The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

A Franciák újbora

Le Beaujolais Est Arrivé!

2015. december 09. - sweetsole

A Beaujolais Nouveau története mindössze rövid múltra tekint vissza, hisz maga a borvidék is csak 1937-ben kapott AOC besorolást. Ebben az időben az újbor legkorábban december 15 után kerülhetett forgalomba, melyet 1951-ben módosítottak, ami november 15-ét jelölte meg az újborok legkorábbi forgalomba hozatalára. 1960-ban mindössze 1000 hektoliter újbor fogyott, de a következő évtized kampányainak köszönhetően, 10 év alatt a mennyiség 100 ezer hektoliterre nőtt. 1985-től a forgalombahozatal időpntját november harmadik csütörtökére változtatták. Napjainkra kicsit válságba került a Beaujolais Nouveau sikertörténete, hisz az eladott mennyiségek csökkennek. Mindenesetre a borvidéket kitörölhetetlenül feltették a bortérképre.

20151202_185547.jpg 

Az újbort hagyományosan Gamay szőlőből készítik, szén-dioxidos erjesztéssel. A fürtök sértetlenül kerülnek tartályba, ahol szén-dioxiddal gátolják meg a levegővel való érintkezést. Az erjedés az alsó bogyókban indul meg, mivel azokat a felsők súlya összenyomja, így további CO2 keletkezik, a felső rétegekben pedig a bogyókon belül indul meg az erjedés, mely általában 3-4 nap alatt végbe is megy. Az eredmény egy könnyű, friss, gyümölcsökben gazdag, alacsony tannintartalmú bor, rövid élettartammal. Fogyasztását maximum a szüret utáni húsvétig ajánlják.

Szinte mindegyik hazai kereskedés kínál ilyenkor újbort, mi kicsit késve két bort néztünk meg a legnagyobb kereskedőlánc kínálatból.

Lucien Lardy Beaujolais-Villages Nouveau 2015 Vignes de 1951
Eleven primőrség, már-már lilás szín, kirobbanóan málnás, meggyes, epres illatfelhő, mely gyümölcsök az ízben is visszaköszönnek. Könnyed, jóivású, tisztességes lecsengéssel és beltartalommal. Azért nem kell túl nagy anyagra gondolni, de belekötni sem nagyon lehet. Van mit tanulni a hazai meistereknek az újbor készítésről, gyümölcsök megőrzéséről. Gyenge 6 pont (86). 2.890,-

Jean-Michel Dupre Beaujolais Nouveau 2015 Vignes de 1929
Színre nagyon hasonló, illatra és ízre viszont elmarad komájától. Itt a málna és szeder mellett van valami megfoghatatlan illatjegy, ami nem olyan kellemes, ront az összképen. Szájban ez is virgonc, gyümölcsorgia, talán savai kicsit élesebbek és a lecsengésbe egy kis kesernye is belerondít. Örömborozáshoz azonban ez is ideális. 5 pont (84). 2.890,-

Egyik bor sem volt csalódás, nagyjából azt kaptam, amit vártam, friss, nagyon primőrös nedűket, remek fogyaszthatósággal, mindkettő bátran ajánlható, kísérletező kedvűeknek akár kötelező is lehetne, de ennyi pénzért Ausztriában akár Umathum vagy Claus Preisinger kékfrankost is kaphatunk.

A hazai borászatoknál is tombol az őrület, itthon már Márton napra az asztalra kerülnek az idei tételek, sokszor teljesen feleslegesen. Nyilván megvan ezeknek is a piaca, de a kóstoltak küzöl nem tudnék emlékezeteset mondani.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr908143084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása