The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

A Kapi dűlő csodái

Disznókő Kapi Aszú vertikális

2015. november 25. - sweetsole

Utolsó posztomban szereplő mini tokaji évjárat bemutató keretében megrendezésre került három mesterkurzus is, melyekből a Disznókő Kapi Aszú bemutatóját választottam. A 2011-es Kapi aszú szeptemberi bemutatójáról itt és itt olvashattok. A 2005-ösre az év végi toplisták alapján régóta fentem a fogam, most végre sikerül egy kóstoló keretében jutányos áron, szinte ingyen megízlelnem. A mesterkurzus árában ugyanis benne volt egy ajándék új Riedel Furmint pohár.

0.jpg

A Disznókő birtok 1992 óta az AXA-Millésimes a tulajdona, akik többek között a bodeux-i Château Pichon-Longueville, a Château Cantenac-Brown, a Château Suduiraut, illetve a portó-i Quinta do Noval tulajdonosai is. Az informatív weboldalukon rengeteg információ található a filozófiájukról.  Ők számítanak a modernkori tokaji aszú megteremtőjének, mind 5, mind 6 puttonyos aszúikra az alacsonyabb cukortartalom és magasabb alkohol / sav jellemző. Jelenleg 104 hektáron gazdálkodnak. A borokat Lesti Zoltán kereskedelmi vezető mutatta be, bevezetőjében szót ejtett a dűlőről, majd minden bor előtt az adott évjáratról is.
A Kapi dűlőben eddig 24 szüret volt a pincészet alapítása óta, a tőkéket 1994-95-ben telepítették, de mindössze három alkalommal készült el a dűlő nevével jelzett csúcstétel. A dűlő déli fekvésű 150-180 méteres tengerszint feletti magasságban, talaja ásványi anyagokban különösen gazdag löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagtalaj. Aszú csak a dűlő felső kétharmadában termő szőlőből készül, az alsó harmadot csak szárazbor készítésre használják.

A mesterkurzus előtt közvetlenül volt szerencsém még megkóstolni a pincészet 1413 Édes Szamoródni 2012-es tételét, mely könnyed barackos, trópusi gyümölcsös, citrusos illattal megáldott, lendületes savak által vezetett bor, őszi és sárgabarackkal, trópusiakkal, kis hordó vaníliával. Krémes, kényeztetés, könnyed játékosság, kicsit édesbe hajló lecsengéssel. 6 pont (89)

6 puttonyos Kapi Aszú 2011 2011 forró és száraz év volt, korai éréssel, de pára hiányában kevés botritisszel, a szemek inkább töppedtek voltak magas koncentrációval. A szüret három lépésben történt, szeptember közepén, majd október és november elején. A válogatott aszúszemeket zajos erjedésben lévő mustban áztatták, ehhez az első szüret és a második szüret alapborát használták fel 2/3 / 1/3 arányban. 100% furmint, 164 g/l maradékcukor, 10 g/l sav, 12% alkohol. Nagyon friss illat, mézzel, citrusokkal, sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel. Hihetetlen citrusos savak, szőlős, barackos, narancsos trópusi gyümölcsösség, egyensúly és harmónia. A fiatal aszúkra jellemző könnyedség, nagyon jól fogyaszthatóvá varázsolja a bort. Desszert helyett is tökéletes. 8 pont (95)

1.jpg 

6 puttonyos Kapi Aszú 2005 2005 hűvösebb, csapadékosabb év, majd november közepéig nagyon szép vénasszonyok nyara. Alacsony mennyiségű aszúszem, de magas minőség. A szüret itt is három lépésben történt, szeptember közepén valamint október és november elején. A két utóbbi szüret termése került felhasználásra 60/40 arányban. 165 g/l maradékcukor, 10,7 g/l sav, 12% alkohol. Sokkal érettebb illat, itt már megjelentek a tercier jegyek, gombával, lekvárosba hajló, aszaltas barackkal, naranccsal, , trópusi gyümölcsökkel. A korty sokkal frissebb mint az illat alapján várható, virgonc citrusos savak, cukor mintha nem is lenne, aszalt gyümölcsök, szétszálazhatatlan, hihetetlen sav-cukor játék, végtelen lecsengés. A korty alapján nagyon fiatalnak hat. Az egyik kóstolótár poharában egy 2006-os Oremus 6 puttonyos játékszernek tűnt mellette. 9 pont (97)

2_1.jpg 

6 puttonyos Kapi Aszú 1999 1999-ben forró és száraz nyár biztosított egyenletes és gyors érést, majd ideális botritisz kialakulás és töppedés következett, egyszóval ideális tokaji évjárat volt. A szüret két lépcsőben történt október elején és október végén. 155 g/l maradékcukor, 11,2 g/l sav, 11,8% alkohol. Illatában érett jegyek, gomba, dió, aszalt gyümölcsök, karamellás jegyek, ez már kevésbé az én világom. Amit viszont ízben nyújt az ismét lehengerlő, élő savak, de a korty már enyhén krémesbe hajlik, mézes aszaltas trópusi gyümölcsök, végtelen lecsengésben. Az öregedés jegyeit csak a friss gyümölcsök átalakulásában mutatja, egyébként ez is kortalan, mindenesetre nem hiszem, hogy ennél szebb lesz valaha. 8 pont (94)

3.jpg 

A végére egy meglepetés tételt kaptunk: Disznókő Kapi Eszencia 2015 800 gramm körüli cukor, lassan csurdogál akár a méz. Illatra nem mutat sokat, enyhén mézes, barackos, de a korty annál érdekesebb, citrusos savak, de ugyanakkor mézes is, kajszibarackkal. Mint bor értelmezhetetlen, olyan mintha egy citromos mézes barack koncentrátum lenne, nagyon tömény, szétszálazhatatlan, maga a desszert. Ha lehet pontozni akkor 9 pont (96)

4.jpg 

A Kapi Aszúk tényleg valami különleges élményt nyújtottak a sétáló kóstolón tesztelt aszúkhoz képest. Remek kóstoló volt, külön köszönet a borokat bemutató Lesti Zoltánnak. A kóstolón saját költségemen vettem részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr458102442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása