The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Letűnt korok emlékére

Purcsint a népnek

2015. október 30. - sweetsole

Mi is az a Purcsin? Vagy más néven gerzset, királyédes, kisfekete, kökényszőlő, partinka, pelyhes, porcsin, purcsény, fekete purcsin, kék purcsin, römer blauer, schlekentraube, purchinok, purczinok, tokaj barleana, tokaj di barlessano? Ha ennyi neve van miért olyan ismeretlen?img_20151028_215512.jpg

Sajnos erről is a foloxéra tehet, mint oly sok régi fajtánk eltűnéséről. A XIX. századi Tokaj-Hegyaljai jegyzékekben számos vörösborszőlő-fajta szerepel, melyek közé tartozik posztunk tárgy a Purcsin is. Eredete ismeretlen, feltehetően helyi fajta, hisz nevével csak a környező borvidékeken találkozhatunk (Érmellék, Nagyvárad, Mátraalja). Jelen borunk a Bükki borvidéken született, de az alapanyag az Oremus egy soros kísérleti ültetvényéről származik. Lássuk a medvét:

Sándor Zsolt Kisfekete 2014
Világos, áttetsző rubin szín, mintha egy kadarka lenne, illata kirobbanó, elsőre a csömöszöléskor érezhető nagyon friss, erjedő bor illata, primőr gyümölcsös, meggyes, majd átvált meggybefőttre, málnával, ribizlivel, szép fűszeres jegyekkel. Szájba véve is szárnyal, remek savszerkezet, az illatban megtapasztalt pirosbogyós gyümölcsök, tanninmentes, nagyon szép egyensúlyban lévő korty, könnyed, légies, jóivású. Egyetlen negatívum, hogy talán egy kicsit rövid a lecsengés, de ettől eltekintve igazi örömbor. 6 pont (87) Ha az esős 2014-es évből ilyen bort ad a fajta, akkor én várom a folytatást. Előjegyzéses akcióban lehetett hozzájutni, koponyánként egy palack. Nem olcsó, 4.500,- jó magyar forint, ráadásul nem is 0,75-ös csak félliteres a kiszerelés. Hogy megérte-e az árát? Határozottan igen. Sőt kedvet kaptam Sándor Zsolt drágább Zweigeltjeit is megkóstolni.

Álljon itt a végére egy szösszenet, ismeretlen magyar szerző tollából:
Purcsint a népnek,
Ezt telepítsétek.
Ne a cabernéket,
Mert Purcsin kell e népnek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr118031304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergo16 2018.07.19. 21:02:35

Szia!

Írod, hogy illata kirobbanó. A Purcsin egy illatos fajta ebből következőleg?
süti beállítások módosítása