek az őshonos, ritka szőlőfajták felé fordultak, amit Szicíliában ki is tudnak használni. Mellékes szál, hogy itthon Cabernet Franc-ból épül az új irány, de szerencsére vannak ígéretes projektek is, lásd itt és itt.
 image-2015-12-12-08-10-30.jpg

A COS pincészetről itt esett pár szó egy boruk kapcsán, most egy kicsit bővebben is kitérnék történetükre.
A pincészetet három iskolai barát alapította 1980-ban, melyből ma már csak ketten vannak a pincészet életében, Giambattista Cilia és Giusto Occhipinti, a harmadik alapító Cirino Strano. A szőlőt a kezdetekben szüleik területeiről szerezték, 1983-tól Angelo Gaja használt Francia hordóiban érlelték azokat. A 80-as évek végére rajtuk is teljesen eluralkodott a barik láz és a túlérett Nero d’Avola-ból készített bor, de egy Isteni sugallattól vezérelve a 90-es évek elején átálltak a kevesebb hordó több jelszóra. Napjainkban inkább a nagyhordók használata domináns a pincénél, de posztunk tárgya nem is látott fát. 2000 óta jelentős az amforák használta is, 150 darab 400 literes agyagedénnyel rendelkező pincéjükben minden évben egy fehérbor és egy vörös házasítás is készül Phitos néven. A szőlőművelés és borkészítés organikus, biodinamikus keretek között történik. Jelenleg 30 hektárt művelnek, éves szinten átlagosan 170 000 palackot töltenek meg.

Lássuk, hogy muzsikált életem első tiszta Frappatoja.

COS Frappato 2014
Kovaköves, mésztartalmú agyagos talaj, organikus művelés, 5000 tőke/hektár, 12 éves tőkék, természetes borkészítés, betonban erjesztve és érlelve. Nagyon érdekes, egyedi illat, nyers hús, bőrösség, de mellette virágok és pirosbogyósok, főleg cseresznye és szamóca, így együtt az egész egy nagyon szokatlan elegyet képez, érdekes, de nem feltétlen elbűvölő, inkább egy könnyed, természetesség árad belőle. Hosszan vizslattam, nem sokat változott két nap alatt. Ízben is ugyanolyan érdekes, mint illatban, benne van a bőrös, animális zabolázatlanság, de nagyon szépen kíséri a cseresznyés gyümölcsösség, első nap remek savak, könnyedség, érintésnyi tannin. Az ízek hosszan megmaradnak, de nehéz eldönteni, hogy szeretem vagy sem.Másnapra határozottan romlik az állapot, a savak mindent felülírnak, így inkább csak érdekes mint jó bor, de felteszem, hogy lenne bőven ideje fejlődni a palackban. 12,4 euro, határozottan kapufa, nem venném meg még egyszer. 4 pont (81)

Mivel tiszta Frappatoban még szűz voltam, nem tudom eldönteni, hogy maga a fajta ilyen, vagy erősen közrejátszik a borászat filozófiája, azaz a természetes borkészítés. Gyanítom, hogy inkább az utóbbi, bár a fent linkelt bor esetén nem érződött ennyire a természetes boros hangulat. Egyelőre házasításban jobban tetszett a fajta, de tananyag van még, egy másik pincétől, melyre hamarosan sort kerítek.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr998171926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása