The fear of running out of wine

Novinophobia

FineWines Borestek: Dönnhoff

ahol az egyensúly keresése az alapelv a borkészítésben.

2015. október 12. - sweetsole

A Dönnhoff pincészet a Nahe-i borvidék déli részén tevékenykedik Oberhausenben. A borvidéken, ami egyesíti a Rheingaui eleganciát, a Rheinhesseni testességet és a Moseli savakat. De nem mindig volt ez így.

donnhoff_logo.png

A második világháborút követően eluralkodó tömegbor termelési igény miatt a sík területeket is szőlővel telepítették be, ahonnan „Liebfraenmilch” néven házasításokat készítettek a növekvő exportigények kielégítésére. A tengeren túli fogyasztói ízlés megváltozásával a termelők jelentős része nagy bajba került. Ezt felismerve jelentős borvidéki összefogás jött létre, az 1971 évi bortörvénnyel létrehozták a Nahe-i borvidéket a kis csúcspincészetek vezetésével, gyakran kemény viták árán, de megalkották saját dűlőbesorolásukat. Már a kezdetekben is csak egy belső osztályozást követően engedélyezték az elsőrendű területek feltüntetését a címkén.

A Dönnhoff család 1750 óta készít borokat a régióban, a pince modernkori elismertségét Helmut Dönnhoff alapozta meg, jelenleg fia Cornélius készíti a borokat, 25 hektáron gazdálkodnak, a borvidék legjelentősebb dűlőiben, melyek 80%-án riesling terem. A fennmaradó 20%-on Pinot Blanc és Pinot Gris osztozik. A tőkék kora 15-60 év között változik, a talajszerkezet dűlőnként nagyon változatos, rendelkeznek palás, homokköves, meszes és löszös talajú területekkel is. A borok több évtizedes nagyhordókban érnek, az édes borok pedig acéltartályban. Borkészítési filozófiájuk, hogy a borok a dűlőben, a tőkéken születnek, a pincében már csak rontani lehet rajtuk.

terkep.png

Új kereskedőként bekerülni csak kihalásos alapon lehet a pincészethez, a borok jelentős részét a tengerentúlon értékesítik sokszor akár kétszeres áron is. Szerencsére hazánkban a riesling.hu kínálatában is fellelhetők a borok, melyekből részletes ízelítőt kaphattak a Tar Ferenc / FineWines szervezésében meghirdetett eseményre jelentkezők.

Pinot Brut 2012

Minden Finewines esemény egy pezsgővel indul, ahol van a pincészetnek saját tétele, ott egyértelmű a választás. 100% pinot blanc, visszafogott felhabzás, zöld almás, krétás, enyhén élesztős illat, citrusos savak, szép almás ízek, harmonikus, de azért pezsgőben van ennél feljebb bőven. 5 pont (84-85) 7.900,-

Weißburgunder 2013

100% pinot blanc, 20-30 éves tőkék, erjesztés és érlelés 4hónapig nagyhordóban. Krétás, kajszibarackos, körtés, citrusos illat, ásványos, köves jegyekkel kiegészülve, nagyon egzotikus, szálaznivaló. A citrusos savak vezette korty nagyon üdítő, gyönyörű barackos gyümölcsösség, minimális maradékcukor kerekítő hatásával, örömbor a javából. Sajnos kifutó tétel, gyakorlatilag az est folyamán gazdára talált az utolsó palack. Stabil 6 pont (88) 3.200,- pénzegységért pedig erős best buy.

Grauburgunder 2014

100% pinot gris, 30 éves tőkék, vulkanikus és löszös talaj, erjesztés és érlelés 6 hónapig nagy német tölgyfahordóban. Kezdetben a hordó pörköltes jegyei intenzívebbek, melegedve inkább citrusosra vált az illat, falja a levegőt. Felbukkan még a frissen sütött kenyér héja, de a hordó lényegesen intenzívebben érezhető mint az előző tételnél. A korty lendületes, hűvösebb évjárat adta friss citrusos savak, friss szőlő, az illat alapján egy tömörebb bort vártam volna, ehelyett inkább lendületes, de kicsit vékony. Erős 5 pont (85) 3.200,-

Riesling trocken 2014

A Nahe-i régió középső területéről, vulkanikus palás, kvarcos talajról, 15-30 éves tőkék, acéltartályos és nagyhordós erjesztés/érlelés, 11,5% alkohol, 8-as sav, 4 gramm maradékcukor. Enyhe kénes illat, de gyorsan kiszellőzik, helyét átveszik a citrusok, kis kréta, virágpor, barack. A korty friss és lendületes, üdítő savak, nagyon szép barackos gyümölcsösség, bizsergető ásványossággal búcsúzik. Nagyon jól iható, igazi örömbor. Stabil 6 pont (87) 3.200,-

Riesling feinherb 2014

A terület és a tőkék megegyeznek az előző száraz boréval, a különbség, hogy ez csak acéltartályos erjesztés/érlelést kapott, nagyjából 7-8 körüli sav / 20 gramm feletti cukorral, 10% alkohollal. Szintén felbukkan kezdetben a kén, de gyorsan kipörgethető. Viszont ez illatban sokkal visszafogottabb marad mint a száraz testvére, csak egy kis barackot éreztem. A nyár elején kóstolva ez a bor tetszett jobban, de most enyhén édesnek éreztem, kevésbé vibráltak a savak. Egy csípősebb étellel szenzációs páros lehet. Gyenge 6 pont (86) 3.200,-

Tonschiefer 2014

A Leistenberg dűlő termése, agyagos, fekete és szürke palás talaj, 25-30 éves tőkék, acéltartályos és nagyhordós erjesztés/érlelés, 12% alkohol, 8-as sav, 6 gramm maradékcukor. Kezdetben hűvös visszafogott illattal nyit, de melegedve szépen nyílik, citrusos, barackos, zsályás, gyógyfüvekkel. Ízében sós-édes játék veszi kezdetét folyamatosan, szűnni nem akarván, mellette nagyon szép barackos gyümölcsök, citrusos penge savakkal. Nagyon szép sav-cukor egyensúly. Itt határozottan megjelenik az ásványosság, sósság, egyértelműen szintet léptünk, bár árban csak minimálisan emelkedett az alap rieslingekhez képest. Erős 6 pont (88-89) 3.700,-

Tonschiefer 2013

Előző borunk idősebb testvére, egy melegebb évből, mely az illatban is egyből érezhető, mintha évekkel idősebb lenne, enyhe petrolos jegyeket is villant, kajszis barackkal. Ízében nagyon lédús, mintha érett barackba harapnánk, pengeéles savak, észrevehetetlen maradékcukor, precíz egyensúly. Nagyon jól fogyasztható, kérdés, hogy érleléssel fejlődik-e tovább, nagyon késznek hat. Ha lenne belőle most meginnám. Gyenge 7 pont (90) 3.700,-

Kreuznacher Krötenpfuhl kabinett 2014

Löszös talaj, kvarc kristályos elemekkel, déli kitettség, 30 év feletti tőkék, acéltartályos és nagyhordós erjesztés/érlelés, 9,0% alkohol, feinherb kategória, 10 gramm körüli cukorral. Szálazhatatlan illat, kis barack, körte, friss szőlő, hűvös elegancia. A maradékcukor észrevehetetlen, penge savak, fehér húsú gyümölcsök, szőlő, harapható gyümölcsösség, beleköthetetlen egyensúly, perces lecsengés. Meseszép. Gyenge 7 pont (90) 3.700,-

Oberhauser Leistenberg kabinett 2014

Délkeleti fekvésű dűlő, szürkepalával átszőtt agyagos talajjal. A reggeli napfény leszárítja a leveleket, miközben a délutáni napfény lehetővé teszi a szőlő hosszú érését túlérés nélkül, tökéletes kabinett alapanyagot termő dűlő. 25-30 éves tőkék, acéltartályos és nagyhordós erjesztés/érlelés, 9,0% alkohol, 10-es sav, 40 gramm maradékcukor, feinherb kategória. Kicsit visszafogott illattal nyit, idő kell neki, hogy nyíljon, melegedjen, utána lehengerlő gyümölcsösség, zöldalma, körte, barack, melyek visszaköszönnek a kortyban is. A savak úgy teszik a dolgukat, mintha nem is lenne maradékcukor, a gyümölcsös lecsengés hosszan búcsúzik. Ha az előző bor volt a beleköthetetlen egyensúly, akkor ez a tökéletes egyensúly mintapéldája. Ennél szebben nem lehet kivitelezni az eleganciát. Stabil 7 pont (91-92) 4.200,-

Roxheimer Höllenpfad 2014

A dűlő neve: az ördög ösvénye, mely nevet részben a dűlőben található vörös homokkő kövekről kapta, másodrészben a téli metszéskori pokolian nehéz munkavégzésről. Déli fekvés, 35-45 éves tőkék, acéltartályos és nagyhordós erjesztés/érlelés, 12,5% alkohol, száraz. Nagyon mély, minerális illattal nyit, nem is igazán mutat gyümölcsöket, egységes, tömör, szálazhatatlan. Szájban nagyon sós, precíz savakkal, itt tényleg lehet mineralitásról beszélni, elértük a pontot ahol kezdődik az igazi száraz riesling. Sajnos nehéz helyzetben volt ez a bor, mivel az előző feinherb elhomályosította az érzékszerveket. Kíváncsi lennék rá egy száraz sorban. Nekem így is tetszett. Stabil 7 pont (91) 6.800,-

Dellchen Grosses Gewächs 2012

Sziklás, köves, palás, vulkanikus talajú meredek déli fekvésű dűlő, alsó részén egy függőleges terasz által határolva, 20 éves tőkék, acéltartályos és nagyhordós erjesztés/érlelés, 13% alkohol, száraz. Már enyhe petrolos illatokat is mutat, mély kajszibarackos gyümölcsökkel, szájban egy fokkal nagyobb mint a Höllenpfad, de nem mutat olyan szép egységet és intenzitást, talán nagyon fiatal még. Kétségtelenül nagy bor, de most nem villantott akkorát. Gyenge 7 pont (90) 12.900,-

Niederhäuser Hermannshöhle Grosses Gewächs 2012

Több mint 100 éve a régió legjobb dűlője, részben a hegyoldal közepén lévő kis barlang (Höhle) után, részben a Görög kori „Hermes” (az utazók és hírvivők őrzője) szóból kapta a nevét. Déli fekvés, szürke palás, mészköves, ásványi anyagokban gazdag vulkanikus talaj, 60 év feletti tőkék, acéltartályos és nagyhordós erjesztés/érlelés, 13% alkohol, száraz. Illatában petrol, köves ásványosság, barack, alma, körte, szétrobbanthatatlan egységben. A korty nagyon sós, ásványos, fergeteges savak, kevésbé a gyümölcsökről szól, olyan mint egy gránittömb, beleköthetetlen, egy igazi úthenger. Közel sincs kész a fogyasztásra, februári kóstolás alapján a 2013-as kicsit előrébb jár az érésben. Gyenge 8 pont (93) 12.900,-

Niederhäuser Hermannshöhle Spätlese 2013

A dűlő megegyezik, az évjárat és a készítésmód eltér, fát nem látott, kései szüretelés, 78 gramm/liter maradékcukor, 9% alkohol. Nagyon fülledt illat, nehéz volt előcsalogatni a gyümölcsöket, lime, sárgadinnye, enyhén mézes, nagyon szép sav/cukor egyensúly, ha tippelni kellene, akkor érzetre 10 gramm körüli maradékcukrot mondanék. Gyenge 7 pont (90) 12.900,-

Felsenberg Spätlese 2011

Déli fekvésű, piros vulkanikus köves talajú dűlő, a dűlő felső részén található kis kőtoronyról kapta a nevét. 25-30 éves tőkék, acéltartályos erjesztés/érlelés, 9,0% alkohol, édes. Érett petrolos illat, melegedve nagyon szépen nyílik, citrusos, mézes, aszalt barackos illatorgia, nagyon harmonikus, lendületes savak, precíz egyensúly, mézes, barackos, zöldalmás, komplex korty, nagyon hosszú lecsengéssel. Eszményi. 8 pont (94) 8.500,- (Sajnos az összes palack elkelt az est végére.)

A csúcsnak szánt Hermannshöhle Auslese 2011 sajnos dugós volt, de így sem távoztunk rossz szájízzel, mivel a borok nagyon szépek voltak. A pince weboldalán gyönyörű képek találhatók a dűlőkről, érdemes rászánni egy kis időt. Az első két képet is onnan metszettem.

20151009_225039_sor.jpg

Az est kedvenc bora a népítélet alapján a Felsenberg Spätlese 2011 lett 28 ponttal, második helyre a Hermannshöhle GG 2012 futott be 18 ponttal, a harmadikra az Oberhauser Leistenberg Kabinett 2014 került 9 ponttal.

Köszönöm az esemény létrehozását Tar Ferencnek, a helyszín biztosítását és a borokat kísérő falatokat pedig a Béterv lakásétteremnek / Bíró Botond Boldizsárnak.

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

A bejegyzés trackback címe:

http://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr997955626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.