The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Két Zweigelt a kockás abroszon

Mayer Pince vs Sándor Zsolt

2015. december 02. - sweetsole

Két kispince, két zweigelt, egy a Bükkből, egy Tolnából. Még a nyáron szereztem be őket, kísérletező kedvemben voltam, elfogyasztásukra viszont csak most kerítettem sort.

 img_20151123_204959.jpg

Sándor Zsolt Bükki Zweigelt 2013
Sándor Zsolt pincéje Miskolc történelmi pincesorán, a Kis-Avas részen található. Elsősorban saját, vegyszermentesen művelt területeiről, adalékanyagok nélkül készíti borait a lehető legtermészetesebben. Termesztett fajták: zweigelt, purcsin, cserszegi fűszeres, chardonnay. A borvidék feltámasztása mellett borklubot szervez a Miskolciaknak. Purcsinjáról itt írtam korábban, de lássuk mit mutat a pince vörös alapbora.
Jelen borunk Mályi településen található Zúgó dűlő termése, rubin, fiatalosan csillogó szín, enyhe animalitás, kis földesség, mely gyorsan kiszellőzik, helyét, pirosbogyós gyümölcsök veszik át, áfonyával és málnával, kis virágosság, pihentetve minimális hordós kávésság. A kortyban lendületes savak, talán kicsit túl lendületesek is, remek tartást adnak a közepes testnek, a tannin épphogy érintésnyi, az illatban megtapasztalt gyümölcsökkel búcsúzó lecsengés. Szép arányok, kíváncsi lennék rá egy év múlva. 5 pont (84) 2.490,- huf. Van a pincének két válogatás zweigeltje is, lehet, hogy azokkal is teszek egy próbát.

Mayer Pince Zweigelt 2012
A Mayer pincéről sok információt nem tudtam összeszedni, a megadott weboldaluk a faceebookra irányít, ahonnan nem sok minden derül ki. Amit kinyomoztam, hogy a családi borászat több mint 120 éves múltra tekint vissza, a Duna felé futó löszdombok szőlőtermését Paks szívében található Sárgödör téri pincesoron, hagyományos módon, adalékanyagok hozzáadása nélkül dolgozzák fel. Termesztett fajták: merlot, kékfrankos, zweigelt, olaszrizling, rizlingszilváni. Lássuk a bort:
Egy fokkal sötétebb bíbor szín, illatra kicsit kuszább mint bükki társa, enyhén fűszeres, kis hordóval, visszafogott szederrel és málnával. A korty nagyon hasonló, a savak szinte élesek, nagyon lendületessé teszik a kortyot, de kevesebb gyümölcsösséget tartogat és lecsengése is rövidebb. Nem egy nagy anyag, de ez is jól iható, nehéz lenne választani a két bor közül. 4+ pont (82) Jelenleg már a 2013-as évjárat fut, ára 2.050,- huf, talán azzal is teszek egy próbát.

Kishazánkban sajnos kevesen foglalkoznak a fajtával, és aki termeszti is, nem ebből készíti zászlósborát, kivéve talán Ráspit. Rajta kívül az Orsolya pincénél bukkan még fel néhány évjáratban, pedig ha valaki egyszer megkóstolja az Umathum pince Ried Hallebühl valamelyik évjáratát, felteheti a kérdést:
Miért csak ilyen kevesen foglalkoznak itthon zweigelttel?

Mindenesetre mindkét pince jó úton halad, kitartást, szép borokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr698127428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása