The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Három a magyar Syrah, de kevés bennük az öröm

Mire képes itthon a fajta?

2015. október 16. - sweetsole

A Francia Syrah uralom hírnevét világszerte csak az Ausztrálok tudták eddig megtépázni, de számos országban egyre csak nő a syrah ültetvények száma, nagyon szép syrah-kat produkál Dél Afrika (lásd Octopus írásait itt és itt), de itthon is fogható nagyágyú akár Chiléből is. Hazánkban is egyre elterjedtebb a fajta, nagyjából 160 hektáron terem, szinte az összes vörösboros borvidékünkön megtalálható. Három 2011-es tételt tettem a nagyítómba a hétvégén, mindegyik bor kapott bőségesen időt, hogy megfelelően kinyíljon.

20151010_115016_syrah.jpg

Dúzsi Tamás Shiraz 2011

A hordó illatai uralják, kezdetben erősebben, kávésan, pörkölt aromákkal, szellőztetve előbukkan egy kis kókusz, édesebb tónusok, eukaliptusz, kis bors, fűszerek, de gyümölcsöket nehéz kipörgetni a pohárból. Szájban szép egyensúlyt mutat, a savak megfelelően tartják az érintésnyi tannint, mely szépen beépült. Jóleső korty, nem nehézkes, de igazából izgalommentes, kevés a gyümölcs, inkább egy szárított paradicsomos vonalat visz. Hibátlanul elkészített, de nem túl emlékezetes bor, a paradicsomos gnocchi mellett tökéletesen megállta a helyét. Erős 5 pont (85)

Konyári Syrah 2011

Itt egy fokkal markánsabban van jelen a hordó, nagyon mély kávés, étcsokis aromákat kölcsönöz kezdetben, mely sajnos teljesen elnyom minden mást. Idővel egy bőrös aroma is felbukkan, alkoholédesség, fűszerek, kis bors, de gyümölcsök sehol. A kortyban túlérettség fedezhető fel az első pillanattól kezdve, lekvárosabb gyümölcsök, visszafogott savak, melytől kicsit lomha lesz, erre rátesz még egy lapáttal az emelkedett tanninosság, így a korty nehézkes, nagytestű lesz, melyet melegedve az alkohol is megbillent. A hordóba fojtott túlérett alapanyag iskolapéldája. Nálam ez gyenge 5 pont (82), aki ezt a stílust kedveli az nem biztos, hogy egyetért velem.

Weninger Syrah 2011

Elsőre fülledt, enyhén animális, földes illat, melynek azért kell egy kis idő hogy kiszellőzzön, de utána egy szép bőrös, földes, fekete szedres, áfonyás, borsos és fűszeres illat marad, enyhe ibolyás virágossággal, hűvös eleganciával. Itt végre kapunk egy kis izgalmat és gyümölcsöt is a kortyban, áfonya és fekete szeder, lendületes savak, enyhén szárító tanninok, van még bőven ideje a palackban. Nagyon tömör szerkezet, szép gyümölcsös lecsengés. A három bor közül ezt fogyasztottam a legszívesebben. 6 pont (87)

És itt egy kérdés kedves olvasóim: érdemes-e kishazánkban foglalkozni a fajtával?

Önök hogyan látják?

Az én meglátásom szerint hűvösebb területekről és nem löszös talajról készülhetnek szép borok is itthon, hogy csak egy ma is kapható bort hozzak fel példaként: N.A.G. Barnatanya Syrah 2013, de érdemes lesz vadászni a Weninger 2013-as évjáratára is mely hamarosan forgalomba kerül. További ígéretes pincészetek: Gróf Buttler, régi Orsolya borok.

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr367955912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barbarosso 2015.10.16. 12:10:23

Megszólítva érzem magam :) , ezért megpróbálom véleményem röviden megfogalmazni.
A borbarter-programnak köszönhetően én is kóstolhattam a posztban szereplő borokat, igaz jó pár nappal később mint Novinophobia és vakon. A Dúzsi teljesen kiszellőzött és gyümölcsös oldalát mutatta, cseresznye málna és ízben is felfedezhetőek voltak ezek a jegyek. Nekem ez nyújtotta a három közül a legjobb kóstolási élményt, ez csúszott a legjobban.
Ami a létjogosultságra vonatkozó kérdést illeti, nem tudom még megítélni, mert eddig túl kevés magyar Syrahval volt dolgom (ezen természetesen dolgozni fogok :) ), a külföldiek viszont komoly élmény szereztek (a tavaly novemberi St. Cosme & Ogier kóstolóról nagyon szép emlékeket őrzök).
Maradok továbbra is hűséges olvasója! :)
B.

sweetsole 2015.10.16. 12:53:43

@Barbarosso: Köszönöm az értékes hozzászólást. Ha gondolja pattintsa ide a kóstolási jegyzeteit.

Barbarosso 2015.10.18. 20:47:03

Íme a jegyzetem:
Dúzsi:
Intenzív rubin szín. Először túl hidegen került a pohárba, ettől függetlenül nagyon szép gyümölcscsokor tárul elénk: pirosbogyós gyülmölcsök, meggy, cseresznye, málna. Szép savak vezetik a kortyot, ízben is az illatnak megfelelő gyümölcsök bújnak elő, kis tannin is jelen van. Lecsengés is full gyümölcs - a három közül ez nálam egyértelműen az első! Jól csúszik nagyon.
Kreinbacher:
Illatban pörköltes aromák, talán kis dohány jelenik meg elsőre, talán még kis virágosság, a gyümölcsöket kevésbé találom. A kortyban mintha alkoholosságot fedeznék fel, a savak kevésbé tetten érhetők. Kis idő utáni második próbára szebbé válik kicsit az illat, de az ízben még mindig csíp egy kicsit, de most már málnás, cserkós jegyeket is vélek felfedezni és a lecsengés is szebb, talán az előzőnél is kicsit hosszabb.
Weninger:
A másodikhoz hasonló szín. Illatra a legperverzebb: elsőre temperás, autószerelő műhelyben található olajos rongy. A korty eleje szép, de a lecsengésben nincs/kevés a gyümölcs és a lecsngés időtartama sem tűnik közepesnél hosszabbnak. Ezt is megkóstoltam másodikra és akkor egyértelműen kávés jegyek jöttek elő, de a kortyban még mindig nem találtam a gyümölcsöket.
süti beállítások módosítása