The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Mit mutatnak a tokaji borok 3-6 évesen II.

Kikelet Pince és Balassa

2015. november 11. - sweetsole

Ígéretemhez híven folytatom a készlet felszámolását, illetve megpróbálom kideríteni, mennyire időtállók / érlelhetők ezek az egyre dráguló csodák.

20151109_194813.jpg

Kikelet Pince Furmint 2011
Birtokbor a tarcali Lestár és Váti dűlők vulkanikus dácit kőzetes lösszel takart területeiről, 6 hónapos hordós érleléssel seprőn tartva.
Virágos , friss citrusos illat, kis méz, enyhe ásványos, krétás jegyek, szép hordófűszerek, enyhe vanília, trópusi gyümölcsös, almás gyümölcsösség. Kóstolva remek szerkezet, szép savak, nem élesek, de nem is laposak, amolyan lekerekedetten teszik a dolguk. Friss gyümölcsök, citrusos, fehérhúsú barackos ízvilág. A test csak közepes, de élmentesen illeszkednek az alkotók, beleköthetetlen egyensúly. Ha fogást kéne rajt találni, talán a lecsengés lehetne egy kicsit hosszabb. 6 pont (88) Nem igazán fogott rajt az idő vasfoga, ez bizony szépen érik. Alapból 3.500,- körül volt, akciósan 2.500,- pénzmagért szereztem be (ó régi szép idők, amikor ennyiért ilyen furmintot kínáltak).

Balassa Nyulászó Furmint 2011
Kvarcos, riolitos talaj, két parcella, az egyiken fiatal, a másikon öreg tőkék, novemberi szüret.
Elsőre közel sem olyan kedves az illata, mint a mellette kóstolt Kikelet birtokfurmintnak, sokkal érettebb karakter, birssel, mély trópusi gyümölcsökkel, körtével, vajas, vaníliás, köves ásványos jegyekkel, idő kell neki, hogy kinyíljon. Ízében szinte gyümölcsmentes, talán egy kis körtekompót, őszibarack, inkább az ásványos jegyek uralják. Nagytestű, hömpölygős, enyhén édesnek hat, talán savai cseppet lágyak, melegedve az alkohol megbillenti. 6 pont (86) 5 ezer körül volt anno, egy akcióban 3.300,- ért vettem. Sajnos sok gyümölcsöt elvesztett az elmúlt évben, nagy anyag, de most nem sok örömöt leltem a fogyasztásában.

Következtetés egyenlőre megint nincs, az egyik szép volt, a másik kevésbé. A készlet apad, de van még muníció, a vizsgálat folytatódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr638067006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása