The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

FineWines Borestek: 3. Születésnap

Örömborozás

2015. november 18. - sweetsole

A jól értesültek méltán kedvenc kereskedése a FineWines/Riseling.hu harmadik születésnapját gyűltünk össze megünnepelni, melyre a meghívó remek sort ígért. Aki részt vett a kóstolón, lehetősége nyílt ritkaságokat kóstolni, a képviselt picék egyes tételeinek régebbi évjáratait, valamint Feri válogatott kincseit a borhűtő mélyéről. A borvilágot bebarangoltuk széltében hosszában, lássuk megtörtént-e a varázslat.

finewines_szulinapi_sor.jpg

Mivel délután a Mitiszol? fesztiválon kóstoltam egy-két tételt, nem voltam a legjobb formában, tompának éreztem mindent, de többször nem követem el ezt a hibát, egy nap egy kóstoló bőven elég.

Georg Mosbacher Weissburgunder 2014
Kezdésnek ki-ki választhatott a csütörtöki TüTüs rendezvényről megmaradt Mosbacher borok közül, nekem egy pinot blanc jutott, vákumolás nélkül 2 napja nyitva, friss virágos citrusos illat, közepes test, remek savszerkezet, szép gyümölcsökkel, főleg őszibarackkal. A vadonatúj Zalto pohár beavatására tökéletes választás volt. 5 pont (84)

Georg Breuer Heunisch 2012
Heunisch vagy más nevén Gouais blanc, mely a filoxéra miatt szinte teljesen eltűnt. Rengeteg jelenlegi fajta ősének tekinthető, többek között a rajnai rizling, chardonnay, furmint, aligoté, gamay is e szőlőfajta keresztezésével jött létre. A pince 2004 óta mindössze párszáz tőkét művel a Rottland dűlőben, éves szinten maximum 600 palackot töltenek le belőle. A fajta vékony héjú gyümölcsöt terem, markáns savú borokat ad. Füstös, köves, ásványos illat, volt egy érdekes karakterjegye, melyet nem tudtam meghatározni. Penge savak, őszibarack, trópusi gyümölcsök, közepesen hosszú lecsengés. Szájban tipikus német rizlinges karakter, mely szerintem inkább a pincében található élesztők és feldolgozásmód eredménye (akárcsak a Mosbacher Pinot rozé esetén a rieslinges jegyek). Mint ritkaság élmény, mint bor kevésbé meggyőző. 6 pont (86)

Georg Breuer Orleans 2012
Magáról a szőlőfajtáról ezen a linken tájékozódhatnak a német nyelvet bírók. Szintén a filoxéra áldozata, 1921-ben kihaltnak nyilvánították, és csak 1981-ben fedezték fel újra. Összesen 600 tőkét művelnek a pincészetnél a Schlossberg dűlőben 2000 óta, éves szinten 400 palack készül, kis fahordós erjesztéssel, mely cseppet nyomot is hagy az illatán, enyhe füstösség, neutrális, körtés, barackos illat. Nagyon karcos, acélos savakkal bír a bor, fanyar citrompótlós jegyeket kölcsönözve. Hússzú a lecsengése, de mindent elnyom a citrusos ízvilág. Csak savfetisisztáknak. 5 pont (85)

Mosbacher Sauvignon Blanc Fumé 2013
Több évjáratát is kóstoltam ennek a bornak, a legjobban talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy az újvilág találkozása az óvilággal. Hordóban érlelt seprőfelkeveréssel, szűretlenül palackozva. A korábbiaktól eltérően, most nem uralkodott az illaton a hordó, szépen beépült, inkább az érettebb trópusi gyümölcsös jegyek uralták, mangó, maracuja, licsi, kis egres, illat alapján nem feltétlen tisztán sauvignont tippelnék. Közepesnél nagyobb test, remek gyümölcsösség, a maradékcukor mellett az intenzív savak biztosítanak felejthetetlen, hosszú lecsengést. 7 pont (90).

Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg 2011
Petrolos, nagyon tömény, érett aszalt barackos, trópusi gyümölcsös, ásványos szálazhatatlan illat. Nem buja, inkább egy megfejtésre váró rejtvény, melyet egy pohár alapján lehetetlen megfejteni. Kíváncsi lennék, hogyan változna órák / napok alatt. Nagyon komplex, precíz savak, játékos egyensúly kis maradékcukorral, zamatos, lédús barackkal, körtével, trópusi gyümölcsök érett jegyeivel, perces lecsengésében a sós-édes jegyek folyamatos váltakozásával, hosszan megmaradó remek gyümölcsös ízekkel. Az est legszebb fehérbora. 7-8 pont (92-93)

Heymann-Löwenstein Schieferterrassen 2008
A moseli pince nem a borvidékre jellemző édesebb borokban utazik, inkább száraz borokat készítenek nagyon jellegzetes illatkarakterrel. High End pincészetként aposztrofálják maguk, így a pincészet alapbora is 18 euro környékén indul. A szokásos perverz dohányos, kátrányos, gumis, petrolos érett illatkarakterrel nyit, mely kipörgethető, de viszonylag gyümölcsmentes marad, inkább ásványos, köves, gyógynövényes jegyek uralják. Közepesnél nagyobb test, ízben több a gyümölcs is, de inkább krémesen kényeztet, kevésbé virgoncak savai. Alapborhoz képest remek, de a hűvösebb évjárat ellenére is érettebb karakter, mint a márciusban ugyanerről a területről kóstolt 2007-es, annál lényegesen kevésbé tetszett. Erős 6 pont (89)

Ata Rangi Pinot Noir 2012 Martinborough
Fajtajelleges, elsőre enyhén földes, gombás, remek hordófűszeres illatok, hecsedlis, cseresznyés, málnás, epres gyümölcsösség. Az illat alapján egy könnyed, laza szerkezetű bort vártam, mely tökéletesen be is igazolódott, már most is jól fogyasztható, szép gyümölcsösség, minimálisan szárító tanninok, nagyon jó egyensúly, de egy cseppet még fiatal. Örömborozásra már most is ideális, de kíváncsi lennék rá egy-két év múlva, amikor egy kis komplexitást is összeszed. 7 pont (90-91)

Maysara Asha Pinot Noir 2008
Vonzó, nagyon egységes, tiszta illat, beépült fa, remek hordófűszerek, pirosbogyós gyümölcskosár, cseresznyével, ribizlivel és málnával, az előzőnél teltebben, intenzívebben. Könnyed, légies test, pompás szerkezet, virgonc savak, tobzódó pirosbogyós gyümölcsösség, fanyar meggy, cseresznye és málna, meseszerű hordóhasználat. Amit az előző bornál hiányoltam itt már tetten érhető, remek érettségi állapot, szálazható, nagyon komplex és még mindig rendelkezik tartalékokkal. Vakon biztos nem mondtam volna 2008-asnak, fiatalabbnak hat. 7-8 pont (92-93)

Soter Mineral Springs Ranch Pinot Noir 2008
Egy fokkal mélyebb szín, érettebb, öregebb bort sejtető illatjegyek, dohányos hordós jegyek, fakultabb gyümölcsök, egy kevés virágosság, fűszeresség, de kevésbé szofisztikált, esetleg máshogy érik a parafa alatt. Ízre nagyon szép gyümölcsös, cseresznyés, hecsedlis, fűszeres, ízig vérig pinot noir, mindenféle hiba nélkül, de különösebb erényeket sem tud felvillantani, az érésben előrébb tart mint a Maysara, ezt már nem tartogatám. 7 pont (90)

Ogier Cote Rotie Reserve 2011
A múltkori Rhone kóstolón volt már szó a pincéről, jelen borunk körülbelül 40 éves tőkék termése, gránitos, palás talajról, 20%-a kap újhordós érlelést, a nagyobbik rész régi hordókban érik. Elsőre visszafogott illat, nagyon falja a levegőt. Az est végéig megőriztem az egyik poharamban, addigra nagyon szépen kinyílt, mély, szilvás, feketebogyós gyümölcsös illat, elegáns hordóhasználat, remek fűszeresség. Szájban fiatalos, közepesnél nagyobb test, érezhető, de cseppet sem bántó tanninok, nagyon szép gyümölcsösség, fókuszált hosszú lecsengés. Nagyon fiatal, korai még piszkálni. Erős 7 pont (92)

Mills Reef Elspeth Trust Vineyard Gimblett Gravels Cabernet Sauvignon 2010
Hűvös illat, remek hordóhasználat, kis csokoládé, pörkölési aromák, fűszerek, nagyon friss, intenzív sötétbogyós gyümölcsösség, feketeszeder és áfonya. Koncentrált, de mégis légiesnek ható, harmonikus korty, simogató tanninok, nagyon szép sötétbogyós gyümölcsösség, szép savaka kölcsönözte lendület és perces lecsengés. A 14-es szeszt elnyeli, fiatal még, de már most is remekül fogyasztható. 7-8 pont (92-93)

Desdentientes De J. Palacios Moncerbal Corullon 2011
650-740 méter magasan fekvő, 1,74 hektáros terület, sziklás, kvarcitos, köves talajú dűlő, 60-100 év közötti tőkék, 100% mencia, évente 2500 palack, néhány magnum és dupla magnum. Nagyon szép virágos, ibolyás, narancsos illat, meggyes, cseresznyés, áfonyás gyümölcsökkel, prémium hordós aláfestéssel, fűszerekkel, fahéjjal, kis csokoládéval. Remek savak vezette korty, intenzív, meggyes, cseresznyés gyümölcsösség, behízelgő fűszeresség, kis bors, enyhén szárító tanninok, hosszú lecsengés. Fiatal és lendületes, a könnyed és a testes bor határán táncol, elegáns, remek fogyaszthatósággal, intenzív, összetett ízvilággal, pályája elején. Szíven talált. 7-8 pont (92-93)

Terra d’Aligi Tolos Montepulciano d'Abruzzo 2006
Mészköves, agyagos talaj, erjesztés acélban, majd 18 hónap újfában. Nagyon sötét, átláthatatlan szín, sötét mint a szurok. Illatában intenzív konyakos meggy, szépen integrált fa, gomba, zöldfűszerek, lekváros gyümölcsök. Masszív test, az ízben is lekvárosabb, érettebb gyümölcsök, hömpölygő, lehengerlő, nincsenek bántó élek, integrálta a hordót, az illatban tapasztalt alkoholos hév ízben nem jelenik meg. Szépen érett bor, melyet talán a csúcson sikerült elkapni. 6-7 pont (89-90)

Ascheri Barolo Sorano 2001
Kátrányos, szarvasgombás, földes, fűszeres illat, érett gyümölcsökkel, minimális fával, nemesnek és érettnek hat. Az enyhén tapadós tanninok még mindig érezhetőek, de teljesen fogyasztható, játékos savakkal kiegészülve nagyszerű tartást adnak a kortynak. A gyümölcsök kissé megkoptak, enyhén lekvárosak, de azért egész intenzívek, remek lecsengést biztosítanak. 14 éves bor létére irigylésre méltó állapotban van. 7 pont (91)

Ascheri Barolo Sorano 1998
Feri nem találta tökéletesnek az illatot bontáskor, ezért bontotta a 2001-est, de ezt is elhozta. És milyen jól tette. Egész szépen összeszedte magát szellőzéssel, nagyon hasonló karakter, talán kicsit füstösebb, és minden elemében visszafogottabb, mint a fiatalabb évjárat. Szájban is kevesebbet mutat, rövidebb a lecsengés, enyhén rusztikusnak hat. Soha rosszabbat. Erős 6 pont (89).

Biondi-Santi Brunello Riserva 1997
Végére maradt a nagyágyú, mely igazolta is nagyságát. Színben mintha nyoma se lenne a kornak, minimális karima, de szinte rubintosan csillog. Nagyon friss, fiatalos illatban is, intenzív cseresznyés, epres gyümölcsösség, enyhe rózsás virágossággal, elegáns hordó fűszerekkel, érintésnyi vaníliával, dohánylevéllel. A test közepesnél semmiképpen se nagyobb, szinte légies korty, intenzív, rengeteg friss gyümölccsel, friss savakkal, érintésnyi selymes tanninnal, remek, múlni nem akaró gyümölcsös lecsengéssel. Egyensúly felsőfokon, kortalan kivitelben. Tobzódás, álmodozás, révedezés. Ilyen rövid idő alatt egyszerűen kiélvezhetetlen, de így is álombor. Sajnos az ára horror, egy halandónak megfizethetetlen. Erős 8 pont (95) Mindenki gondolkodjon el egy pillanatra, hogy mit csinált 1997-ben.

Bruno Paillard BRUT MILLESIMÉ 2004 BLANC DE BLANCS
Az est végén még egy pezsgőt is kaptunk poharainkba, 100% chardonnay, champagne szívéből válogatott szőlő. 2004-ben kiegyenlített meleg évjárat volt, meleg száraz júliussal, mely enyhén stresszelte a szőlőt, de szerencsére az augusztusi heves esőzések, majd a meleg szeptemberi napsütés remek évjáratot eredményezett. 8 éves palackos érleléssel nyerte el komplexitását, majd 2013-ban degorzsálták. Citrusos, enyhén vajas, mandulás illat, csodálatos frissesség, citrusos savakkal, barackos, zöldalmás ízjegyekkel, hosszú lecsengéssel. Nem vagyok egy pezsgőfanatikus, de ez tetszett. 7 pont (90)

Remek este volt pazar borokkal, köszönöm, hogy részese lehettem. A Béterv lakásétterem által meglepetésként készített étkek tették az estét maradéktalanul teljessé. Történt ugyanos, hogy Botond a szokásos sajt / focaccia kombináció helyett egy pazar háromfogásos ételsorral lepte meg Ferit és a résztvevőket.

foetel.jpgdesszert.jpg

Nagyszerű élmény volt. Még egyszer boldog születésnapot, kitartást és sikerekben gazdag további éveket. A kóstolón saját költségemen vettem részt. Az első képet a FineWines facebook oldaláról kölcsönöztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr468081620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása