100% Nerello Mascalese az Etna északi oldaláról, Passopisciaro település 600 méter körül fekvő ültetvényéből, organikus szemlélet. A birtok belépő bora, 13,5 euro.
A kóstolás előtt 20 percet dekantáltam, illata betöltötte az egész helyiséget, enyhe kávé, fűszerek, szárazpróbában füstös, szárított paradicsomos illatjegyek maradnak vissza. A korty kerek, lendületes savak vezetik, enyhén érezhető szárító tanninosság, de cseppet sem zavaró, van mellette bőven beltartalom, enyhén lekváros, aszalt gyümölcsök formájában, hosszú lecsengésében kis szárított paradicsom, áfonya, sötét bogyós gyümölcsök maradnak meg emlékezetesen. Melegedve a 14-es szesz minimálisan érezhető, de nem zavaró. Inkább érdekes bor, mint közönségkedvenc. 6 pont (87-88) Annyira más mint a megszokott szőlőfajták, hogy érdekességképp mindenképp megérte az árát.
A birtok részletes bemutatását a borrajongón olvashatjátok akov tollából: http://borrajongo.blog.hu/2015/07/13/etna_alberto_graci.