A Francia Syrah uralom hírnevét világszerte csak az Ausztrálok tudták eddig megtépázni, de számos országban egyre csak nő a syrah ültetvények száma, nagyon szép syrah-kat produkál Dél Afrika (lásd Octopus írásait itt és itt), de itthon is fogható nagyágyú akár Chiléből is. Hazánkban is egyre elterjedtebb a fajta, nagyjából 160 hektáron terem, szinte az összes vörösboros borvidékünkön megtalálható. Három 2011-es tételt tettem a nagyítómba a hétvégén, mindegyik bor kapott bőségesen időt, hogy megfelelően kinyíljon.
A hordó illatai uralják, kezdetben erősebben, kávésan, pörkölt aromákkal, szellőztetve előbukkan egy kis kókusz, édesebb tónusok, eukaliptusz, kis bors, fűszerek, de gyümölcsöket nehéz kipörgetni a pohárból. Szájban szép egyensúlyt mutat, a savak megfelelően tartják az érintésnyi tannint, mely szépen beépült. Jóleső korty, nem nehézkes, de igazából izgalommentes, kevés a gyümölcs, inkább egy szárított paradicsomos vonalat visz. Hibátlanul elkészített, de nem túl emlékezetes bor, a paradicsomos gnocchi mellett tökéletesen megállta a helyét. Erős 5 pont (85)
Konyári Syrah 2011
Itt egy fokkal markánsabban van jelen a hordó, nagyon mély kávés, étcsokis aromákat kölcsönöz kezdetben, mely sajnos teljesen elnyom minden mást. Idővel egy bőrös aroma is felbukkan, alkoholédesség, fűszerek, kis bors, de gyümölcsök sehol. A kortyban túlérettség fedezhető fel az első pillanattól kezdve, lekvárosabb gyümölcsök, visszafogott savak, melytől kicsit lomha lesz, erre rátesz még egy lapáttal az emelkedett tanninosság, így a korty nehézkes, nagytestű lesz, melyet melegedve az alkohol is megbillent. A hordóba fojtott túlérett alapanyag iskolapéldája. Nálam ez gyenge 5 pont (82), aki ezt a stílust kedveli az nem biztos, hogy egyetért velem.
Weninger Syrah 2011
Elsőre fülledt, enyhén animális, földes illat, melynek azért kell egy kis idő hogy kiszellőzzön, de utána egy szép bőrös, földes, fekete szedres, áfonyás, borsos és fűszeres illat marad, enyhe ibolyás virágossággal, hűvös eleganciával. Itt végre kapunk egy kis izgalmat és gyümölcsöt is a kortyban, áfonya és fekete szeder, lendületes savak, enyhén szárító tanninok, van még bőven ideje a palackban. Nagyon tömör szerkezet, szép gyümölcsös lecsengés. A három bor közül ezt fogyasztottam a legszívesebben. 6 pont (87)
És itt egy kérdés kedves olvasóim: érdemes-e kishazánkban foglalkozni a fajtával?
Önök hogyan látják?
Az én meglátásom szerint hűvösebb területekről és nem löszös talajról készülhetnek szép borok is itthon, hogy csak egy ma is kapható bort hozzak fel példaként: N.A.G. Barnatanya Syrah 2013, de érdemes lesz vadászni a Weninger 2013-as évjáratára is mely hamarosan forgalomba kerül. További ígéretes pincészetek: Gróf Buttler, régi Orsolya borok.