The fear of running out of natural wine

Novinophobia

Novinophobia

Látogatás a balfi Weninger pincében

Kékfrankos mesterkurzus

2015. szeptember 21. - sweetsole

Szeptember első hétvégéjét a festői szépségű Fertő tó partján töltöttük, meglátogattunk egy-két pincészetet, kerékpároztunk a mesébe illő tájban kiépített szuper úthálózaton, megnéztük a gyönyörűen átalakított Fertőrákosi kőfejtőt, remek éttermeket látogattunk meg, köztük az enyhe csalódást keltő Ráspi műveket, mindenkinek csak ajánlani tudom, ha teheti kiránduljon arrafelé egyet.

 

Mai bejegyzésem a Weninger pincénél tett látogatásunkról szól.

20150904_163222_weninger.jpg

 

 

Egy kis háttérinfó a családi gazdálkodásról, mely 1828-ban vette kezdetét, főleg mezőgazdasággal foglalkoztak, természetesen volt szőlőművelés is, de a borkészítés csak 1982-től jelent meg a profilban, akkor 5 hektáron gazdálkodtak. A mai területeik 28 hektár Horitschonban és 22 hektár Balfon (8 hektár a Frettnerben, 10 hektár a Steinerben). A balfi pincét 1997-ben alapították, a 2005-ös szüretig a borok egy régi ház pincéjében készültek, a modern pincészetet 2006-ban adták át.

 

Franz 1979-ben született, a borászati tanulmányai elvégzése után 19-20 évesen eltöltött egy-egy szüretnyi időt az Kaliforniában, Olaszországban és Ausztráliában, bepillantást nyert a nagyüzemi borkészítésbe, majd hazatérte után 2000-ben átvette a balfi pincészet irányítását. Kezdetben nagyon szépen sikerültek Franz borai, de 2004-2005 környékén válságba került. Mivel az osztrák hagyományok inkább a fehérborok készítésében jeleskedtek, a vörösboroknak nem volt akkora hagyománya, így az iskolai tanulmányai sem voltak nagyon mélyek a vörösborkészítésről. Ekkor határozta el, hogy ellátogat a vörösborkészítés bölcsőjébe, Örményországba. Itt kötelezte el magát a természetes borkészítés és a biodinamikus termelési modell mellett. A pincészet 2006 óta biodinamikus elvek mentén működik, 2009-től minősítéssel is rendelkeznek. 2011-ben Franz átvette az ausztriai területek irányítását is, édesapja ma már főleg "traktorosként" tengeti mindennapjait, de így legalább nem kell felelősségteljes döntéseket hoznia, és ezt élvezi.

 

Péntek délután kettőre volt a találkozó leegyeztetve, s az elgördülő kapu mögött Franz várt minket személyesen. A feldolgozóban éppen szüreti események zajlottak, egy kis mennyiségű Zenit feldolgozása történt, melynek a szürete 2 lépcsős volt, egy hétfői és egy pénteki szedéssel, a pénteki termés préselése zajlott éppen, a hétfői acéltartályban erjed. Megkóstoltuk mindkét must levét, az egyik inkább a savakra és a ropogós gyümölcsökre, a másik inkább a testre és teltebb gyümölcsökre épített. Ez a szőlő a Sopron felé fekvő oldalról érkezik.

 

Az erjesztés vadélesztőkkel történik, hűthető/fűthető tartályokban. Megtekintettük a hordós érlelőt, ahol a legkisebb hordó is 500 literes. Az alapborok 1000 - 4400 literes hordókban érnek, a csúcsborok kerülnek csak 500 literes hordókba. A csúcsboroknál nem használnak szivattyút, gravitációs módon juttatják a bort a palackozó gépbe, csökkentve a levegővel való érintkezést. A borok általában szűretlen, derítetlen formában kerülnek letöltésre, minimális kén hozzáadása mellett. Az itthon termelt borok 60%-a hazánkban talál gazdára, 40% exportra kerül, főbb célállomások Anglia, Dánia, Svédország. Az osztrákok nem nagyon fogyasztanak magyar bort, hiába osztrák a termelő.

 

Szó esett még sok mindenről, inkább egy baráti beszélgetés volt, szinte mindent (palack, dugó, kapszula, hordók, gépek) Ausztriából szereznek be a borászat számára, mert kint olcsóbb és jobb minőségű. Egyedül a kartondobozokat szerzik be Magyarországon. A hordók szlovén és osztrák fából készülnek, minimális az új hordók beiktatása évenként. A Magyar pincészet 4 állandó alkalmazottal működik, időszaki munkások alkalmazása mellett. A 2015-ös évjárat remeknek ígérkezik, a szőlő nagyon jó minőségű lesz, de kicsit kevesebb lékihozatal várható.

 

A kóstolóteremben egy nagy ívű sort vettünk terítékre, Zalto burgundy kelyhekből, melyek nagyítóként működnek, intenzívvé varázsolják az illatokat, de a borok legkisebb hibáját is felnagyítják. Lássuk a borokat:

 

Weninger Pinot Noir 2013

2001-es telepítés, már színben is a fajtára jellemző világosabb, téglás színt hozza, illatra nagyon szép hecsedlis gyümölcsökkel, kis füstölővel kiegészítve. A korty savanykás piros bogyós gyümölcsöket, törékeny, könnyed testet kínál, melyet markáns savak vezetnek. Kicsit vékony, de nagyon jó ivású bor. Franz célja, hogy behűtve nyáron is jól iható, gyümölcsös bor legyen, ami tökéletesen sikerült is. Nincsenek nagy mélységei, de megállja a helyét. Erős 5 pont (85-86)

 

Weninger Merlot 2013

Egy fokkal sötétebb szín, primőrös, lilás reflexekkel, remek gyümölcsös illat, mely inkább a sötét bogyós vonalon mozog, ezt egészíti ki egy elegáns hordóhasználat, mely megfűszerezi. A kortyban is nagyon sok a gyümölcs, melyet a savak és a tannin remek arányban hagynak érvényesülni. Szép kerek történet, remek beltartalom. Ígéretes 6 pont (87) Még nincs kereskedelmi forgalomban.

 

Weninger Merlot-Cabernet Franc 2012

Már illatra is érződik, hogy melegebb évjárat szülötte, testesebb, enyhén lekváros gyümölcsökkel, minimálisan érezhető alkoholos hévvel az illatban, mely a kortyban is visszaköszön, kis melengetéssel. Bár itt meg kell jegyezni, hogy a borok minimálisan melegebbek voltak a kelleténél, ami ugye a hibákat is jobban kidomborítja. 5 pont (85)

 

Weninger Syrah 2012

Nagyon sötét szín, átláthatatlan. Elsőre egy cseppet illósnak tűnik, de gyorsan kiszellőzik, helyét átveszik a sötét bogyósok és a fűszerek, de közel sem olyan kirobbanó, mint a remekbe szabott 2009-es volt fiatal korában. A korty is gyümölcstengerben fürdik, melyet lendületes savak, beépült csersavak vezetnek, de közben nagyon jó ivású marad. Lecsengése hosszú, gyümölcsökkel és borsos fűszerességgel. Élménybor. 6 pont (87)

 

Weninger Blaufränkisch Horitschon 2014

A határ túloldalán nagyon jól alakult a 2014-es év, persze csak a magyarhoz viszonyítva. Ott sokkal kevesebb volt a csapadék, a szőlő kb. két héttel később érett, a szeptember végén lehulló csapadék a balfi területeken megrepesztette a bogyót, míg a Horitschoni területeken nem volt olyan érett a szőlő, így azoknak a vastagabb, keményebb héja épp maradt. 2 hete került palackba, Franz is úgy érzi, hogy korai volt még lepalackozni, de mivel a 13-as kifutott, a piaci igényeket pedig ki kell elégíteni. Ez az egyik osztrák alapbor ami szupermarketekben is kapható, ez jelenti a pincészet cash flow bevételeit. Nagyon primőr szín, rubintosan csillog. Kicsit kusza a palackozás miatt, de nagyon intenzív gyümölcsösséget áraszt, a savai elmaradnak a hazai 14-es brutál savaktól, sőt visszafogottabbak mint a 13-as Balfi kékfrankosban Jó ivású, de én még nem nagyon bontogatnám ha lenne belőle, hogy legyen egy kis ideje összekapni magát. 5-6 pont (85-86)

 

Weninger Kékfrankos Balf 2013

Ez volt az egyetlen palack, mely már az érkezésünk előtt nyitva volt, augusztusban kóstoltam már egyszer, akkor frissen bontva erősen földes animális jelleggel nyitott, mely szellőzéssel fél óra alatt kitisztult. Valószínűleg ez a palack is kapott egy kis levegőztetést, ezért most nem volt érezhető a földes, animális jelleg, inkább egy gyümölcskosár áradt a pohárból. Míg az osztrák kékfrankosokra inkább a meggyes vonal jellemző, a hazai oldalon termettekre a cseresznye. A korty nagyon fiatal, markáns savakkal, remek gyümölcsökkel, melyek egy kicsit savanykásak. Ígéretes darab, ára is viszonylag megengedőbb, így érdemes elfektetni egy pár palackkal. 6 pont (88)

 

Weninger Hochäcker Blaufränkisch 2013

Az egyik legrégebbi horitschoni dűlő, agyagos altalaj, 5 hektáros terület, nyugat-keleti tájolás, 35 év feletti tőkék, 17 hónap hordós érlelés 500 literes fában. Frissen nyitva enyhén földes illattal nyit, mely nagyon gyorsan kipörgethető, helyét a meggyes, szilvás gyümölcsök veszik át, enyhe hordófűszerrel keretezve. A korty is tiszta gyümölcseszencia, friss és lendületes, nagyon harmónikus, jó ivású. Sokkal készebbnek hat mint a Balfi 2013-as. 3600 huf / 12 euro Erős 6 pont (89), tetszett.

 

Weninger Kirchholz Blaufränkisch Alte Reben 2013

A Hochäcker dűlővel határos, de itt már barna erődtalaj van, kövesebb és kissé lazább a talaj. 1,5 hektáros terület, 45 év feletti tőkék, szintén 500 literes hordós érlelés. Már nyitáskor is nagyon szép tiszta illatok, rengeteg meggy, kis virágosság, nagyon elegáns hordóhasználat. A korty is remekbe szabott, friss lédús savanykás gyümölcsök, nagyon precíz egység, perces lecsengés. Etalon kékfrankos, nagyon tetszett, már-már pinos erényeket villant. Gyenge 7 pont (90) 5400 huf.

 

Weninger Höllesgrund Blaufränkisch 2013

A Steiner dűlő egy része a Höllesgrund, melyben 6 sort, soronként 200 tőkével átoltottak a Dürrau dűlő öreg tőkéiről vett szaporító anyaggal. Még nincs kereskedelmi forgalomban, egyenlőre az árát sem tudja Franz, mindössze 1000 palack készült. Színre sokkal sötétebb mint az eddigiek, illatában töményebb mint az osztrákok, sokkal mélyebb gyümölcsökkel, inkább szilvás, cseresznyés, hordót nem érezni egyáltalán. A korty nagyon friss, ismét nem hat olyan késznek mint az osztrák oldalról származó borok, nincsenek úgy egybecsiszolódva az alkotók, melyen persze az idő segíthet. A kortyban is remek gyümölcsösség uralkodik azért, hatalmas ígéretnek tűnik. 7 pont (91)

 

Weninger Kalkofen Blaufränkisch 2013

Déli fekvésű meszes altalajú dűlő, nagyon friss meggyes gyümölcsösség, kis hecsedli, mesteri hordóhasználat, kis füstölő, fűszerek, enyhe kávé. A kortyban egy pillanatra húznak a tanninok, de aztán a savak egy új lökést adnak, s gyümölcsösség uralja el azt. Pinos törékenység. Nálam a nap bora, 26-28 euro körüli az ára, de még a 2012-es évjárat fut. Köröket ver a másnap kóstolt 30 euró feletti osztrák cimborákra. Erős 7 pont (92)

 

Weninger Steiner Kékfrankos 2012

Keleti lejtés, barna erdőtalaj, kavicsokkal, csillámpalával, 1960-ban telepített tőkék. Az eddig kóstolt borok közül ennek a legsötétebb a színe, illatában elsőre a hordó köszön vissza, majd enyhe virágosság, nagyon mély gyümölcsösség. A korty kerek, érezhető tanninokkal, de ezek visszafogottabbak mint a Kalkofenben, viszont kevésbé gyümölcsös, nem rejt annyi szépséget. Gyenge 7 pont (90) A Höllesgrund egy fokkal jobban tetszett.

 

A kóstoló után azt éreztem, hogy az Osztrák területről származó borok előrébb tartanak, olyan értelemben, hogy készebbnek hatnak, jelenleg jobban fogyaszthatóak, de hatalmas potenciál rejlik a pincészet hazai 13-as Kékfrankosaiban.

 

Nagyszerű kóstoló volt, örök emlék marad. Franz Weningernek köszönöm a ránk szánt idejét, Balázsnak a szervezést.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wineside.blog.hu/api/trackback/id/tr887794960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása