The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

6 Osztrák rajnai

KisBécsi látogatás

2015. november 16. - sweetsole

A KisBécs története mindössze fél éves múltra tekint vissza. A németvölgyi úton lévő kis borkereskedés napközben reggeliző, kávézó, funkciót tölt be, de akár egy könnyű ebéd is elfogyasztható az Osztrák alapanyagokból készített saláták, sajt és sonkatálak formájában. Az ínyencek egy süteményezéssel egybekötött kávézásra is betérhetnek. Estére a hely átalakul egy borbárrá, ahol egy folyamatosan változó kínálatból poharazhatnak a vendégek barátságos árakon. A weboldalon részletesen tájékozódhatunk a kínálatról, de az Osztrák borvidékekről is találhatunk egy-egy rövid leírást.

dsc_0787b.jpg

Havi rendszerességgel tartanak 1-2 kóstolót különböző tematikákra felépítve. Mi egy tisztán rajnai rizlingekre épített eseményen vettünk részt, ahol 6 pincészet 6 borán keresztül kaptunk betekintést a meghirdetettek szerint 6 borvidék boraiba. A valóságban ez inkább csak 5 borvidék volt, mivel a Fritsch pincészet ugyan wagrami székhelyű, de a kóstolt bor kamptali területről származik. Lássuk a kóstolt borokat.

Schwarzböck Riesling vom Bisamberg-Kreuzenstein 2014
A pincészet Bécs külterén Hagenbrunnban található, 23 hektár területen gazdálkodnak alsó ausztriában, Wienfiertel körzetben, többnyire a Bisamberg hegyen, melynek talaja tengeri üledékes, lösszel borított. A területek háromnegyedén fehér fajtákkal, főleg zöldveltelinivel foglalkoznak.
Borunk a Bisamberg felső területéről származik, a tőkék 14 évesek, 4000 tőke/hektár sűrűségű telepítés. Acéltartályban szabályozott hőmérsékleten erjesztett és érlelt tétel, március végéig finom seprőn tartva, majd 2015 májusában palackozva. Alc.: 11,5% / sav: 8,0 g/l / cukor: 8,4 g/l.
Friss illat, fehér virágok, őszibarack, de viszonylag egyszerű ornamentika. Ízében is hasonlóan friss, lendületes citrusos savak, a maradékcukor észrevehetetlen, nagyon könnyen fogyasztható, de kicsit gyors rövid lefutású korty. Remek belépő. 5 pont (83) 2.990,-

Huber Riesling Engelsberg 2014
A Huber birtok Reichersdorfban található, a Traisentali körzethez tartozik, mely Ausztria legkisebb borvidéke, mindössze 790 hektár. A család 1778 óta borászkodik, jelenleg a 10. generációs Markus Huber vezetésével, akit mellesleg a Falstaff 2015-ben az év borászának választott Ausztriában. A birtok jelenleg 25 hektár, melynek 75%-án zöldveltelini, 15%-án rajnai rizling, a maradék 5-5%-on pedig sauvignon blanc és sárgamuskotály terem. A borok 70%-át exportálják.
Borunk egy délkeleti fekvésű dűlő termése, magas mészkőtartalmú talajról, 4 órás héjon tartás, erjesztés és érlelés acélban. Alc.: 12,4% / sav: 7,2 g/l / cukor: 4,8 g/l.
Elsőre hűvös, visszafogott krétás illat, mely melegedve átvált egy virágos, barackos vonalra, de közel sem lesz olyan harsány mint az előző bor, de sokkal elegánsabb. Szájban harapható barackos gyümölcsösség, ropogós savak, precíz tisztaság és egyensúly. 6 pont (86) 3.990,-

Jurtschitsch Riesling Platin 2014
Ismét ugrunk egy borvidéket, következzen Kamptal, mely Wauchautól északkeletre található. A birtok családi vállalkozás, jelenleg a fiatal Alwin and Stefanie Jurtschitsch vezeti, akik Új-Zéland, Ausztrál és Francia területeken szerzett borászati tapasztalataik után vették át a birtok igazgatását. Organikus szemléletben művelik a szőlőt.
Több teraszosan művelt területről származó tétel, köves, palás talaj, kézi szüret, gravitációs feldolgozás, acélban erjesztve. Alc.: 12,5% / sav: 7,3 g/l / cukor: 3,1 g/l.
A pincészet belépő bora, mely már ilyen fiatalon is enyhe petrolos jegyeket mutat, citrusos, barackos friss gyümölcsökkel, melyek szellőztetve sajnos tompulnak kissé. Szájban szintén nagyon tiszta, friss, citrusos savak, barackos gyümölcsök, enyhe ásványosság a lecsengésben. Az előző bor egy hajszálnyit jobban tetszett. 5 pont (85) 4.990,-

20151112_193958_sajt-sonka.jpg

Sajt / sonkatál

Malat Riesling Steinbühel 2013
Kremstalban járunk, mely Wachau közvetlen keleti szomszédja. Ismét egy családi pince, alapítva 1772-ben, jelenleg 50 hektáros terület, 65%-án fehér szőlők, 35%-án vörösek, de utaznak, édesben, sőt 1976-ban ők készítettek először pezsgőt Ausztriában a családi pincészetek közül.
Hordalékos köves talaj, mészkővel, kézi szüret, spontán erjesztés acélban, majd nagy (4000-6000 literes) fahordóban érlelve. Alc.: 12,5% / sav: 6,2 g/l / cukor: 3,1 g/l.
Elsőre fülledt, de gyorsan kiszellőzik, petrolos, köves, érett, már-már mézes barackos aromákra váltva. Intenzív, savakban bővelkedő korty, trópusi gyümölcsökkel, őszibarackkal, melyek hosszan búcsúznak. Egyből érződik, hogy sokkal jobb az évjárat, bőven van benne érlelési potenciál. 6 pont (87) 6.590,-

Domäne Wachau Riesling Loibenberg Smaragd 2013
Mint a név is sugallja, Wachauba látogatunk egy bor erejéig. A birtok gyakorlatilag egy termelői szövetkezet, melynek vezetője Roman Horvath MW, a pincemester Heinz Frischengruber. Wachau neves dűlőiből (Singerriedel, Achleiten, Kellerberg, Loibenberg) is készítenek borokat, melyeknek a legjobb az ár/értéke a borvidéken.
A Loibenberg déli fekvésű dűlő, Wachau keleti kapuja, teraszos művelés, 230-420 tengerszint feletti magasság, hordalékos, köves, agyagos, löszös talaj, csillámpalával. Október végi szüret, acélban erjesztve és érlelve seprőn tartva. Alc.: 13,0% / sav: 7,7 g/l / cukor: 3,0 g/l.
Enyhén füstös, petrolos, olajos illat, köves ásványosság, kis termálvizesség, őszibarack, fehér virágok, végre valami szálaznivaló. Jelenleg nagyon markáns, citrusos savak, trópusi gyümölcsök, szikár, csontszáraznak ható korty. Közel sem olyan bájos mint a Német nagytestvérek, pályája elején. 6 pont (89) 6.990,-

Fritsch Riesling Kapuzinerberg 2013
Fiatal birtok, mindössze második generációs, de 2006 óta biodinamikus művelést folytatnak. 25 hektáron gazdálkodnak, fő fajtájuk a zöldveltelini, de termesztenek rizlinget, fehér burgundit, chardonnayt, sárgamuskotályt, valamint a vörös szőlőfajták közül pinot noir, zweigelt és cabernet sauvignon is megtalálható a szortimentben. A borok beavatkozás mentesen, segédanyagok nélkül készülnek. A pincészet ugyan Wagrami székhelyű, de a Kapuzinerberg dűlő ügyileg Kremstalhoz tartozik.
Dél, délnyugati fekvésű dűlő, dunai hordalékos, löszös, agyagos, mészben gazdag talaj, októberi végi szüret, spontán erjesztés, érlelés acélban, 2014 augusztusi palackozás. Alc.: 12,4% / sav: 6,3 g/l / cukor: 5,1 g/l.
Fehér virágokban bővelkedő illat, köves ásványossággal, barackos gyümölcsökkel. Szájban krémes barackosság, nem olyan élesek a savai, kicsit inkább szétterülnek, de magabiztosan teszik a dolguk, megfelelő tartást biztosítanak, sokkal jobban fogyasztható, mint előző borunk. Nehéz lenne a kettő közül választani. 6 pont (89) 8.990,-

20151112_214413_sor2.jpg

Akik mélyebben érdeklődnek az Osztrák borok iránt, mindenképpen látogassanak el a KisBécsbe. A kínálat széles, a borok érdekesek, a kiszolgálás precíz, a koncepció is ígéretes, de sajnos az elviteles palackárak nem a magyar pénztárcákhoz vannak igazítva. A kérdés mennyire nyitottak a hazai fogyasztók? Remélem hosszú távon életképes lesz a modell. Én szurkolok nekik.

A kóstolón saját költségemen vettem részt. Az első képet a KisBécs weboldaláról kölcsönöztem.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr148079638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása