The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

FineWines Borestek: Rhone csodái

M&S Ogier D'Ampuis / Chateau de Saint Cosme / Domaine La Barroche

2015. október 28. - sweetsole

Ismét egy FineWines borest, melyen ezúttal a Rhone völgyi szőlőfajtákból készült borokba kaptunk betekintést a FineWines portfóliójában szereplő három borászat tételein keresztül. A borászatok bemutatásától ezúttal eltekintek, mivel a borrajongón akov nagyszerű beszámolókat tett közzé itt és itt. Az Ogier birtokról a legfontosabb információk itt olvashatóak angolul.

031.jpg

Öreg tőkés Grenache ültetvény Domaine La Barroche Chateauneuf-du-Pape birtokán

Stephane Ogier Blanc d'Ogier 2013
Másfél hektáros gránitos talajú terület, 15-25 éves tőkék, tájbor besorolás a Collines Rhodaniennes IGP körzet. Marsanne / Roussanne / Viognier szőlők, spontán erjesztve tartályban érlelve, a pince fehér alapbora. Neutrális illat, enyhe virágosság, visszafogott trópusi gyümölcsök, melyek ízben sokkal intenzívebbek, de a lecsengése nem túl hosszú, nem hagy mély nyomot, lehet, hogy a pohár sem neki kedvezett amiből kóstoltuk, elveszett benne. Érdekességnek jó akik a fajtákkal ismerkednének. 4 pont (81) 3.200,- (alc.: 12,5%)

Stephane Ogier Syrah d'Ogier 2012
Szintén egy tájbor a fenti körzetből, itt a talaj kavicsos, a tőkék 20 évesek, acélban erjesztve hőmérséklet kontrolláltan, majd használt hordókban érlelve. A pince belépő vörösbora tiszta syrah. Friss sötétbogyósok, kis szőlő, bors és ánizs, nem túl komplikált, de nagyon tiszta. Szájban friss, nagyon jó ivású, rengeteg gyümölcs, inkább meggyes, pirosbogyósok, mint a sötétbogyós vonalon. Semmi túlérettség, semmi nehézkesség, egyszerű, de tanítani való syrah. 5 pont (83-84) 2.290,- (alc.: 12,5%)

Saint Cosme Cotes du Rhone 2014
100% syrah, két területről, a Gard melletti teraszokról és a Rhone völgy keleti részén fekvő Vinsobres falucskából, mészköves homokos, kavicsos talajról, bogyózva, betonban erjesztve és érlelve. Elsőre kissé földes illat, kevesebb gyümölccsel, de nagyon szépen nyílik, pörgetéssel felerősödik a gyümölcsösség, szeder, szilva, áfonya, szép fűszeresség. A korty nagyon friss, szép savakkal, remek gyümölcsösséggel, enyhén szárító tanninokkal. Érezhetően nagyobb anyag mint az Ogier, de még nem feltétlen áll készen a fogyasztásra, én adnék neki legalább fél évet a palackban, vagy fogyasztás előtt legalább dekantálni. Jelenleg inkább 5 pont (85), de benne van a 6 pontos ígéret. 2.290,- (alc.: 13,5%)

Stephane Ogier La Rosine 2012
100% syrah, szintén tájbor, de ez már a Cote Rotie és a Condrieu közötti területről, 20-30 éves tőkékről, nagyhordós érlelés. Enyhén földes, bőrös jegyekkel nyit, bors, sötétbogyósok, hűvösen elegáns illat, lila virágok víziójával. Remek gyümölcsösség, szép szilvás, málnás ízek, remek savszerkezet, tiszta és lendületes, határozottan érezhető, hogy szintet léptünk. A tananyag címe: hogy ne nyomjuk agyon hordóval az alapanyagot. 6 pont (87)

la_rosine.jpg

A La Rosine ültetvény

Saint Cosme Crozes-Hermitage 2013
100% serine gránitos talajról, 12 hónapig érett 20%-ban új, 40-40%-ban másod és harmadtöltésű kishordókban. A terület az észak Rhone-i területekhez képest melegebb, viszont az éves átlagos csapadékmennyiség csak 430 mm. Illatra elsőre nagyon lehengerlő hordós jegyek, vanília, szivarlevél, pipadohány, szellőztetve virágok, bors, fűszerek, szilva, áfonya. Ízében nem jelentkeznek a hordós érlelés jegyei, szinte semmi tannin, remek egyensúly, lendületes korty, melynek megfelelő tartást adnak a savak, nagyon szép gyümölcsös lecsengés, már fiatalon is örömbor, mesteri hordóhasználat. 6 pont (88-89) 6.500,- (alc.: 13%)

Saint Cosme Saint-Joseph 2013
100% serine, szintén gránitos talaj, a hordós érlelés megegyezik az előző bornál leírtakkal. Illatban elsőre nem a hordó köszön vissza, hanem egy animális vonal, eddig a legerősebb, viszont ez is kipörgethető minimális idő alatt, helyét nagyon erős virágosság veszi át, friss málnával, szilvával, meggyel, nagyon friss bort sejtetve. Ízre teljesen más világ az előzőhöz képest, lendületes savak biztosítanak frissességet, minimális csersav, remek pirosbogyós gyümölcsök, hosszú lecsengés. Eszményi bor. Gyenge 7 pont (90) 6.500,- (alc.: 13%)

Stephane Ogier Saint-Joseph 2012
100% syrah, 30 éves tőkék, szintén gránitos talaj, tartályos erjesztés, majd 18 hónapos kishordós érlelés, melyek 10%-a új. Szintén enyhe animális illattal nyit, de ez még gyorsabban kiszellőzik, intenzív virágosság marad, ibolyával, érett szilvával, a hordó szinte észrevehetetlen. Ízében érett gyümölcsök, melyek frissnek hatnak, nagyon szépen, élmentesen illeszkedő részek, jóleső korty, elegancia felsőfokon. Ha most kéne fogyasztani, akkor inkább erre tenném a voksom az előző helyett, de azt egy csipetnyit nagyobb anyagnak érzem, de lehet, hogy csak a hordó miatt. Erős 6 pont (89) 6.500,- (alc.: 12,5%)

ogier.jpg

Talajlazítás Ogier módra

Chateau de Saint Cosme „Les Deux Albion” Cotes du Rhone 2013
Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre and Clairette fajták együtt erjesztve, egészfürtös feldolgozás, 6 hetes maceráció fakádakban és betonban, majd 18 hónapot érlelve betonban. 2013-ban a Grenache termés jelentős része kiesett, de a syrah fantasztikusan beérett, ebben az évben ez adja a bor felét. Szintén földes, bőrös, füstös jegyekkel indít, a gyümölcsök inkább a sötétbogyós vonalon mozognak, enyhe ibolyás virágossággal. A korty egyenlőre harap, húzós tannin, rengeteg gyümölcs, koncentrált, tömör alapanyag, mely időt kér a palackban. Ígéretes. 6-7 pont (89-90) 3.390,- (alc.: 14%) erősen best buy szagú.

Stephane Ogier Condrieu 2011
Egy bor erejéig visszatértünk a fehér vizekre, 100% viognier, gránitos talaj, 25 éves tőkék, nagyhordós erjesztés és és érlelés finom seprőn. Illatán érződik az elegáns hordóhasználat, enyhe fehér virágos hangulat, trópusi gyümölcsök, behízelgő illat, hűvös elegancia. Sajnos a korty enyhe csalódás az illathoz képest, kicsit lomha, lapos savakkal, inkább krémes, barackos, trópusi gyümölcsök zamatával a lecsengésben. 6 pont (87-88), de kicsit túlzónak érzem az árat. 9.500,- (alc.: 13,5%)

condrieu.jpg

Condrieu

Stephane Ogier Cote-Rotie Le Village 2012
Itt tartottunk egy kis szünetet a nagy létszámra való tekintettel, sikerült a szellőztetéssel a friss levegő mellett némi cigaretta szagot is csempészni a helyiségbe, s ezzel a kisközjátékkal tértünk át a nagypályás borokra. A Le Village egy korábbi fogyasztásra szánt Cote Rotie, melynek ez az első évjárata. Szintén enyhén animális illattal nyit, de ahogy nyílik, szép ibolyás virágosság költözik a pohárba, pirosbogyós gyümölcsökkel, meggyel, málnával, szép hordóhasználat, érintésnyi vanília, fűszerek, melyek a kortyban is visszaköszönnek, sok-sok gyümölcs, nagyon jó savak, csak érintésnyi tannin, friss és lendületes. Tetszett. 7 pont (90-91) 9.900,- (alc.: 13%)

svrgq1mabpbdoy28uzg3.jpg

Seyssuel

Stephane Ogier L'áme SOEUR 2011 Magnum
Magnum palackból kapjuk, 100% serine, szintén földes, animális illattal nyit, kis bőrösséggel fűszerezve, majd idővel az ibolyás virágosság, kis kávé és vanília bukkan elő, gyümölcsök közül a málna és a cseresznye a legintenzívebb, szép fűszerek, kis bors. Szájban szép egyensúly, könnyed sima felszín, minden a helyén érzés, ribizlis, cseresznyés, málnás gyümölcsösség egy csokor fűszerrel nyakon öntve. Tetszetős, egyedi és behízelgő. 7 pont (92) Már a 2012-es évjárat is kifutott, most 5 palack magnum elérhető ebből az évjáratból, palackja 22.500,- (alc.: 12,5%)

Domaine La Barroche Chateauneuf-du-Pape Signature 2013 Magnum
Szintén magnum palack, 55% Grenache / 25% Mourvèdre / 13% Syrah / 5% Cinsault / 2% egyéb az engedélyezett 13 fajtából, átlagosan 70 éves tőkék, a fajták külön-külön feldolgozva, 4 hetes maceráció betonkádban, majd eltérő érlelés. A Grenache öreg tölgyfahordókban, a Mourvèdre és a Syrah 1-3 éves 600 literes hordókban, a Cinsault pedig acéltartályban lett érlelve egységesen 18 hónapon át. Szűretlenül került palackba. Nagyon mély sötétbogyós illat, szeder, áfonya, vastag és sűrű, enyhe édes tónussal az alkohol miatt, a háttérben minimális virágosság. Az illat által ígért dolgok beigazolódnak a kortyban, hatalmas test, koncentrált, harapható gyümölcsösség, szelid csersavak, már fogyasztható, de bőven van benne érlelési tartalék, szép gyümölcsös lecsengés. Egyetlen hibája, hogy az alkohol melegedve érezhető, önmagában fogyasztva nagyon tömény, ételért kiállt. 7 pont (91) A magnum palack 22.500,-, a 0,75-ös 9.900,- (alc.: 15%)

Domaine La Barroche Chateauneuf-du-Pape Signature 2012
Az összetevők és a készítésmód évről-évre szinte azonosak, ez azonban egy fokkal mélyebb, érettebb, lekvárosabb pirosbogyós gyümölcsöket kínál az illatban, szép fűszerekkel, egy csipetnyi levendulával. Mint egy feneketlen fazék, mely magába szippant. Szájban rágható, tömény, enyhén lekváros gyümölcsösség, karcosabb csersavakkal, koncentrált, de savban kicsit visszafogottabb. Az alkohol ismét emelkedett, kissé nehezebben fogyaszthatóvá teszi. Szintén fiatal még a fogyasztáshoz, minimálisan tér el fiatalabb testvérétől, de egy csipetnyit haloványabbnak éreztem. Gyenge 7 pont (90) 9.900,- (alc.: 15%)

011.jpg

Öreg tőkés Grenache ültetvény Domaine La Barroche Chateauneuf-du-Pape birtokán

Domaine La Barroche Chateauneuf-du-Pape Signature 2011
Ebben az évjáratban 65% Grenache / 16% Mourvèdre / 13% syrah és 5% cinsault alkotja, még egy fokkal mélyebb illat, a vezető jegy az eperlekvár, de megjelenik a levendulás virágosság és a fűszerek is. Nagyon mély és intenzív a korty is, középen perzsel egy kicsit az alkohol, de nagyon szép eperlekvár marad vissza a lecsengésben. Ez már kezd fogyasztható állapotba kerülni, persze itt is hatalmas potenciál rejlik még a palackban. 7 pont (92) 9.900,- (alc.: 15%) A három évjárat között nüansznyi különbség mutatkozott.

Chateau de Saint Cosme Gigondas 2013
50% Grenache / 15% Syrah / 30% Mourvèdre / 5% Cinsault, 25 különféle parcella termése, egész fürtös feldolgozás, 12 hónapos hordós érlelés, melyek 15%-a új, a többi 1-4 éves. 2013-ban a Grenache termés 1/3-a kiesett, ezért ebben az évben a Valbelle cuvéehez használatos Grenache 70%-a az alap Gigondasban végezte. Mély, lekváros illat, tömör és lehengerlő, intenzív virágosság, enyhe bőrösség, nagyon fiatal, rúgkapál, embrionális állapot, de mégis ízben többet ad mint a Signature azonos évjárata, elnyeli a 14-es alkoholt. Ígéretes darab, de nem piszkálnám még évekig. 7 pont (92)

Domaine La Barroche Chateauneuf-du-Pape Fiancée 2013
Ismét a 2013-as esős év miatti Grenache kiesés eredménye, 40% a 100 éves Grenache ültetvényből / 60% tökéletesen beérett Syrah fiatalabb tőkékről, 5 év után készült ismét Fiancée, melynek címkéje is tükrözi a két fajta különbözőségét, erő vs finesz. 4 hetes maceráció betonkádban, a Grenache tartályban, a Syrah 600 literes 1-3 éves hordókban érett 18 hónapot. Illatában virágok és eper, szeder és málna, tömör gyönyör. Ízben is robban, hozza az illatban érzett gyümölcsöket, nagyon szép epres, málnás vibrálás, csipetnyi tannin, hosszú gyümölcsös lecsengés, minimális melengető alkoholosság, burgundi stílus, nagyon ígéretes. 7 pont (92) 19.900,- (14,5%)

fiancee.jpg

Chateau de Saint Cosme Gigondas „Le Claux” 2012
1,8 hektáros öreg tőkés Grenache ültetvény, sárga kavicsokkal tűzdelt mészköves talaj, egészfürtös feldolgozás, 30%-a új, 40%-a másod, 30%-a harmad töltésű hordóban 12 hónapig. Utolsó három borunk 3,5 órás dekantálást kapott, de ez a bor a pohárban is hatalmasat nyílik, folyamatosan változik, szélesedik. Extraklasszis hordóhasználat, intenzív, letaglózóan elegáns, hatalmas ígéret már az illat alapján is. Pirosbogyós gyümölcsök, fűszerek, enyhe virágosság. Gyümölcsorientált korty, enyhén szárító, de nagyon aprószemcsés tannin, fűszeresség, tömör szerkezet. Kevésbé fineszes mint a Pure, de így is nagy élmény. 8 pont (93) 18.900,- (alc.: 14,5%)

02.jpg

Ültetvények a Dentelle de Montmirail árnyékában (Gigondas)

Domaine La Barroche Chateauneuf-du-Pape Pure 2012
1901-es telepítésű Grenache tőkék termése homokköves talajról, 4 hét áztatás, majd 18 hónap nagy fahordós érlelés. Illata annyira epres, mintha nem is szőlőből készült volna, de van mellette málna és cseresznye, az eddig folyamatosan fel-felbukkanó levendulás virágosság, kis ánizs, fűszerek. Nagyon könnyed és légies illat, főleg az előzőekhez képest. A korty koncentrált, hozza a illatban megtapasztalt gyümölcsöket, fogyaszthatóbb állapotban van mint az előző borok, szép szerkezet, jó egyensúllyal, egy csipetnyit melengető alkohollal, inkább burgundi stílust képvisel. Ennek ellenére örömbor a javából. 8 pont (94) 19.900,- (alc.: 15%)

pure31.jpg

A résztvevők tetszésindexe szerint az alábbi sorrend alakult ki:
     Domaine La Barroche Chateauneuf-du-Pape Pure 2012 / 36 pont
     Chateau de Saint Cosme Gigondas „Le Claux” 2012 / 27 pont
     Stephane Ogier L'áme SOEUR 2011 / 23 pont
     Domaine La Barroche Chateauneuf-du-Pape Signature 2011 / 19 pont
     Domaine La Barroche Chateauneuf-du-Pape Signature 2013 / 9 pont

20151023_230505.jpg

Bár a borok jelentős része nagyon fiatal, embrionális állapotban van még, a bennük rejlő potenciál érződik. Ha az árakat is figyelembe vesszük, akkor az est győztese toronymagasan a Chateau de Saint Cosme „Les Deux Albion” Cotes du Rhone 2013-as bora.

A kóstolón saját költségemen vettem részt, a képek a pincészetek weboldaláról származnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr428018905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása