The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Mit mutatnak a tokaji borok 3-6 évesen I.

Szepsy és Bott Pince

2015. november 04. - sweetsole

Helyhiány / készletfelszámolás gyanánt elkezdtem a fektetett készlet szondázását. Lássuk mik kerültek a pohárba a közelmúltban.
img_20151025_123418.jpg

Szepsy Furmint 2009
Sajnos illatban nem mutat semmit a gyümölcsökből, kénes, ásványos, pattintott köves, minerális illat, enyhe benzin, kis füst, gumisság, minimális birsalma. A korty sem tartogat gyümölcsöket, csak egy nagyon sós, ásványos ízvilágot mutat, a 14,5-es szesz melegedve megbillenti, savai laposak, nem adnak tartást a kortynak, igazából nem esik jól fogyasztani. A második és harmadik napon sem változott előnyére, talán a kénes illat tisztult valamelyest, de szebb nem lett. 5 pont (84). Mintha erőből akarná meghódítani a kóstolót, az elegancia teljes hiányában szenved.

Csalódottságomban kénytelen voltam bontani egy másik palackot.

Bott Pince Kulcsár Hárslevelű 2012
Harmonikus illat, melyben a virágosság a vezető illatjegy, kis zöldalmával, de nagyon neutrálisan, inkább sok-sok megmagyarázhatatlan, talán ásványos jeggyel. A korty szép egyensúlyban van, de nagy bajban lennék ha szőlőfajtát kellene tippelnem. Semmi nem utal a hárslevelűre, inkább egy sós ásványos vonal érezhető, enyhe kis kesernyével a lecsengésben, ami persze még nem zavaró. Nagyon jóleső korty, de nem egy gyümölcsbomba, inkább a termőhelyről szól. 6 pont (87-88)

Mivel ez sem győzött meg teljes egészében következett egy újabb palack.

Bott Pince Határi Furmint 2011
Nagyon kedves illat, körtével, barackkal, mézzel, fehér virágokkal, kis ásványossággal. Precíz egyensúly, citrusos savak nyújtanak vibrálást és lendületet, körte, fehérhúsú barack, enyhe trópusi gyümölcsösség, fűszerek, visszafogott ásványosság, hosszú lecsengés. Ha az első borunk volt az erő, akkor emez az elegancia, öröm minden cseppje. 7 pont (91).

Messzemenő következtetést nem lehet levonni a fenti három bor kóstolása alapján a tokaji borok érlelhetőségéről, de igyekszem a közeljövőben a pince régebbi tokaji tételeinek kipucolásával megválaszolni legalább magamnak ezt a kérdést. Amit az eddig tapasztalataim alapján érzek, hogy az évjárat nagyon befolyásolja az érlelhetőséget, lásd évjarathatás című bejegyzésem.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr228039080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása